search-button
cross-out

Πώς οι ήρωες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της Τουρκίας – Τα 7 βήματα προς τη διάσωση

Πώς οι ήρωες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της Τουρκίας - Τα 7 βήματα προς τη διάσωση
Πώς οι ήρωες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της Τουρκίας – Τα 7 βήματα προς τη διάσωση

Μηχανικός εντοπίζει τα ασφαλή σημεία εισχώρησης στα ερείπια, επιφανειακή έρευνα, ανιχνευτικοί σκύλοι, ηχοεντοπιστικές συσκευές, γεώφωνα, κάμερες, και τελική προσέγγιση στο σημείο του εγκλωβισμένου είναι μερικά από τα βήματα του πρωτοκόλλου διάσωσης-απεγκλωβισμού που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της ΕΜΑΚ για να σώσουν την Αϊρίν και τέσσερα ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Οι Έλληνες διασώστες με το που πάτησαν το πόδι τους στο Χατάι, μετά από μία προβληματική συνεννόηση με την τουρκική πολιτική προστασία και την αδυναμία συντονισμού, αυτονομήθηκαν και έστησαν το δικό τους επιχειρησιακό κέντρο σε ασφαλή χώρο.

Ακολούθησαν οι Ολλανδοί, Ελβετοί και Ιταλοί, στο ίδιο σημείο. Τη διοίκηση του επιχειρησιακού κέντρου έρευνας και διάσωσης ανέλαβαν οι Ολλανδοί λόγω αριθμητικής “υπεροχής”, και διανεμήθηκαν οι ρόλοι βάση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των διασωστικών ομάδων. Οι έμπειροι Έλληνες τοποθετήθηκαν στο επιχειρησιακό πεδίο και Ολλανδοί και Ελβετοί στην οργάνωση ερευνών, αξιολόγηση πληροφοριών και αξιοποίηση μέσων.

Τα 7 βήματα προς τη διάσωση

Στο πρώτο σημείο ερευνών, σε δύο οικοδομικά συγκροτήματα, επικέντρωσαν τις αρχικές τους έρευνες οι Έλληνες διασώστες. Αρχικά ο πυροσβέστης Κώστας Νίκας, μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος, προέβη σε μία αξιολόγηση του κτηρίου που είχε καταρρεύσει.

Εντόπισε τα επικίνδυνα σημεία και βρήκε τα πιο ασφαλή για την κίνηση των συναδέλφων του και αυτά που θα είχαν εύκολη και όσο το πιο δυνατόν ακίνδυνη πρόσβαση.

Ακολούθησε επιφανειακή έρευνα με το “μάτι” και με τους δύο πολύτιμους τετράποδους βοηθούς, ανιχνευτές της ανθρώπινης ζωής και ανάσας. Οι διασώστες χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ηχοεντοπιστικές συσκευές όπως τα προηγμένα γεώφωνα, σε σημεία που υπήρχαν ενδείξεις εγκλωβισμένων. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να εντοπίζει σε μία ακτίνα 200 τετραγωνικών, και στη συνέχεια με ακρίβεια εκατοστού ακόμη και τις απειροελάχιστες δονήσεις, που προέρχονται από έμβια ζώντα, κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Έτσι εντόπισαν τους πέντε ανθρώπους που απεγκλώβισαν και κυρίως την 20χρονη Αϊρίν.

Με κάμερες-“σκουλήκια”, που διαθέτουν μικρόφωνο και μεγάφωνο, έφθασαν κοντά στους εγκλωβισμένους, τους είδαν, τους άκουσαν και κατέγραψαν το περιβάλλον γύρω τους. Έπρεπε να δουν τα υλικά που τους εμπόδιζαν, να βρουν τα σημεία πρόσβασης και τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιούσαν.

Διαστολείς, κόφτες, τρυπάνια και “μαξιλάρια”

Όταν τα στελέχη της ΕΜΑΚ εντόπιζαν τους εγκλωβισμένους, ξεκινούσαν το σταδιακό σκάψιμο και την τοποθέτηση εμβόλων και υποστυλωμάτων για την ασφαλή πρόσβαση, αποφυγή δικού τους εγκλωβισμού από ενδεχόμενο μετασεισμό, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αϊρίν. Στην πορεία τους προς το θύμα χρησιμοποιούσαν τους υδραυλικούς διαστολείς και κόφτες, για να κόψουν και να απομακρύνουν τα εμπόδια. Εργαλεία τετραπλής ενέργειας καθώς μπορούν να κόβουν, να διαστέλλουν, να έλκουν και να συνθλίβουν.

Ο διαστολέας είναι κατασκευασμένος από ειδικό μέταλλο αντοχής, είναι ταχείας λειτουργίας με υδραυλική πίεση, η οποία να αναπτύσσεται μέσω επαναφορτιζόμενου συσσωρευτή και να φέρει δύο σιαγόνες για χρήσεις διαστολής και έλξης. Η απόδοση αυτού του χρήσιμου εργαλείου είναι τέτοια ώστε επιτυγχάνει, δύναμη διαστολής τουλάχιστον 50kN, δύναμη έλξης τουλάχιστον 58kN και άνοιγμα σιαγώνων τουλάχιστον 700 mm.

Αντίστοιχη χρησιμότητα έχει ο υδραυλικός κόφτης που έχει την δυνατότητα κοπής των πιο σκληρών υλικών.

Σετ εργαλείων διάσωσης

Οι Έλληνες διασώστες είχαν στην κατοχή του ένα σετ εργαλείων ανοίγματος θυρών (door opener) και μίνι κόφτη (minicutter), όταν έφθαναν πολύ κοντά στον εγκλωβισμένο, προκειμένου να προβαίνουν σε “χειρουργικές” κοπές και απομακρύνσεις αντικειμένων.

Ο εξοπλισμός περιελάβανε μια σειρά τάκων και σφηνών (chocks and blocks) για την τοποθέτηση υποστυλωμάτων και ρυθμιζόμενων εμβόλων μέσα στα συντρίμμια και τις τσιμεντένιες πλάκες υπό μορφή “σάντουιτς”. Στην πορεία και προσέγγιση προς το θύμα, οι διασώστες χρησιμοποίησαν διατρητικά εργαλεία όπως κομπρεσέρ και τρυπάνια. Με αυτόν τον τρόπο απεγκλώβισαν το πόδι της Αϊρίν, από το τσιμεντένιο δοκάρι που το είχε πλακώσει.

Τα διασωστικά “μαξιλάρια”-αερόσακοι τοποθετούνται ανάμεσα σε τσιμεντένιες επιφάνειες για την ανύψωσή τους, προκειμένου ο διασώστης να έχει πρόσβαση για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων. Οι αερόσακοι να διαθέτουν “υψηλή” πίεση λειτουργίας εντός των ορίων 8-12 bar, και αντοχή σε θερμοκρασίες από -40 έως +80οC, ενισχυμένοι με αραμιδικές ίνες, ενώ έχουν αντιολισθητικές επιφάνειες.

Έχουν ανυψωτική ικανότητα από 2 έως 20 τόνους!

“Το μικρό κορίτσι ήταν σε βάθος 7 μέτρων”

Οι Έλληνες διασώστες εντόπισαν αρχικά την 8χρονη Φατμά, η οποία ήταν ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη. Δυστυχώς εξέπνευσε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Την ώρα που προσπαθούσαν να την ανασύρουν άκουσαν την 7χρονη αδερφή της. Χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία, απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο ώστε να φθάσουν στο κοριτσάκι. Τα κατάφεραν και λίγο αργότερα ανέσυραν το μικρό κορίτσι, τραυματισμένο αλλά καλά στην υγεία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς οι ήρωες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια της Τουρκίας - Τα 7 βήματα προς τη διάσωση - εικόνα 2

Νωρίτερα στελέχη της ΕΜΑΚ, είχαν ανασύρει ζωντανό έναν 50χρονο άνδρα και την 9χρονη κόρη του, νεκρούς όμως τον γιο του και την σύζυγό του. Ζωντανό ανέσυραν και ένα 17χρονο αγόρι από το ίδιο κτίριο που είχε καταρρεύσει.

Η Αϊρίν ήταν σε βάθος 15 μέτρων

Η Αϊρίν βρισκόταν 65 ώρες εγκλωβισμένη στα χαλάσματα του σπιτιού της και απελπισμένη ζητούσε βοήθεια από τον Έλληνα διασώστη που την προσέγγισε. Μετά από δύο μετασεισμούς η επιχείρηση διακόπηκε προσωρινά. Η Αϊρίν, εκλιπαρούσε τον διασώστη να της κόψει το πόδι και να την πάρει μαζί του. Ο διασώστης είχε διανύσει μία απόσταση 15 μέτρων μέσα στα χαλάσματα προκειμένου να φθάσει κοντά της.

Η πρώτη εικόνα που αντίκρυσε ο Έλληνας πυροσβέστης, πάνω από την Αϊρίν, ήταν μία άλλη νεκρή γυναίκα, 30 χρόνων, και ένα νεκρό βρέφος, που πιθανότατα ήταν συγγενείς της, και πάνω από όλους ένας καναπές. Οι Έλληνες διασώστες είχαν ανασύρει το νεκρό, τεσσάρων μηνών βρέφος και δημιουργούσαν χώρο για να απεγκλωβίσουν την 20χρονη, σπάζοντας με διατρητικά εργαλεία το δοκάρι που την είχε εγκλωβίσει. Λίγο αργότερα η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος για την νεαρή κοπέλα.

Πύκνωσε η “οσμή του θανάτου”

Την περασμένη Πέμπτη, η ελληνική αποστολή διάσωσης άλλαξε διαδοχικά τα σημεία ερευνών από το Ε στο D και στη συνέχεια το J, όπως είχαν καθοριστεί αλφαβητικά από το κέντρο επιχειρήσεων. Στο Ε επιχειρούσαν σε ένα 7όροφο κτίριο που είχε καταρρεύσει αλλά οι προσπάθειες ήταν προβληματικές καθώς πάνω στα χαλάσματα βρίσκονταν περίπου… 200 άτομα διασώστες και πολίτες.

εμακ

Το βράδυ της ίδια μέρας και μετά από σχεδόν 100 ώρες προσπαθειών διάσωσης οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονται σταδιακά στο απειροελάχιστο, συνδυαστικά με τις συνθήκες κατάρρευσης των κτιρίων, εγκλωβισμού των ανθρώπων και καιρικές συνθήκες. Η “οσμή του θανάτου” είναι εντονότερη, όπως ανέφεραν οι Έλληνες διασώστες, δείγμα της ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων επιβίωσης εγκλωβισμένων.

Τα στελέχη της ΕΜΑΚ, αντιμετώπισαν προβλήματα, κυρίως για τον ανεφοδιασμό καυσίμων, τροφίμων και τις συνεννοήσεις. Αυτά ξεπεράστηκαν με την βοήθεια της προξένου, δύο υπαλλήλων του προξενείου και Ελλήνων που διαμένουν στην Τουρκία. Οι Έλληνες διασώστες ενδέχεται να φύγουν από το πεδίο των ερευνών τις επόμενες ώρες, καθώς περίμεναν την απόφαση διακοπής των ερευνών από την Τουρκική πλευρά. Θα ακολουθούσε η μακάβρια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται μπουλντόζες και ακολουθούν οι ψεκασμοί αποφυγής διασποράς μολυσματικών ασθενειών.

εμακ
εμακ
εμακ

thetoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Σασμός: Μία πρόταση της Βασιλικής θα θορυβήσει την Καλλιόπη Εισερχόμενα
TV Program

Σασμός: Μία πρόταση της Βασιλικής θα θορυβήσει την Καλλιόπη Εισερχόμενα

Έγκλημα στη Μακρινίτσα: Στο Εφετείο ο δολοφόνος των δύο αδερφών, ξέσπασε ο πατέρας των θυμάτων
Ελλάδα

Έγκλημα στη Μακρινίτσα: Στο Εφετείο ο δολοφόνος των δύο αδερφών, ξέσπασε ο πατέρας των θυμάτων

Ο Παράδεισος των κυριών: Ο Ντίνος πείθει την Αμαλία να μην πάει να δει τον Σίμο στη φυλακή…
TV Program

Ο Παράδεισος των κυριών: Ο Ντίνος πείθει την Αμαλία να μην πάει να δει τον Σίμο στη φυλακή…

Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Μάχη με τις φλόγες για κατοίκους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις
Ελλάδα

Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Μάχη με τις φλόγες για κατοίκους και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις

Τον χώρισε μετά από 15 χρόνια όταν έμαθε ότι ήταν παντρεμένος κι εκείνος τοιχοκόλλησε γυμνές της φωτογραφίες
Zina's Blog

Τον χώρισε μετά από 15 χρόνια όταν έμαθε ότι ήταν παντρεμένος κι εκείνος τοιχοκόλλησε γυμνές της φωτογραφίες

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφισε 4χρονη ενώ ήταν στην τουαλέτα – Ήταν ντυμένο…. Έχουν βάλει άλλες “πορνοφωτογραφίες” στη δικογραφία,που δεν τις έβγαλα εγώ…
Zina's Blog

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφισε 4χρονη ενώ ήταν στην τουαλέτα – Ήταν ντυμένο…. Έχουν βάλει άλλες “πορνοφωτογραφίες” στη δικογραφία,που δεν τις έβγαλα εγώ…

Έξι τα αδικήματα που βαρύνουν την πρώην σύζυγο του Απόστολου Λύτρα – Στην Ευελπίδων ο δικηγόρος της Σοφίας Πολυζωγοπούλου,  Θέμης Σοφός
Zina's Blog

Έξι τα αδικήματα που βαρύνουν την πρώην σύζυγο του Απόστολου Λύτρα – Στην Ευελπίδων ο δικηγόρος της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, Θέμης Σοφός

Κωνσταντία Δημογλίδου-Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ : Δεν υπήρξε αναφορά για απειλές από τον κ. Λύτρα – Μια κυρία κρατείται και οδηγείται στον αρμόδιο εισαγγελέα
Zina's Blog

Κωνσταντία Δημογλίδου-Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ : Δεν υπήρξε αναφορά για απειλές από τον κ. Λύτρα – Μια κυρία κρατείται και οδηγείται στον αρμόδιο εισαγγελέα

zinapost.gr