search-button
cross-out

Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας των Δανών – Οι 3 φράσεις «κλειδιά» που λένε

Η χώρα στην οποία ο ήλιος δύει τον χειμώνα στις 4 το απόγευμα είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στη γη.
Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας των Δανών – Οι 3 φράσεις «κλειδιά» που λένε

Τι είναι αυτό που έχει κάνει τη Δανία το κράτος με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους του κόσμου; Είναι 3 φράσεις που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους και βλέπουν τη ζωή με άλλο μάτι. Παρόλο τους μεγάλους χειμώνες, τον μουντό καιρό και το κρύο κλίμα, οι Δανοί δεν το βάζουν κάτω, γιατί με απλά λόγια έχουν «ενσωματώσει» στον πολιτισμό τους μία διαφορετική νοοτροπία.

Η χώρα τους κατέλαβε την πρώτη θέση στο World Happiness Report (WHR) και ξεπέρασε τον δείκτη ευημερίας και ευτυχίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 40 συνεχή χρόνια.

Αυτές οι φράσεις δεν λείπουν από το καθημερινό λεξιλόγιο των ανθρώπων στη Δανία:

1.Δεν υπάρχει κακός καιρός – μόνο κακά ρούχα

Αυτή είναι μια παλιά δανέζικη έκφραση, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει την προέλευσή της. Η Δανία τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχει βροχή. Αν, λοιπόν, οι κάτοικοι επέλεγαν να βγαίνουν έξω μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες, αυτό θα γινόταν σπάνια και έτσι θα άφησαν τη ζωή να περνάει μπροστά από τα μάτια τους.

Έτσι, συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά κακά ρούχα, με την έννοια ότι δεν ταιριάζουν στις καιρικές συνθήκες. Οι Δανοί πιστεύουν ακράδαντα πως μπορούν να απολαύσουν κάθε μέρα, αρκεί να είναι κατάλληλα ντυμένοι. Μπορεί, λοιπόν, ο ηλιόλουστος καιρός να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, όμως η Δανία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας, έχουν μάθει να ζουν και να πορεύονται έτσι. Άλλωστε, όπως λέει μια άλλη παροιμία «ο κακός καιρός φαίνεται πάντα χειρότερος από το παράθυρο».

2.Εποχή για «Hygge»

Στα δανέζικα το «hygge» σημαίνει άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούν πολύ στη Δανία τις πολύ κρύες και σκοτεινές ημέρες του χειμώνα, όταν το φως διαρκεί μόλις λίγες ώρες και έτσι μαζεύονται στα σπίτια και απολαμβάνουν τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την όμορφη παρέα.

Αυτές οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα συνήθως τις Παρασκευές και πρόκειται για ένα γεγονός που περιμένουν πώς και πώς καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Και εννοείται ότι κάθε Δευτέρα θα σχολιάσουν πως πέρασαν τόσο σε αυτή τη μάζωξη όσο και το Σαββατοκύριακο. Η αλήθεια είναι πως τον βαρύ χειμώνα το «hygge» αποτελεί μέσο επιβίωσης και τονώνει την ψυχολογία των Δανών.

3. Δεν έχει σημασία

«Pyt med det», δηλαδή «δεν έχει σημασία» ή «μην ανησυχείς γι’ αυτό» είναι μια φράση που λέγεται πολύ συχνά μεταξύ των κατοίκων της Δανίας. Μπορεί να πρόκειται για απλές λέξεις, όμως το νόημα είναι βαθύτερο και μεγάλο, διότι σε απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη, προκαλώντας σου ανακούφιση, την ίδια στιγμή που υπάρχει κατανόηση και αποδοχή. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος, για να μην στενοχωριέσαι για μικρά πράγματα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα σε έξι μήνες από σήμερα ούτε που θα θυμάσαι.

tanea.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr