search-button
cross-out

Θεοφάνεια: Ένας 8χρονος έπιασε τον σταυρό στο Ηράκλειο Κρήτης

Βίντεο και φωτογραφίες
Θεοφάνεια: Ένας 8χρονος έπιασε τον σταυρό στο Ηράκλειο Κρήτης

Στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου τελέσθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί ο Καθαγιασμός των Υδάτων και Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για την εορτή των Θεοφανείων. Προηγήθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο σημείο, ενώ πολλοί ήταν οι κολυμβητές που έπεσαν για τον σταυρό, μεταξύ αυτών κι ένα μικρό αγόρι, ο 8χρονος Ευτύχης Σαραντινός, που ήταν και αυτός ο οποίος τα κατάφερε! 

Φωτα Ηράκλειο 8χρονος

Το «παρών» στον εορτασμό έδωσαν ο υπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, βουλευτές του νομού, Αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, Αντιδήμαρχοι, εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Φώτα Ηράκλειο

Φωτα Ηράκλειο

«Ο Θεός εντός του ιστορικού πλαισίου αποκαλύπτεται στον άνθρωπο για να του φανερώσει την αγάπη Του. Οι Θεοφάνειες στην Παλαιά Διαθήκη ενισχύουν και καθοδηγούν τον λαό του Θεού.

Με αφορμή τη βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού γίνεται η φανέρωση της Αγίας Τριάδας, είναι μια Θεοφάνεια που συνδέεται με το βάπτισμα του Κυρίου», ανέφερε για τον σημερινό εορτασμό ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Αποκαλύπτεται η Τριαδικότητα του Θεού στην ανθρωπότητα βεβαιώνοντας τη θεότητα του Ιησού, του ενανθρωπήσαντα Υιού και Λόγου του Θεού, με τη μαρτυρία “Ούτος έστιν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα”. Ο Πατέρας ευδοκεί και μαρτυρεί και το Πνεύμα το Άγιο “εν είδει περιστεράς” κατέβηκε επί του Χριστού, που βεβαιώνει τη θεότητά του.

Φώτα Ηράκλειο

Αποκαλύπτεται το ακατάληπτο μυστήριο της Αγίας Τριάδας. “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις”.

“Σήμερον η πλάνη κατήργηται, και οδόν ημίν σωτηρίας εργάζεται η του δεσπότου επέλευσις”. Από σήμερα καταργείται η πλάνη και ο ερχομός του Δεσπότη ετοιμάζει το δρόμο της σωτηρίας μας.

Ο ερχομός του Δεσπότη Χριστού ανοίγει τον δρόμο για τον Παράδεισο, καθώς ο Ήλιος της δικαιοσύνης ανέτειλε για χάρη μας, “Σήμερον ο παράδεισος ηνέωκται τοις ανθρώποις, και ο της δικαιοσύνης Ήλιος καταυγάζει ημίν”.

“Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται”, όπου Δεσπότης σπεύδει να βαπτιστεί για να ανεβάσει ψηλά τον άνθρωπο και “και χορός αγίων εκκλησιάζει ημίν, και άγγελοι μετά ανθρώπων συνεορτάζουσι”».

Και όπως, εμφατικά σημειώνει: «”ήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν”. Σήμερα φωτίζεται από τον ουρανό ολόκληρη η κτίση.

Σήμερα ευλογείται η κτίσις και σύμφωνα με τον Άγιο Ιππόλυτο Ρώμης γίνεται συμφιλίωση των ορατών με τα αόρατα, γεμίζουν με χαρά τα ουράνια τάγματα, θεραπεύονται τα επίγεια νοσήματα, γίνονται γνωστά τα ακατάληπτα, και συμφιλιώνονται τα διεστώτα. Σήμερα οι πιστοί φωτίζονται με το θεϊκό φως.

Σήμερα οι πιστοί αγιάζονται και γνωρίζουν τον Τριαδικό Θεό σε μια σωτήρια πανήγυρι στην οποία συμμετέχει όλη η κτίση, τα επουράνια και τα επίγεια».

Φώτα Ηράκλειο

cretalive.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr