search-button
cross-out

Θεοφάνεια με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα: Πώς θα μπείτε σε Ναούς – Τα μέτρα σε Αγιασμούς των Υδάτων

Με αυστηρά μέτρα θα εορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια σήμερα Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, καθώς εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον τα κρούσματα κορονοϊού έχουν εκτιναχθεί - Χαμηλοί τόνοι από την Ιερά Σύνοδο και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης.
Θεοφάνεια με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα: Πώς θα μπείτε σε Ναούς – Τα μέτρα σε Αγιασμούς των Υδάτων

Με το βλέμμα στα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεκάδες χιλιάδες καθημερινά κρούσματα εορτάζεται φέτος η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Άγια Θεοφάνεια.

Περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν και ο παραμικρός εφησυχασμός μπορεί να αποφέρει τραγικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό, στο υπουργείο Υγείας έχουν διαμηνύσει πως τα Θεοφάνεια θα εορταστούν μεν, αλλά με αυστηρότατα μέτρα προστασίας.

Η Ιερά Σύνοδος από την πλευρά της, κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ από τις Μητροπόλεις επισημαίνεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν πιστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σύμφωνα με αυτή, ο Σταυρός θα πέσει κανονικά στο νερό, σήμερα Πέμπτη (06/01) ημέρα των Θεοφανείων, με τα μέτρα προφύλαξης που θα εφαρμοστούν εντός και εκτός των ναών, όπως είναι η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να κρατούν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μέτρου και να φορούν τις απαραίτητες προστατευτικές μάσκες KN95 ή FFP2.

Επίσης, οι εμβολιασμένοι πιστοί θα πρέπει να προσέρχονται στις εκκλησίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid. Το θέμα βεβαίως που τίθεται, με δεδομένη την μεγάλη προσέλευση πιστών για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, όπως άλλωστε συνέβη και τα Χριστούγεννα είναι ότι η Εκκλησία δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου των πιστοποιητικών όσων εισέρχονται στους ναούς, πόσο μάλλον να ελέγχει την τήρηση των μέτρων σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους θα γίνει η ρίψη του Σταυρού.

Όσο για τους Αγιασμούς σε σπίτια και καταστήματα, απαγορεύονται.

Στην ίδια κατεύθυνση και η Σύνοδος με εγκύκλιο επισημαίνει ότι η εορτή των Θεοφανείων θα διεξαχθεί με τα εξής μέτρα:

Ο Αγιασμός των Υδάτων θα τελεστεί τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.
Αγιασμός («Φώτισμα») οικιών, επιχειρήσεων, καταστημάτων, εργοστασίων ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ καθ΄ όλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Αντ΄ αυτού οι πιστοί θα μπορούν, την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων, να λαμβάνουν τον Μεγάλο Αγιασμό από τους Ιερό Ναό της Ενορίας τους, όπου με μέριμνα των Εφημερίων θα έχουν τοποθετηθεί φιαλίδια «προς αγιασμόν οίκων».

Στην Ήπειρο ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους να μην πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες τελετές καθαγιασμού των υδάτων.

Συγκεκριμένα στα Γιάννενα δεν θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του εορτασμού, που ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν και επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμη από την Δημοτική αρχή.

Στους υπόλοιπους Δήμους μετά τον Δήμο Αρταίων, που τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το γεφύρι της Άρτας, χθες ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr