search-button
cross-out

Θεσσαλονίκη: Σκότωσαν στο ξύλο 25χρονο παιδί σε δομή – Ξεσπούν οι γονείς του αδικοχαμένου Πάρη

Η δομή στη Θεσσαλονίκη είχε μετατραπεί σε κολαστήριο ψυχών. Οι αποκαλύψεις έφεραν τις παραιτήσεις των μελών του διοικητικού του συμβουλίου, με την οργή για τα στοιχεία που έρχονται στο φως, να είναι διάχυτη. Δύο ανάπηρα παιδιά, πέθαναν από τα χτυπήματα…
Θεσσαλονίκη: Σκότωσαν στο ξύλο 25χρονο παιδί σε δομή – Ξεσπούν οι γονείς του αδικοχαμένου Πάρη

Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί δίχως έλεος, θάνατοι και συγκάλυψη. Τα όσα συνέβαιναν σε δομή για ανάπηρα παιδιά στη Θεσσαλονίκη, προκαλούν σοκ. Δύο νεαρά άτομα πέθαναν και οι πραγματικές αιτίες των θανάτων συσκοτίστηκαν. Η αλήθεια ξεσκεπάστηκε μετά από έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου. Τότε στόματα που έμεναν κλειστά άρχισαν να ανοίγουν και σε συνδυασμό με στοιχεία και γνωματεύσεις γιατρών, αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά γεγονότα.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε την Παρασκευή 25/11 πως το συμβούλιο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δομής παιδιών και ανηλίκων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη παραιτήθηκε μετά από προληπτικούς ελέγχους που ζητήθηκαν και διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από τον θάνατο 25χρονου με αναπηρίες που διέμενε στη δομή και έφερε στο φως σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία της δομής, ενώ ακολούθησε και ένα δεύτερο περιστατικό θανάτου. Η δομή μπήκε στο μικροσκόπιο μικτού κλιμακίου επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2021, και αφού είχε περάσει ένας μήνας από το πρώτο περιστατικό, μεταξύ δυο τροφίμων ο ένας που είχε τραυματιστεί σοβαρά νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην δομή όπου σε δύο ημέρες πέθανε.

Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ τονίζεται ότι εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μεικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές.

Για την περίπτωση του θανάτου του 25χρονου τον Νοέμβριο του 2021 η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μετά τον θάνατο του 25χρονου, ο άτυχος νεαρός μετά από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από υπάλληλο-φροντιστή της δομής μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφάνισε επιπλοκές και τελικά κατέληξε. Προκλήθηκε εγκεφαλική αιμορραγία από το χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι, αλλά και ισχαιμία μυοκαρδίου.

Αρχικά οι υπεύθυνοι της δομής ισχυρίστηκαν πως ο 25χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από καυγά που είχε με άλλον τρόφιμο, όμως στη συνέχεια οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται πως κατέρρευσαν. Μετά από την παραίτηση του συμβουλίου των μελών του διοικητικού συμβουλίου των παιδιών, ο πατέρας του 25χρονου νεαρού τονίζει στο newsit.gr: «Όταν πήγαμε το παιδί στο ίδρυμα αυτό ακούγαμε για ξυλοδαρμούς και άσχημες καταστάσεις. Παλεύαμε δύο χρόνια μόνοι μας με τον μικρό, ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση και με εισαγγελική παρέμβαση αναγκαστήκαμε να τον μεταφέρουμε εκεί. Και με την προηγούμενη διοίκηση υπήρχαν προβλήματα και με την τωρινή. Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα.

