search-button
cross-out

Βασίλης Τόπαλος: Οι «σκιές» και τα ερωτήματα για τον θάνατό του

Πολλά τα ερωτήματα ανακύπτουν για τις συνθήκες του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου. Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται.
Βασίλης Τόπαλος: Οι «σκιές» και τα ερωτήματα για τον θάνατό του

Απαντήσεις σε σχέση με τα ερωτήματα που ανακύπτουν για την τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας κατά την τελευταία προπόνηση του 16χρονου πυγμάχου, πρωταθλητή Ευρώπης, Βασίλη Τόπαλου, αναζητούν οι Αρχές.

Ένα ερώτημα είναι εάν έγινε σπάρινγκ (προσομοίωση αγώνα) κατά την τελευταία προπόνηση. Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου στον Ταύρο Α. Παπαϊωαννίδης έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του ότι δεν έγινε σπάρινγκ αλλά έντονη προπόνηση. Παρών στην τελευταία προπόνηση ήταν ο πατέρας του 16χρονου και ο μικρότερος αδερφός του.

Για να λάβει χώρα σπάρινγκ σε ένα γυμναστήριο θα πρέπει να έχει ενημερωθεί η Ομοσπονδία Πυγμαχίας. Οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν έγινε σπάρινγκ (με την επίσημη έννοια του όρου) αλλά έλαβε χώρα «ελεγχόμενο σπάρινγκ». Δηλαδή, ο 16χρονος πάλεψε με συναθλητές του με ελεγχόμενα χτυπήματα.

Στο γυμναστήριο βρίσκονταν αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας και περισσότερων κιλών που προπονήθηκαν με τον Βασίλη Τόπαλο. Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 16χρονος ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας, άρχισε τις προπονήσεις για τα επόμενα τουρνουά. Στις 2 Δεκεμβρίου 2022 έλαβε οδηγίες –όπως και οι υπόλοιποι αθλητές της εθνικής ομάδας- από τον ομοσπονδιακό προπονητή του για «χαλάρωση» ενός μήνα. Δηλαδή για συγκεκριμένη προπόνηση που δεν περιλάμβανε σπάρινγκ. Σημειώνεται ότι η τελευταία προπόνηση έγινε στις 16 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα για να πέσει φως στις συνθήκες θανάτου του Βασίλη Τόπαλου διεξάγεται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους. Το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι εάν μπορεί κάποια χτυπήματα να επηρέασαν την υγεία του αθλητή, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει στα αποδυτήρια και να χτυπήσει σε μαρμάρινη επιφάνεια με το κεφάλι. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η εκδοχή να διαδραμάτισε ρόλο κάποιο πρόβλημα υγείας που είχε προκληθεί σε προγενέστερο χρόνο χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό.

Συνολικά οι καταθέσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής φτάνουν τις 20. Εξ αυτών τρεις θεωρούνται κρίσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται τις καταθέσεις των τριών αθλητών που πάλεψαν –στο πλαίσιο προπόνησης- με τον ανήλικο πυγμάχο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας από τον 16χρονο.

Την ώρα της πτώσης του 16χρονου στα αποδυτήρια δεν υπήρχε κάποιος άλλος στο χώρο και έτσι δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας να περιγράψει στις Αρχές πως ακριβώς έγινε το συμβάν.

Ο Βασίλης Τόπαλος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συναθλητή του που αμέσως ειδοποίησε τους υπευθύνους και το ΕΚΑΒ, που έφτασε χωρίς καθυστέρηση. Ο αθλητής διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Στο σημείο της πτώσης μετέβη ιατροδικαστής για να κάνει αυτοψία.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που επέφερε εγκεφαλική νέκρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη ήταν «διάχυτη» και ερευνάται εάν συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι γι’ αυτό (πέραν του χτυπήματος από την πτώση).

Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο 16χρονος δεν είχε κάνει κάποιον αγώνα το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, προπονούνταν σκληρά και αυτό του είχε προκαλέσει εξάντληση και μεγάλη κόπωση. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που θα καθυστερήσει την περαίωσή της είναι οι ιστολογικές εξετάσεις.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr