search-button
cross-out

Στην αγκαλιά της Κρητικής γης ο Μίκης Θεοδωράκης- Τα τραγούδια πάνω από τον τάφο και το δάκρυ της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

O μεγάλος συνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.δίπλα στους γονείς του και τον αδελφό του
Στην αγκαλιά της Κρητικής γης ο Μίκης Θεοδωράκης- Τα τραγούδια πάνω από τον τάφο και το δάκρυ της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Στην αγκαλιά της Κρητικής γης και στις ψυχές όλων των Ελλήνων, βρίσκεται πλέον ο οικουμενικός Έλληνας της Ρωμιοσύνης, Μίκης Θεοδωράκης. Η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι και ακολούθησε η ταφή του- όπως ο ίδιος το επιθυμούσε- στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Ο σπουδαίος Ελληνας, ο τελευταίος των μεγάλων, είχε θελήσει και είχε δώσει εντολή να ταφεί δίπλα στους γονείς τους και τον αδελφό του Γιάννη, που όπως είχε πει σε συνέντευξή του, καθώς μεγαλώνει του λείπουν όλο και πιο πολύ.

Καθώς η σορός του Μίκη Θεοδωράκη ενταφιάζονταν στο κοιμητήριο του χωριού του, η πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε τη συγκίνησή της και οι κάμερες την “συνέλαβαν” να δακρύζει. Οταν η σορός βρέθηκε στο μνήμα, ο Δημήτρης Μπάσης με την Μελίνα Ασλανίδου άρχισαν να τραγουδούν τραγούδια του Μίκη, συνοδεία της μικρής ορχήστρας που ήταν εκεί, και η ήδη φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, έφθασε στην κορύφωσή της.

Νωρίτερα, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, της οικογένειάς του και πλήθους κόσμου.

Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης

Στην κηδεία βρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές του νομού.

“Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του από τον ναό του Αγίου Νικολάου.

“Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα.

Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης” προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίκης Θεοδωράκης Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μίκης Θεοδωράκης - Μητσοτάκης
Μίκης Θοδωράκης Τσίπρας

Νωρίτερα, για την εξώδι ακολουθία έφτασε στον ναό ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να παραστεί νεκρώσιμη ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν “τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες”, ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του.

Ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Μίκης Θεοδωράκης Κουτσούμπας

Για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στο Γαλατά Χανίων βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Μίκης Θεοδωράκης - Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν -όπως είπαν- “έναν δικό τους άνθρωπο”.

μίκης θεοδωράκης

Έξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη μητρόπολη παραμένουν φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούν συνεχώς τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

Μίκης Θεοδωράκης

Η σορός έφθασε στον Γαλατά από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, με πομπή αυτοκινήτων και τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα.

Μίκης Θεοδωράκης

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας “αθάνατος”, ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Δάκρυα, χειροκροτήματα, τραγούδια και 96 βρακοφόροι

Νωρίτερα, με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε το πρωί στο λιμάνι της Σούδας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι λίγο μετά τις 6 το πρωί και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων στις 7:30, ο συγκεντρωμένος κόσμος υποδέχτηκε τη σορό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Στη συνέχεια, βρακοφόροι και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν στη Δημοτική Αγορά των Χανίων τη σορό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί δίπλα στους δικούς του ανθρώπους στο κοιμητήριο του Γαλατά, που ήταν ο τόπος καταγωγής του πατέρα του.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν από νωρίς στη Δημοτική Αγορά για να πουν το τελευταίο “αντίο” στον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας “αθάνατος“.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ακόμη, 96 βρακοφόροι – όσοι και τα χρόνια του σπουδαίου Έλληνα – τον συνόδευσαν από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, μέχρι την Μητρόπολη.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Θεοδωράκης Χανιά
Θεοδωράκης Χανιά
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ

Τη στιγμή που η σορός έφτασε στο ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Στον χώρο μπροστά από το ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος στο ναό, παρά τον πολύ κόσμο, γίνεται με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ
ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ

Εικόνες: Πλήθος κόσμου τον υποδέχθηκε στο λιμάνι της Σούδας

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr