Στο “στόχαστρο” η δομή της “Κιβωτού” στον Βόλο – Μητέρες έχουν να δουν τα παιδιά τους πέντε χρόνια!

Στο επίκεντρο οι πρακτικές των "παιδαγωγών" και η τιμωρία με το κλουβί

Η “Κιβωτός του Κόσμου” βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση των παιδιών στη δομή φιλοξενίας ανήλικων και ιδιαίτερα η δομή της οργάνωσης στον Βόλο είναι στο “στόχαστρο”.

Μάλιστα όσον αφορά τη συγκεκριμένη δομή που είχε η “Κιβωτός του Κόσμου” η Εισαγγελία του Βόλου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την Κιβωτό με αφορμή  καταγγελία που αφορά σε ασέλγεια ενός παιδιού και σε κακοποιήσεις με χρήση βίας προς “συμμόρφωση”.

Μάλιστα μητέρες παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή του Βόλου δηλώνουν πως χρόνια έχουν να δουν τα παιδιά τους.

Η Κατερίνα από την Πάτρα μιλώντας στο gegonota.news δήλωσε πως τα παιδιά της, ηλικίας 11 και 13,5 ετών, μεταφέρθηκαν από τα Ιωάννινα στον Βόλο και δεν τα έχει δει ούτε σε φωτογραφία τα τελευταία 5 χρόνια.

Το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωναν τα παιδιά ήταν εντελώς ακατάλληλο και με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκαν στην Κιβωτό.

Έγιναν λάθη, τεράστια λάθη, αλλά δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να τα βλέπω ή να τα ακούω. Τα παιδιά μου βρίσκονται στον Βόλο και είναι το μόνο που ξέρω. Κάθε μέρα τηλεφωνώ στη δομή του Βόλου για να μιλήσω με τα παιδιά, μου λένε πως θα με καλέσουν πίσω και κανείς δεν επικοινωνεί μαζί μου. Εχω να ακούσω χρόνια τη φωνή τους”, είπε η μητέρα.

Μάλιστα όπως καταγγέλλει εξαιτίας της διαχείρισης που έκανε η “Κιβωτός του Κόσμου” τα παιδιά έχουν ξεχάσει την υπάρξή της. “Με αποκόψανε από τα παιδιά“, προσέθεσε.

Η Αφροδίτη 40 χρονών, ήταν πρωταγωνίστρια σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη Βόρειο Ελλάδα πριν 6 χρόνια. Το παιδί της μεγάλωσε στην Κιβωτό του Κολωνού και έχει μεταφερθεί στον Βόλο.

Μάλιστα γίνεται η δεύτερη μητέρα που καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να επισκεφθεί τη δομή για να συναντήσει το παιδί της.

Ακούω για το κλουβί στο Διμήνι που βάζανε τιμωρία τα παιδιά και τρέμω μήπως είναι το δικό μου, αλλά δεν με αφήνουν να πάω, όπως δεν με άφηναν να του μιλάω στο τηλέφωνο“,είπε.

Η τιμωρία με το κλουβί

Το γεγονός ότι δεν επέτρεπαν στα παιδιά να επικοινωνούν με τις μητέρες τους είχε επιβεβαιώσει ένα 8χρονο αγόρι που με κλάματα και τρεμάμενη φωνή εξιστόρησε τα όσα βίωσε στην περιβόητη τιμωρία με το “κλουβί” το οποίο πρώτο είχε αποκαλύψει το DEBATER για τη δομή της “Κιβωτού” στον Βόλο.στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1,

Υπενθυμίζεται πως μία μητέρα, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, μίλησε στο DEBATER και κατήγγειλε τις μεσαιωνικές πρακτικές που φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι “παιδαγωγοί” του ιδρύματος, καθώς φέρεται πως προκειμένου να τιμωρήσουν τα άτακτα τα παιδιά τα κλείδωναν σε ένα κλουβί χωρίς νερό και φαγητό για ημέρες.

Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί». Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Ναι, το πράσινο (ενν. κλουβί) που ήταν για τα παπαγαλάκια“, είπε αρχικά ο 8χρονος.

Μάλιστα προσέθεσε πως έμεινε “πολύ” ώρα μέσα στο κλουβί. Όσο για το αν τον είχαν χτυπήσει στη δομή “Κιβωτός του Κόσμου”, το μικρό αγόρι ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τη συγκεκριμένη παιδαγωγό.

Αυτή η κυρία, ναι, πολύ. Με γρατζούναγε στην πλάτη. Όταν έκανα κάτι κακό, με γρατζούναγε… (Ενν. Άλλη φορά) με είχε βάλει σε ένα δωμάτιο μικρό κλειδωμένο και ένα παιδί που το λέγανε **** και **** , ο **** κι ο **** με βγάλανε. 3 ώρες και μετά ήρθε, επειδή φώναζα, φώναζα.. Πέρασε μια ώρα, δυο ώρες, τρεις ώρες και με άκουσε ο **** μόνο. Ήταν 17 στα 18“, είπε ακόμα και αποκάλυψε ότι τα παιδιά ήταν αυτά που τον απελευθέρωσαν από το συγκεκριμένο δωμάτιο.

Όπως είπε ήταν μαζί με τα αδέρφια του στην “Κιβωτό” αλλά ο ίδιος ήταν μαζί με τον αδερφό του, ενώ η αδερφή του ήταν σε άλλη δομή.

Σύμφωνα με τον 8χρονο το ξύλο ήταν ένα καθημερινό βασανιστήριο και μία πρακτική την οποία χρησιμοποιούσαν οι “παιδαγωγοί”, καθώς είχαν χτυπήσει τόσο τον αδερφό του, όσο και άλλα παιδιά.

“Είχαν χτυπήσει τον αδερφό μου στο πρόσωπο με μπουνιές… Κι ένας άλλος φίλος μου είχε παίξει μπουνιές με τον κύριο **** (αναφέρεται σε εργαζόμενο της δομής). Ένα παιδί το είχανε πετάξει κάτω με δύναμη στο κρεβάτι. Ήταν στο πάνω κρεβάτι, εγώ δεν ήθελα να κατέβω κάτω και αυτή η κυρία με τράβηξε από το πόδι και έπεσα κάτω μπρούμυτα και είχα καρούμπαλο”, είπε ακόμα ο 8χρονος.

Μια άλλη φορά δεν μπορούσα να φάω το φαγητό μου και μου το βάζανε κάθε μέρα. Μου βάζανε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Χαλασμένο. Μου το βάζανε κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι να το φάω. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου“, προσέθεσε και για την ψυχολογική βία που βίωναν τα παιδιά.

Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου“, συμπλήρωσε.

Όπως είπε δεν μπορούσε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη μαμά του, η οποία ανησύχησε όπως τον είδε και έπαιρνε συνέχεια στη δομή φιλοξενίας ανηλίκων “Κιβωτός του Κόσμου”, αλλά της το κλείνανε. Τελικά κατάφερε να μιλήσει στη μητέρα του για τα όσα φρικτά βίωνε μετά από περίπου μία εβδομάδα.

Πηγή: debater.gr