search-button
cross-out

Aπίστευτο! Για 70 χρόνια ο ένας ζούσε τη ζωή του άλλου από ένα λάθος στο μαιευτήριο -Σήμερα ζητούν δικαίωση

Το μοιραίο τεστ DNA που αποκάλυψε την αλήθεια!
Aπίστευτο! Για 70 χρόνια ο ένας ζούσε τη ζωή του άλλου από ένα λάθος στο μαιευτήριο -Σήμερα ζητούν δικαίωση

Δύο άνδρες στον Καναδά έζησαν ο ένας τη ζωή του άλλου γιατί πριν από επτά δεκαετίες έγινε ένα τραγικό λάθος -και σήμερα ζητούν δικαίωση.

Ο Richard Beauvais, 68 ετών, πίστευε ότι ήταν ιθαγενής. Ο Eddy Ambrose, επίσης 68 ετών, πάντα ήξερε ότι ήταν ουκρανικής καταγωγής. Αλλά αυτή η πραγματικότητα κατέρρευσε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν, μετά από μια σειρά εξετάσεων DNA, έμαθαν ότι είχαν κατά λάθος αλλαχθεί κατά τη γέννησή τους.

Την Πέμπτη, ο Wab Kinew, ο πρόσφατα εκλεγμένος κυβερνήτης της Μανιτόμπα, επαρχίας του Καναδά, θα ζητήσει συγγνώμη από τους Beauvais και Ambrose στο νομοθετικό σώμα της επαρχίας, ανατρέποντας την απόφαση της προηγούμενης τοπικής κυβέρνησης να αρνηθεί την ευθύνη για το μπέρδεμα.

«Το να σου στερούν τον πυρήνα της κατανόησης του ποιος είσαι -και ποιοι ήταν οι γονείς σου και ποια ήταν τα αδέλφια σου- είναι μια συγκλονιστική εμπειρία», δήλωσε ο Bill Gange, δικηγόρος με έδρα το Γουίνιπεγκ που εκπροσωπεί και τους δύο άνδρες. «Αλλά αυτή η συγγνώμη είναι επίσης για τα αδέλφια που δεν μεγάλωσαν με τον αδελφό που θα έπρεπε να έχουν, για τους γονείς που δεν γνώρισαν ποτέ το δικό τους παιδί. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους δύο άνδρες γνωρίζει τι θα σημαίνει πλήρως γι’ αυτούς στην πορεία, αλλά ελπίζω ότι θα τους βοηθήσει».

Το λάθος στο μαιευτήριο οδήγησε σε διαφορετικές ζωές

Μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη της πραγματικής τους ταυτότητας, οι δύο άνδρες εντόπισαν το μοιραίο μπέρδεμα του 1955 στη μονάδα ιατρικής νοσηλείας του Άρμποργκ, τότε ένα καινούργιο αγροτικό νοσοκομείο στη νότια Μανιτόμπα, όπου το προσωπικό έδωσε στις οικογένειες το λάθος μωρό.

Ο Ambrose, γεννημένος από μητέρα ιθαγενή και πατέρα Γάλλο, θα περνούσε τα νιάτα του στην αγροτική κοινότητα του Rembrandt, αγνοώντας τις πραγματικές του ρίζες. Οι γονείς που τον μεγάλωσαν του δίδαξαν ουκρανικά δημοτικά τραγούδια. Πέθαναν όταν ήταν μικρός και στα χρόνια που ακολούθησαν, τον φρόντιζαν άλλα μέλη της οικογένειας, μέχρι που τον έδωσαν σε ανάδοχη οικογένεια, την οποία αγάπησε πάρα πολύ.

Σχεδόν 100 χιλιόμετρα μακριά, ο Beauvais έχει μια σαφώς διαφορετική εμπειρία -μια εμπειρία που αντανακλά την ολέθρια φύση των προσπαθειών του Καναδά να διαλύσει τις οικογένειες και τον πολιτισμό των ιθαγενών, γράφει ο Guardian.

Χωρίς να γνωρίζει τις σλαβικές του ρίζες, μεγάλωσε σε μια κοινότητα ιθαγενών στην ανατολική όχθη της λίμνης Μανιτόμπα, μιλώντας γαλλικά και τη διάλεκτο των ινδιάνων. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν τριών ετών. Η μητέρα του αγωνίστηκε να τον μεγαλώσει μαζί με άλλα έξι παιδιά.

Ο Beauvais θυμάται ότι έψαχνε τροφή στη χωματερή για να ταΐσει τα αδέλφια του. Του απαγόρευσαν να μιλά την ινδιάνικη διάλεκτο και γαλλικά όταν φοιτούσε σε ημερήσιο σχολείο. Όταν ήταν περίπου οκτώ ή εννέα ετών, έγινε ένα από τα χιλιάδες θύματα ενός επεισοδίου που έγινε γνωστό ως «Sixties Scoop», κατά το οποίο η κυβέρνηση αφαίρεσε βίαια χιλιάδες παιδιά ιθαγενών από τις οικογένειές τους και τα τοποθέτησε στο σύστημα αναδοχής. Οι υπάλληλοι μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας, χτύπησαν την αδελφή του Beauvais όταν εκείνη δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει, και στη συνέχεια έβαλαν τα παιδιά σε ένα αυτοκίνητο.

«Είδα τι έκανε η κυβέρνηση στα παιδιά των Ινδιάνων επειδή νόμιζαν ότι ήμουν παιδί Ινδιάνων», δήλωσε ο Beauvais στην Globe and Mail, η οποία ανέφερε πρώτη την ιστορία. Τον πείραζαν στα νιάτα του επειδή ήταν ιθαγενής. «Δεν έχουν δει πολλοί λευκοί αυτό που είδα εγώ. Ήταν βάναυσο και κακό».

Αλλά τελικά υιοθετήθηκε από μια οικογένεια που αγάπησε πάρα πολύ.

«Ο Βeauvais δεν προσδιορίζει τον εαυτό του με βάση αυτά που βίωσε», δήλωσε ο Gange. «Θεωρεί τον εαυτό του ως κάποιον τόσο τυχερό που ένιωσε την αγάπη και την καλοσύνη μιας οικογένειας που, ενώ δεν χρειαζόταν να αναλάβει ένα ανάδοχο παιδί, τον μεγάλωσε σαν δικό της». Ο Beauvais μετακόμισε τελικά στη Βρετανική Κολομβία, όπου εργάζεται ως επαγγελματίας ψαράς.

Το μοιραίο τεστ DNA

Το 2020, o Βeauvais έκανε ένα τεστ DNA -ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από την κόρη του- για να μάθει περισσότερα για τη γαλλική κληρονομιά του πατέρα του. Αντ’ αυτού, το τεστ έδειξε ότι είχε ουκρανική και πολωνική καταγωγή. «Πίστευε ότι επρόκειτο για απάτη, η οποία δεν αναγνώριζε καν τις ιθαγενείς ρίζες του», δήλωσε ο Gange.

Περήφανα πίστευε ότι διοικούσε το μοναδικό πλήρως αυτόχθονο αλιευτικό πλήρωμα στην περιοχή, και έτσι έκρυψε το τεστ σε ένα συρτάρι. Αλλά στους μήνες που ακολούθησαν, διαφορετικά τεστ που έγιναν από διαφορετικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα αποκάλυψαν τελικά το λάθος που είχε γίνει και ο Βeauvais ζούσε τη ζωή του Αmbrose και το αντίστροφο.

Η υπόθεση σηματοδοτεί το τρίτο γνωστό τέτοιο λάθος στην επαρχία της Μανιτόμπα. Ο Bill Gange έχει εκπροσωπήσει δύο άλλες ομάδες ανδρών από βόρειες κοινότητες Πρώτων Εθνών (αυτόχθονες πληθυσμοί) που επίσης μεταφέρθηκαν στο ομοσπονδιακά διοικούμενο ινδιάνικο νοσοκομείο Norway House το 1975.

Η Gange έθεσε την υπόθεση των Ambrose και Beauvois στον υπουργό Υγείας της Μανιτόμπα τον Απρίλιο του 2022, η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Ήταν απλώς απόλυτη σιωπή από μέρους τους», είπε.

Μόνο όταν η Globe and Mail επρόκειτο να αποκαλύψει την ιστορία τον Φεβρουάριο του 2023, η κυβέρνηση αναγνώρισε το μπέρδεμα, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη.

«Είπα στους άνδρες ότι δεν είχε νόημα να χτυπάτε το κεφάλι σας σε τοίχο -αυτή η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει τι είχε συμβεί», δήλωσε ο Gange.

Δικαίωση στον Καναδά και μια νέα αρχή

Όταν το κόμμα των Νέων Δημοκρατικών κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές και ο Kinew έγινε ο πρώτος επαρχιακός πρωθυπουργός των Πρώτων Εθνών στον Καναδά, ο Gange προσπάθησε ξανά και αυτή τη φορά του είπαν ότι η κυβέρνηση θα ζητούσε συγγνώμη για το λάθος.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε που έμαθαν για τη νέα τους ταυτότητα, και οι δύο άνδρες βίωσαν τη διεύρυνση των οικογενειών τους. Η μεγαλύτερη κόρη του Beauvais έχει έρθει κοντά με τη βιολογική αδελφή του πατέρα της. Ο Ambrose και η κόρη του έγιναν έκτοτε μέλη της Ομοσπονδίας Μανιτόμπα των ιθαγενών η αρχή ενός μακρού ταξιδιού για να επανασυνδεθεί με έναν πολιτισμό και μια οικογένεια που δεν γνώρισε ποτέ.

«Θα αγαπώ πάντα και την άλλη μου οικογένεια, αλλά νιώθω ότι εδώ ανήκω – εκεί που πάντα ανήκα», δήλωσε στον Canadian Press μετά την παραλαβή της κάρτας υπηκοότητάς του.

Ο Gange, ο οποίος θα συναντηθεί με αξιωματούχους της επαρχίας αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία διακανονισμού, υποψιάζεται ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις στη χώρα – και ότι θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται περαιτέρω, καθώς τα τεστ DNA στο σπίτι γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί και κανείς δεν θα το γνώριζε αν δεν είχαν γίνει τα τεστ. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο σύστημα παιδικής πρόνοιας, ειδικά ο Ρίτσαρντ, είναι προβληματικές», δήλωσε ο Γκάνγκε. «Αλλά η λύτρωση και των δύο ανδρών, οι οποίοι κατέληξαν σε υπέροχες ανάδοχες οικογένειες που τους αγάπησαν τόσο πολύ, είναι επίσης μια ισχυρή μαρτυρία για το τι μπορεί να σημαίνει οικογένεια».

lamiareport.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr