search-button
cross-out

Τι απαντά ο π. Αντώνιος στις βαριές κατηγορίες για τα οικονομικά της “Κιβωτού του Κόσμου”

Για διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της Κιβωτού του Κόσμου χωρίς «σκοπό παράνομης ιδιοποίησης» κάνει λόγο ο π. Αντώνιος, απαντώντας στις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη που άσκησε προ ημερών ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης που διεξήγαγε την εισαγγελική έρευνα και κατέληξε κατέληξε όπως έγραψε το dikastiko.gr στην απόφαση αυτή.
Τι απαντά ο π. Αντώνιος στις βαριές κατηγορίες για τα οικονομικά της “Κιβωτού του Κόσμου”

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του π. Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ποινική δίωξη για συνεργεία σε υπεξαίρεση σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε επίσης σε πρώην υπάλληλο της δομής αλλά και σε ένα συγγενικό πρόσωπο του ζευγαριού.

Ο ίδιος ο π. Αντώνιος μιλώντας για πρώτη φορά μετά τη δίωξη αντέκρουσε τις κατηγορίες αρχής γενομένης πως δεν υπήρξε σκοπός παράνομης ιδιοποίησης, αλλά διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της Οργάνωσης «ενόψει των απρόβλεπτων γεγονότων και των μέτρων λιτότητας από το 2009 και έπειτα, που ανέτρεψαν πλήρως την εμπιστοσύνη προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Όπως ανέφερε μιλώντας στο TheNewspaper.gr και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη σε ότι αφορά την υπεξαίρεση χρημάτων 469.500 Ευρώ και κατάσχεση 2 κλειδιών που αντιστοιχούν στην ως άνω θυρίδα, ισχυρίστηκε πως «ο χώρος φύλαξης των αντικειμένων υποδείχθηκε από την ίδια την  Σταματία Γεωργαντή στους αστυνομικούς και δεν ανευρέθησαν κατόπιν έρευνας.  Επρόκειτο για διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων σε ασφαλές μέρος ακινήτου ιδιοκτησίας της ΚΙΒΩΤΟΥ, χωρίς σκοπό παράνομης ιδιοποιήσης, ενόψει των απρόβλεπτων γεγονότων και των μέτρων λιτότητας από το 2009 και έπειτα, που ανέτρεψαν πλήρως την εμπιστοσύνη προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Περαιτέρω, υποστήριξε πως «για κάθε μήνα των ετών 2015-2016, τα έξοδα της ΚΙΒΩΤΟΥ ξεπερνούσαν κατά πολύ τους ορισθέντες περιορισμούς των τραπεζικών συναλλαγών και της ανάληψης μετρητών- οπότε υπήρχε η ανάγκη διαθεσιμότητας οικονομικής ρευστότητας για την κάλυψη των βασικότερων αναγκών της Κιβωτού που έπρεπε να καλυφθούν ανεξαρτητως των περιορισμών των capital controls».

Ο π. Αντώνιος είπε πως για κάποια ακίνητα είναι «αόριστος και αναληθής ισχυρισμός- δεν υποδεικνύονται ειδικότερα τυχόν τραπεζικοί λογαριασμοί, το ποσό που κατατέθηκε ή περιουσιακά στοιχεία που αγοράσθηκαν ή γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο δήθεν έλαβε χώρα ιδιοποίηση των παρανόμως αποκτηθέντων προϊόντων».

Διέψευσε επίσης την κατηγορία για ταμειακό έλλειμμα ύψους 305.507,11 ευρώ στις 31.12.2022. «Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν υφίστατο ταμειακό έλλειμμα, αλλά αντιθέτως προκύπτει  πλεόνασμα ύψους 136.890,31 ευρώ, καθως για λόγο ακατανόητο σε εμάς δεν ελήφθησαν υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 469.050 ευρώ, που βρέθηκαν στην Σαρπηδώνος, κατόπιν έρευνας της ΔΟΑ κατόπιν υποδείξεως της Σ. Γεωργαντή. . Όλα τα ως άνω προέρχονταν από δωρεές ιδιωτών προς την «ΚΙΒΩΤΟ», τις οποίες η Σ. Γεωργαντή ως νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της περιουσίας της εταιρείας παραλάμβανε και περαιτέρω αναλάμβανε την υποχρέωση να φροντίσει για την ασφαλή φύλαξή τους. Αυτό επισημαίνεται και στον Ταμειακό Απολογισμό Φορολογικού Έτους 2022» τόνισε.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης που διεξήγαγε την εισαγγελική έρευνα κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, για τα κακουργήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ποινική δίωξη για συνεργεία σε υπεξαίρεση σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε επίσης σε πρώην υπάλληλο της δομής αλλά και σε ένα συγγενικό πρόσωπο του ζευγαριού.

Για φυσική αυτουργία σε απιστία και υπεξαίρεση κατηγορείται η πρεσβύτερα, ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο π. Αντώνιος, ενώ στο ζευγάρι αποδίδεται και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η απιστία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, συνίσταται σε αναιτιολόγητες δαπάνες άνω των 190.000 ευρώ που σχετίζονται με την αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή, ενώ φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί εκταμιεύσεις 2.000.000 ευρώ από τα ταμεία της οργάνωσης για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά. Αντίστοιχα, η υπεξαίρεση αφορά σε χρήματα και τιμαλφή ύψους περίπου 470.000 ευρώ που βρέθηκαν σε διαμέρισμα της οργάνωσης που χρησιμοποιούσε ο ιδρυτής της, αλλά και σε κοσμήματα που βρέθηκαν σε θυρίδες, ενώ αναζητούνται και 300.000 ευρώ που λείπουν από τα διαθέσιμα της οργάνωσης. Το επόμενο διάστημα οι κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν σε απολογίες.

tempo24.news

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr