search-button
cross-out

“Σοβαρή απειλή” το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Είναι ικανό να προκαλέσει τσουνάμι (vids)

Οι επιπτώσεις σε περίπτωση έκρηξης θα είναι μεγαλύτερες γράφει ο Guardian
“Σοβαρή απειλή” το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Είναι ικανό να προκαλέσει τσουνάμι (vids)

Μπορεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης να μην προκαλεί ανησυχίες και προβλήματα, ωστόσο δεν κοιμάται, επισήμανε επιστήμονας του Λονδίνου, και επιπλέον έκανε μία πρόβλεψη για επόμενη έκρηξη που ανατριχιάζει.

Ο Kajetan Chrapkiewicz από το Imperial College ανέφερε στο Guardian πως μετά τη φονική έκρηξη του 1650, από την οποία κατέληξαν 70 άτομα, υπάρχει πιθανότητα ότι η επόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης να προκαλέσει τσουνάμι.

Στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από τη Σαντορίνη, Κολούμπο, εντοπίστηκε ένας θάλαμος μάγματος που γεμίζει σταδιακά με τήγμα, γεγονός που έκανε τους ερευνητές να παρακολουθούν πιο εντατικά το ηφαίστειο στη Σαντορίνη.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, μία έκρηξη σε αυτή την εποχή, που ο πληθυσμός της Σαντορίνης είναι αρκετά υψηλότερος σε σχέση με τον 17ο αιώνα, πιθανόν να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ανήκει στην κατηγορία των εξαιρετικά εκρηκτικών ηφαιστείων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη πολλών χιλιομέτρων, ακόμα και τσουνάμι.

Οι Kajetan Chrapkiewicz και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν το σημείο που συγκεντρώνεται το τήγμα περίπου 3,5 χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο, με τη βοήθεια της τεχνικής απεικόνισης.

Στο περιοδικό “Geochemistry, Geophysics, Geosystems” δημοσίευσαν τα ευρήματα και τα συμπεράσματά τους και ανέφεραν πως παρ’ όλο που δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα μία έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, θεωρείται “σοβαρή απειλή“.

Πηγή: debater.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr