search-button
cross-out

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Οι 20 καταθέσεις που θα «φωτίσουν» ψέματα ή αλήθειες

Οι αστυνομικοί θα πάρουν καταθέσεις από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και θα επιχειρήσουν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες για την ώρα ειδοποίησής τους
Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Οι 20 καταθέσεις που θα «φωτίσουν» ψέματα ή αλήθειες

Στο μικροσκόπιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής θα μπουν οι χρόνοι κατά τους οποίους ειδοποιήθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για τους θανάτους των τριών παιδιών οικογένειας από την Πάτρα που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Υπήρξε ή όχι καθυστέρηση στην ειδοποίηση των γιατρών και των νοσηλευτών; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί την αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία.

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν γιατροί και νοσηλευτές που χειρίστηκαν τις υποθέσεις, οι οποίοι θα κληθούν για κατάθεση από τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών. Υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωσή τους ή όχι; Και εάν ναι σε ποιο από τα τρία περιστατικά;

Οι αστυνομικοί θα πάρουν καταθέσεις από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και θα επιχειρήσουν να διασταυρώσουν τις πληροφορίες για την ώρα ειδοποίησής τους. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι θα ληφθούν καταθέσεις από περίπου 20 γιατρούς και νοσηλευτές από Αθήνα και Πάτρα. Στόχος τους να διαπιστώσουν εάν υπήρξαν «χρονικά κενά», όπως και να διαπιστώσουν σε ποιες από τις περιπτώσεις τα παιδιά ήταν με ένα μόνο πρόσωπο την ώρα του θανάτου τους.

Επίσης, ξεχωριστές καταθέσεις θα ληφθούν για να διαπιστωθεί εάν ειπώθηκαν ή όχι αναληθείς πληροφορίες προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις κρίσιμες ημέρες νοσηλείας των παιδιών, από πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει ήδη εικόνα για τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα. Επίσης, έχουν στα χέρια τους ιατρικούς φακέλους των τριών παιδιών, τους οποίους έχουν αναλύσει εξονυχιστικά αναζητώντας τα «κενά» των υποθέσεων.

«Στην υπόθεση του θανάτου της Μαλένας κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Έγιναν, ωστόσο, οι απαραίτητες ενέργειες για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου. Δυστυχώς μάταια. Στην υπόθεση της Ίριδας άρχισαν πολλοί να παραξενεύονται και να διαπιστώνουν παράξενες συμπεριφορές. Ίσως τότε να έπρεπε να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Το λέμε ωστόσο εκ των υστέρων. Ο τρίτος θάνατος, της 9χρονης Τζωρτζίνας, έκανε πια πολλούς να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για συμπτώσεις», λέει αστυνομική πηγή.

Αξιόπιστες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν στο Newsbomb.gr ότι «το επόμενο διάστημα η έρευνα θα εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στη συλλογή κρίσιμων καταθέσεων. Οι τοξικολογικές εξετάσεις αφενός θα καθυστερήσουν και αφετέρου κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα φωτίσουν τελικά την υπόθεση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μη δείξουν εξωτερικό παράγοντα σε σχέση με τις υποθέσεις των θανάτων, είτε γιατί δεν υπήρχε εξωτερικός παράγοντας είτε γιατί επιστημονικά ήταν αδύνατο να αποδειχθεί μέσω των συγκεκριμένων εξετάσεων».

Στο πλαίσιο αυτό όλη η βαρύτητα πέφτει στις καταθέσεις στο Ανθρωποκτονιών από ιατροδικαστές, γιατρούς, νοσηλευτές και συγγενείς που συνδέονται με την υπόθεση. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν στο newsbomb ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονταν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν τα παιδιά, που μπορεί να αποδειχθούν ‘θησαυροί’ για την έρευνα».

Οι αστυνομικοί έχουν σημειώσει τρεις ημερομηνίες που λειτουργούν ως «πυξίδα» στις έρευνές τους. Η πρώτη είναι η 13η Απριλίου 2019, όταν πέθανε η Μαλένα σε ηλικία 3,5 ετών. Το παιδί έπασχε από λευχαιμία. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η αιφνίδια ανακοπή από απροσδιόριστα αίτια.

Η δεύτερη είναι η 21η Μαρτίου 2021 όταν πέθανε η Ίριδα, το επτά μηνών μωρό που εξέπνευσε ενώ βρισκόταν στην κούνια του στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το πνευμονικό οίδημα και σπάνια νόσος φλεβόκομβου.

Η τρίτη είναι η 29η Ιανουαρίου 2022 όταν πέθανε από αιφνίδια ανακοπή, σε μονόκλινο δωμάτιο στο νοσοκομείο, η 9χρονη Τζωρτζίνα. Ως αιτία θανάτου καταγράφηκε το καρδιακό επεισόδιο. Οι γιατροί προσπαθούσαν για σχεδόν μία ώρα να την επαναφέρουν στη ζωή αλλά μάταια.

Στις τρεις αυτές ημερομηνίες εστιάζουν οι αστυνομικοί. Ερευνούν τι προηγήθηκε των θανάτων, ποιοι ήταν παρόντες την ώρα των θανάτων και ποιες ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα τα τραγικά περιστατικά. Επίσης, εξετάζεται το οικογενειακό περιβάλλον και οι σχέσεις μεταξύ των γονιών τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών ήδη έχουν μιλήσει με ειδικούς και καλούνται πλέον να τεκμηριώσουν ποιο από τα δύο παρακάτω σενάρια είναι το αληθινό:

Πρόκειται για μία «στατιστικά απίθανη» αλλά πραγματική περίπτωση θανάτων από σπάνια και απροσδιόριστα παθολογικά αίτια; Υπάρχουν αναφορές σε σχετική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τις οποίες οι αιφνίδιοι θάνατοι παιδιών δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο πιστεύουμε. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πεθαίνουν 1.800 παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα πεθαίνουν στο πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ κατά μέσο όρο 400 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την ηλικία του ενός έτους. Πόσο πιθανό, ωστόσο, είναι -όπως λένε έμπειροι αστυνομικοί- να καταγραφούν τρεις θάνατοι παιδιών στην ίδια οικογένεια;

Η δεύτερη εκδοχή είναι να έχουμε να κάνουμε με εγκληματική ενέργεια. Αρχικά θα γίνει προσπάθεια να διαλευκανθεί εάν υπήρξε ή όχι εγκληματική ενέργεια στην περίπτωση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, που χρονικά είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό. Από αυτή την υπόθεση θα κριθεί εάν θα γίνει ή όχι κάποια εκταφή.

«Για να φτάσουμε να δοθεί μία εντολή για εκταφή πρέπει προηγουμένως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Και ουσιαστικά πρέπει να βρεθούν στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια όσον αφορά στο θάνατο του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πάντως ότι οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την έκβαση της υπόθεσης.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Δολοφονία Λυγγερίδη- Σοκάρουν οι διάλογοι μεταξύ των δύο συλληφθέντων  αδελφών 16 και 18 ετών: Μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό θα σε έχουν όλοι πολύ πάνω στην Αυλώνα…
Zina's Blog

Δολοφονία Λυγγερίδη- Σοκάρουν οι διάλογοι μεταξύ των δύο συλληφθέντων αδελφών 16 και 18 ετών: Μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό θα σε έχουν όλοι πολύ πάνω στην Αυλώνα…

Ανατριχιάζουν οι συνομιλίες κατηγορούμενων για τον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη: Θα έχει δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο, τον Μιχάλη και τον Άλκη…
Zina's Blog

Ανατριχιάζουν οι συνομιλίες κατηγορούμενων για τον αστυνομικό Γιώργο Λυγγερίδη: Θα έχει δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο, τον Μιχάλη και τον Άλκη…

Με βούλευμα καλείται να εγκαταλείψει την Κρήτη μετά την αποφυλάκισή της η σύζυγος του δολοφονημένου καρδιολόγου:  Έκανε μνημόσυνο στον άντρα που δολοφόνησε  και στα χαρτιά που τοιχοκόλλησε έγραφε “η χήρα”
Zina's Blog

Με βούλευμα καλείται να εγκαταλείψει την Κρήτη μετά την αποφυλάκισή της η σύζυγος του δολοφονημένου καρδιολόγου: Έκανε μνημόσυνο στον άντρα που δολοφόνησε και στα χαρτιά που τοιχοκόλλησε έγραφε “η χήρα”

Το Κρητικό παλικάρι… Έγραψε τραγούδι και ραγίζει καρδιές ο πατέρας του άτυχου Χανιώτη φοιτητή που έχασε τη ζωή του στη Λάρισα
Ελλάδα

Το Κρητικό παλικάρι… Έγραψε τραγούδι και ραγίζει καρδιές ο πατέρας του άτυχου Χανιώτη φοιτητή που έχασε τη ζωή του στη Λάρισα

Τανάγρα: Θρήνος στις ένοπλες δυνάμεις – Επισμηνίας έχασε τη ζωή του στην 114 Πτέρυγα Μάχης
Ελλάδα

Τανάγρα: Θρήνος στις ένοπλες δυνάμεις – Επισμηνίας έχασε τη ζωή του στην 114 Πτέρυγα Μάχης

Minerva Red: Η αφρικανική σκόνη υποχωρεί σταδιακά σήμερα – Οδηγίες και συστάσεις από το υπουργείο Υγείας
Καιρός

Minerva Red: Η αφρικανική σκόνη υποχωρεί σταδιακά σήμερα – Οδηγίες και συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Μια ακόμα πρωτιά την Τρίτη για το MasterChef
Τηλεθέαση

Μια ακόμα πρωτιά την Τρίτη για το MasterChef

Πρωτιά σε όλα τα κοινά την Τρίτη για τις Αλήθειες με τη Ζήνα  και ποσοστά που άγγιξαν το 23,9%
Τηλεθέαση

Πρωτιά σε όλα τα κοινά την Τρίτη για τις Αλήθειες με τη Ζήνα και ποσοστά που άγγιξαν το 23,9%

zinapost.gr