Το παιδί μας είχε συνέχεια μαυρισμένα μάτια, είχε εκδορές, υπήρξε έλλειψη σωστής φροντίδας, από την πρώτη εβδομάδα του είχαν κλέψει τα ρούχα, φαινόταν τελείως παραμελημένος. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εκεί μέσα. Το περιστατικό με τον γιο μας προσπάθησαν να το καλύψουν. Έλεγαν έχουμε έλλειψη προσωπικού, εμείς δεν φταίμε, έπεσε κάτω και χτύπησε και τέτοια. Όταν όμως η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου ζήτησε να γίνει έρευνα, τότε αυτοί θορυβήθηκαν και ξαφνικά οι εργαζόμενοι μίλησαν και είπαν την αλήθεια.

Ότι τον χτύπησε ο υπάλληλος που ήρθε μάλλον μεθυσμένος γιατί ήρθε να αντικαταστήσει κάποιον άλλον και δεν ήθελε να εργαστεί και το παιδί το πήγαν πολύ αργά στο νοσοκομείο και δεν κάλεσαν την αστυνομία και στο νοσοκομείο δεν είπαν όλα όσα έγιναν και έτσι δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Έτσι το αιμάτωμα εμφανίστηκε μετά από δύο μέρες και προκάλεσε τον θάνατο του. Άρα στην κυρία Μιχαηλίδου οφείλουμε τα πάντα. Θα ήταν ακόμα μία υπόθεση που θα κουκουλωνόταν και εμείς θα ησυχάζαμε και θα νομίζαμε ότι το παιδί μας έφυγε από ένα δυστύχημα.

Μάλιστα, δύο εβδομάδες μετά έμαθα πως έγινε ακόμα ένα περιστατικό σε αυτή τη δομή. Ήταν ένα μεγαλύτερο παιδί σε καρότσι, το οποίο πήγε σε νοσοκομείο με σπασμένο θώρακα. Αμέσως μόλις το έμαθα ενημέρωσα την κυρία Μιχαηλίδου, ενημερώθηκαν και οι Αρχές αλλά δεν μάθαμε τι έγινε με αυτό το παιδί καθώς δεν είχε γονείς και κάποιους να ενδιαφέρονται για αυτόν και τώρα μάθαμε ότι και αυτό το παιδί κατέληξε. Είχε σπασμένα πλευρά, σπασμένη γνάθο, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Και με τον δεύτερο θάνατο λίγο πιο μετά άνοιξε πλέον ο ασκός του Αιόλου και η Υπουργός όρισε αυτόν τον ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος έβγαλε τα συμπεράσματα του».

Ξεσπάει και η μητέρα του 25χρονου

Την ίδια στιγμή, η μητέρα του άτυχου νεαρού μιλάει στο newsit.gr συγκλονισμένη: «Ήταν μία εξέλιξη απρόσμενη. Το μόνο πράγμα για το οποίο παρακαλάω τόσο καιρό είναι το παιδί μου από εκεί που είναι να βοηθήσει να μην ταλαιπωρηθεί κανένα άλλο παιδί. Παρακαλάω να μην χαθεί άλλο παιδί με τέτοιο τρόπο. Η κατάσταση στη δομή ήταν πολύ δύσκολη. Εμείς είμαστε από τους γονείς που ενδιαφερόμασταν. Πηγαίναμε τακτικά, όσο μπορούσαμε. Όμως τελικά ήταν μεγάλο μας λάθος ότι τον πήγαμε εκεί σε αυτή τη δομή.

Ήταν αναγκαίο κακό να πάει εκεί. Μας είχαν πεί ότι αυτή η δομή ήταν η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Εκεί μέσα είχαν γίνει διάφορα στο παιδί μου και πάντα τα έριχναν στο παιδί μου, ότι τα έκανε εκείνος μόνος του. Στο τέλος μου παρουσίαζαν ότι το παιδί μου ήταν και ψυχικά ασθενής και μιλάμε για ένα παιδί που ήταν στο φάσμα του αυτισμού. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ένας άνθρωπος εργαζόμενος της δομής θα έκανε κάτι τέτοιο.

Πιστεύω πολύ στη Θεία Δικαιοσύνη και ήρθε τελικά. Ελπίζω τώρα να ηρεμήσει η ψυχούλα του. Αώο εμένα, τη μητέρα του, μου στέρησαν τη μυρωδιά του, δεν ξέρω αν μπορείτε να το καταλάβετε. Ήταν τα πάντα για εμένα. Ήταν τα πάντα για εμένα, δεν το ξεχώριζα από άλλα παιδιά. Προφανώς κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να λέγονται άνθρωποι. Ας τους κρίνει η δικαιοσύνη και ο Θεός. Τίποτα δεν μένει κρυφό».

Στο newsit.gr μιλάει και ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Γκολέμης και αναφέρει: «Το πόρισμα αυτό εκδόθηκε με αφορμή το τραγικό περιστατικό του 25χρονου Πάρη. Αυτή ήταν η αφορμή για να κινηθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το πόρισμα διαπιστώνει αυτά που είχαμε πεί εμείς από την αρχή. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια συγκάλυψης που έγινε από την αρχή έπεσε στο κενό.

Η αρχική πληροφόρηση που είχαμε ήταν πως ο 25χρονος χτυπήθηκε από άλλον τρόφιμο αλλά από τις πληροφορίες που είχαμε μετά φαίνεται πως τελικά η σωματική βλάβη προήλθε από υπάλληλο του ιδρύματος που φέρεται να ήταν και υπό την επήρεια αλκοόλ. Θα διερευνηθούν όλα αυτά. Περιμένουμε με την ίδια ταχύτητα που κινήθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας να κινηθεί και η Δικαιοσύνη γιατί βλέπουμε πως έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Για άλλου είδους ευαίσθητες υποθέσεις η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά, όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει περάσει ένας χρόνος και είμαστε ακόμα στη φάση της προανάκρισης».

Από την πλευρά της η πρόεδρος  του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων της δομής, η κυρία Ολυμπία Κορδά αναφέρει στο newsit.gr: «Εμείς εδώ και πολύ καιρό είχαμε κάνει καταγγελίες για όλα αυτά που είχαν γίνει στη δομή, για κακοποιήσεις, για άσχημα γεγονότα. Τα είχαμε καταθέσει όλα στον Εισαγγελέα. Απλά η διοίκηση ήταν απέναντι μας. Ποτέ δεν μας ενημέρωνε για τίποτα. Ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν δίπλα μας και μας άκουγε και προσπαθούσε για τα παιδιά και για εμάς ήταν ο εκπρόσωπος των γονέων στο Δ.Σ.. Κανένας άλλος.

Ό,τι μπορούσαμε να μάθουμε για το τι γινόταν μέσα το μαθαίναμε από κάποιους υπαλλήλους που μας τα έλεγαν κρυφά γιατί φοβόντουσαν οι άνθρωποι τους τραμπουκισμούς. Υπήρξε μεγάλος εκφοβισμός από τη διοίκηση προς τους υπαλλήλους αλλά και από κάποιους γονείς. Έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά ενώ υπήρξαν και πολλές ελλείψεις και ελλείψεις προσωπικού φροντίδας.

Οι υπάλληλοι εκεί έκαναν διπλές και τριπλές βάρδιες με αποτέλεσμα να κουράζονται και κάποια πράγματα να τους ξεφεύγουν. Όλα αυτά έγιναν κυρίως από έλλειψη προσωπικού φροντίδας. Περιμένουμε τις εξελίξεις, έπρεπε να γίνει επειγόντως η αλλαγή διοίκησης. Η συγκεκριμένη διοίκηση είχε φοβερή έπαρση. Δεν άκουγε ποτέ τους γονείς. Τώρα πρέπει η νέα διοίκηση που θα έρθει να έχει σχέση με την αναπηρία. Όχι απλά να είναι φιλάνθρωπος ή να μπουν από υποχρέωση. Πρέπει να έχουν εμπειρία για το πως θα διαχειριστούν τα παιδιά αυτά και πως να αντιμετωπίσουν τις όποιες καταστάσεις».

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr