search-button
cross-out

Xαλάρωση lockdown: Τι αλλάζει από το Σάββατο σε μετακινήσεις, ωράρια και κομμωτήρια – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θα τεθούν επί τάπητος, η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, οι περιορισμοί του κωδικού "6" και η απόσταση των 2 χλμ.
Xαλάρωση lockdown: Τι αλλάζει από το Σάββατο σε μετακινήσεις, ωράρια και κομμωτήρια – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Δύσκολες αποφάσεις αναμένεται να πάρει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία καλείται να εκτιμήσει μία εκρηκτική κατάσταση. Από τη μία, την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων που έφτασαν σε αριθμούς ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας και από την άλλη την κόπωση των πολιτών και την οικονομία.

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μέσω της πρόσφατης συνέντευξής του στο CNN ότι επίκειται χαλάρωση του lockdown το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου και το οποίο γινόταν σταδιακά όλο και πιο αυστηρό. Ωστόσο, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται για άρση της καραντίνας αλλά για προσαρμογές που θα κάνουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων πιο εύκολη.

Στο τραπέζι των ειδικών θα βρεθούν προτάσεις που σκοπό θα έχουν να εκμεταλλευτούν τον ανοιξιάτικο καιρό ούτως ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, που λειτουργούν ως “βόμβες” για τη διασπορά του κορονοϊού.

Όλα δείχνουν ότι από το Σάββατο κιόλας η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις εννέα το βράδυ, όπως και τις καθημερινές, και όχι στις επτά ενώ θα επανέλθει και η άσκηση σε εξωτερικό χώρο με την χρήση αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος, που δεν επιτρεπόταν έως τώρα για όσους χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6. Παρελθόν θα αποτελέσει πιθανώς και η απαγόρευση του ορίου των δύο χιλιομέτρων από την κατοικία.

Την ίδια ώρα, από τη Δευτέρα κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής αναμένεται να ανεβάσουν εκ νέου ρολά, ενώ θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Αργεί το άνοιγμα της εστίασης – Τι προβλέπεται για λιανεμπόριο και σχολεία

Με δεδομένο το κλίμα και τον καιρό της χώρας, η εστίαση σύμφωνα με πληροφορίες θα αρχίσει τη λειτουργία της περίπου στις 19 Απριλίου. Θεωρείται δεδομένο ότι το άνοιγμα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εξωτερικούς χώρους, με αυστηρά μέτρα προστασίας και αποστάσεις.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, προκειμένου να πάρει μπρος η οικονομία. Πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 29η Μαρτίου χωρίς click away ή click in shop. Oι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στον νέο αριθμό “13032” που λειτουργεί ήδη. Μετά την αποστολή του μηνύματος οι καταναλωτές θα έχουν τρεις ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν στο σπίτι. Η εφαρμογή αυτή θα περιλαμβάνει και “κόφτη”, δηλαδή οι πολίτες δεν θα μπορούν να στείλουν πάνω από ένα μήνυμα την ημέρα, όπως γίνεται με το 13033.

Κλειστά μαγαζιά

Τέλος, το άνοιγμα των σχολείων εκτιμάται ότι θα είναι εφικτό στις 5 Απριλίου, αλλά η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί, όπως ανέφερε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προαναγγέλλοντας την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης των προαγωγικών εξετάσεων όπως και πέρυσι.

Αν ο αριθμός των κρουσμάτων και οι επιστημονικές μελέτες δεν δείχνουν τάσεις μείωσης, είναι πιθανό να εξεταστεί η επαναλειτουργία μόνο του Λυκείου, καθώς κυρίως για την Γ’ τάξη υπάρχει ισχυρή πίεση οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr