search-button
cross-out

Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Συνελήφθη νοσηλευτής – Ανατριχιαστικές νέες καταγγελίες

: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το «γηροκομείο του τρόμου» στα Χανιά - Συνελήφθη νοσηλευτής μετά από μήνυση - Ανατριχιαστικές οι νέες καταγγελίες που έρχονται στο «φως»
Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Συνελήφθη νοσηλευτής – Ανατριχιαστικές νέες καταγγελίες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, νοσηλευτής που εργάζεται στο γηροκομείο συνελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής. Ο νοσηλευτής πέρασε το βράδυ στο κρατητήριο, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα. Η σύλληψη έγινε μετά από μήνυση που κατέθεσε γυναίκα για συκοφαντική δυσφήμηση, την οποία ο συλληφθείς φαίνεται ότι είχε κατονομάσει – κάτω από δημοσίευμα στο ίντερνετ – ως την υπεύθυνη για τα βασανιστήρια. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Στον Άρειο Πάγο «προσφεύγουν» οι ιδιοκτήτες
Την ώρα που το φως της δημοσιότητας βλέπουν μαρτυρίες «φωτιά» για τον οίκο ευγηρίας της Κρήτης, ενώ διατάχθηκε έρευνα από τον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Εργασίας, οι ιδιοκτήτες προστρέχουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι δύο συνήγοροι του οίκου ευγηρίας Νικος Ρουσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης θα προσφύγουν σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουν την τήρηση της μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας, καθώς -όπως εξηγούν- δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Μάλιστα, αναμένεται να προτείνουν ως μάρτυρες περίπου 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας, παλαιότερων και τωρινών, για να καταθέσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

«Προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα»
Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες αναφορικά με το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά όπου άφησαν σε ένα χρόνο την τελευταία τους πνοή τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι από την ίδια αιτία (ανακοπή καρδιάς).

Οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών, που έχασαν στη συγκεκριμένη δομή δικούς τους ανθρώπους συγκλονίζουν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει», λέει.

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.

Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.

«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς», αναφέρει. Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο». Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων.

«Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», είπε. Σοκ προκαλεί η περιγραφή της κατάστασης στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. «Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια», προσθέτει.

Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. «Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ», λέει.

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά». «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’», προσθέτει.

Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».

Τι υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια
Από την πλευρά των ιδιοκτητών – μητέρας και κόρης – γίνεται λόγος για σκευωρία και για πλεκτάνη. «Ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, ούτε αστυνομικό δελτίο έχει εκδοθεί, ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστώθηκαν στη γενόμενη (22-4-21) εκταφή πρώην τροφίμου του γηροκομείου» αναφέρει ο εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων Ιωάννης Σφακιωτάκης. Σε μακροσκελή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει «κόσμημα για τον τόπο» τις εγκαταστάσεις του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και κάνει λόγο για «διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις με τις οποίες διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου».

Για ύπαρξη ανθρώπων που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις έκανε λόγο ο δεύτερος συνήγορος της οικογένειας ότι διατηρεί το γηροκομείο, Νίκος Ρουσόπουλος.

«Υπάρχει μία καταγγελία. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν καταστάσεις, εκβιάζοντας. Αυτοί πλησίασαν την οικογένεια του ηλικιωμένου. Αυτοί θα οδηγηθούν στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «υπήρξε ερεύνα στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου σε ανύποπτη χρονική στιγμή, κατά την οποία δεν βρέθηκε τίποτα» ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος. Μάλιστα, σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων, ο νομικός εκπρόσωπος του Γηροκομείου υποστηρίζει ότι δικαιολογείται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων.

Η διαταγή έρευνας από Άρειο Πάγο
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή διατάχθηκε έρευνα για τους μυστηριώδεις θανάτους στον οίκο ευγηρίας έπειτα από παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που αναφέρονται στο επίμαχο θέμα, ενώ παρήγγειλε στον συνάδελφό του, να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, ενόψει «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα». Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος την έρευνα, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr