search-button
cross-out

Τέμπη: Έτσι είναι το βαγόνι – κυλικείο που καταστράφηκε ολοσχερώς στη μοιραία σύγκρουση

Το Newsbomb.gr μπήκε σε βαγόνι – κυλικείο των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train, ίδιο με το μοιραίο βαγόνι της τραγωδίας στα Τέμπη. Τα συστήματα που δεν λειτούργησαν και οι πυρετώδεις εργασίες συντήρησης για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.
Τέμπη: Έτσι είναι το βαγόνι – κυλικείο που καταστράφηκε ολοσχερώς στη μοιραία σύγκρουση

Το τελευταίο βαγόνι που απομακρύνθηκε, τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, από το σημείο του δυστυχήματος ήταν το βαγόνι – ετσιατόριο της αμαξοστοιχίας Intercity 62.

Ήταν το βαγόνι που πολλοί χαρακτήρισαν ως «τάφο», καθώς περιλάμβανε τους περισσότερους νεκρούς της τραγωδίας. Το μοιραίο βαγόνι είχε καταστραφεί ολοσχερώς και είχε παρασύρει στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους τη νύχτα της σφοδρής σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Το Newsbomb.gr μπήκε σε ένα ίδιο βαγόνι – εστιατόριο, των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train και κατέγραψε το πώς ήταν πριν από τη μοιραία σύγκρουση.

Στα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, παρακολουθούμε ακριβώς το πώς είναι ένα τέτοιο βαγόνι. Οι θέσεις, τα σημεία εξυπηρέτησης των επιβατών και τα παράθυρα, πράγματα που εκείνη τη μοιραία νύχτα μετατράπηκαν σε μια άμορφη μάζα προκαλώντας δεκάδες θανάτους.
Βίντεο-ντοκουμέντο: Τα συστήματα που δεν λειτούργησαν στα Τέμπη

Τα αμέτρητα «γιατί» της τραγωδίας στα Τέμπη, βέβαια, εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από όλα τα συστήματα εκείνα που θα έπρεπε να λειτουργούν, έτσι ώστε να αποτρέπουν το μοιραίο ακόμα και στην περίπτωση ενός ακραίου ανθρώπινου λάθους, τα οποία όμως δεν λειτούργησαν. Ο τραγικός απολογισμός ήταν οι 57 νεκροί μετά τη σύγκρουση του Intercity 62 και της εμπορικής αμαξοστοιχίας και η διαρκής αναζήτηση ευθυνών από την ημέρα της τραγωδίας και έπειτα.

Το Newsbomb.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο μέσα από μηχανή αμαξοστοιχίας, ίδιου τύπου με αυτή που χρησιμοποιούσαν τόσο το μοιραίο Intercity 62 όσο και η εμπορική αμαξοστοιχία. Στο βίντεο φαίνεται να υπάρχει όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, όπως το τηλέφωνο GSMR, ο οποίος όμως τη μοιραία νύχτα της σύγκρουσης φαίνεται ότι δεν λειτούργησε.

Πέρα, βέβαια, από τα συστήματα εντός των μηχανών των αμαξοστοιχιών, ελλείψεις και δυσλειτουργίες καταγράφονται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η μεγαλύτερη συζήτηση αφορά την τηλεδιοίκηση, η οποία σύμφωνα με τις περισσότερες απόψεις θα είχε αποτρέψει την τραγωδία αλλά και όλα τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας που θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή με την υλοποίηση της σύμβασης 717. Μια σύμβαση που αποτελεί «αμαρτωλή» υπόθεση για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, που ετοιμάζονται από την Τετάρτη 22 Μαρτίου να αρχίσουν ξανά τα δρομολόγια.

Το Newsbomb.gr μέσα στο μηχανοστάσιο όπου συντηρούνταν Intercity 62 και εμπορική αμαξοστοιχία

Ήδη στο μηχανοστάσιο του Ρέντη, γίνονται διαρκώς εργασίες συντήρησης των αμαξοστοιχιών προκειμένου να μπουν στις ράγες στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και ασφάλειας.

Το Newsbomb.gr κατάφερε να εξασφαλίσει αποκλειστικές εικόνες από τις εργασίες που γίνονται αυτές τις ημέρες στον χώρο. Έναν χώρο στον οποίο κατά το παρελθόν συντηρούνταν και η αμαξοστοιχία Intercity 62 αλλά και η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκαν με ολέθρια αποτελέσματα τη νύχτα της 1ης Μαρτίου στον «Ευαγγελισμό» έξω από τα Τέμπη…

Όπως παρατηρείται στα αποκλειστικά βίντεο του Newsbomb.gr, γίνονται διαρκώς εργασίες έτσι ώστε τα τρένα να βγουν με ασφάλεια στα δρομολόγια που θα αρχίσουν ξανά στις 22 Μαρτίου.

Στο παρακάτω αποκλειστικό βίντεο, ένα από τα τρένα που θα μπει σε κυκλοφορία τα επόμενα 24ωρα και που έχει περάσει από όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ελέγχου για την ασφάλεια…

Πώς θα γίνονται τα δρομολόγια του σιδηρόδρομου από την Τετάρτη

Τα δρομολόγια πρόκειται να είναι μειωμένα με κυκλοφορία μόνο μιας αμαξοστοιχίας κάθε φορά σε σήραγγα και προσεχώς επιτήρηση μέσω ηλεκτρονικών καμερών, ώσπου να ολοκληρωθεί το σύστημα της τηλεδιοίκησης.

Ανά πενθήμερο θα προστίθενται νέες γραμμές σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την σύσκεψη του νεοσυσταθέντος συντονιστικού κέντρου σιδηροδρόμων για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας.

Με στόχο μάλιστα να αναβαθμιστεί η ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις σήραγγες στα μέτρα που λαμβάνονται ανήκουν η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας, αλλά και οι κανόνες πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης .

Η επιβατική γραμμή που αναμένεται να τεθεί πρώτη σε λειτουργία είναι αυτή που εξυπηρετεί την γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα – Αεροδρόμιο ενώ το τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη αναμένεται να επανεκκινήσει στις αρχές Απριλίου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η ανάπτυξη των δρομολογίων θα γίνει σε πέντε φάσεις:

22.03.2023:

 • Προαστιακός Πειραιάς – Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αεροδρόμιο
 • Προαστιακός Κάντζα – Λιόσια
 • Προαστιακός Αθήνα – ΟΙνόη – Χαλκίδα
 • Θεσσαλονίκη – Φλώρινα
 • Θεσσαλονίκη – Δράμα
 • Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη
 • Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο
 • Κάτω Αχαϊα – Πάτρα
 • Πάτρα – Ρίο
 • Διακοφτό – Καλάβρυτα
 • Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο
 • Βόλος – Μηλιές
 • Εμπορευματικά από Θεσσαλονίκη προς Ειδωμένη και Προμαχώνα (1 ή 2 ζεύγη)
 • Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

27.03.2023 Επανεκκίνηση (επιπλέον):

Προαστιακός Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο

01.04.2023 Επανεκκίνηση (επιπλέον):

 • InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 πρωινό ζέυγος)
 • Προαστιακός Θεσσαλονίκη – Λάρισα
 • Παλιοφάρσαλος – Καλαμπάκα
 • Λάρισα – Βόλος
 • Λαμία – Στυλίδα

06.04.2023 Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

 • InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζέυγη ημερησίως)
 • Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

11.04.2023 Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

Λοιπά δρομολόγια

Μέτρα για την ασφάλεια:

 • 2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό
 • Προαστιακός: 2 μηχανοδηγοί + 1 συνοδός
 • InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη: 3 συνοδοί

Ταχύτατες προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του ΟΣΕ
Μείωση ταχύτητας:

 • 80 χλμ σε προαστιακούς/εμπορευματικούς
 • 100 χλμ σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

Παράλληλα, θα υπάρξει σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ.

Τέλος, αναβαθμίζονται οι υποδομές με ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του κύριου άξονα, ενώ θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάταξη και συντήρηση των σηράγγων.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr