search-button
cross-out

Έτσι αποφασίστηκε το σκληρό lockdown – Οι απόψεις των λοιμωξιολόγων που «συγκρούστηκαν»

Διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ωστόσο τελικά επικράτησε αυτή για σκληρό lockdown από τις 18:00. Ποιες ήταν οι παράμετροι που επαιξαν καταλυτικό ρόλο. Έκκληση για αποφυγή των «κορονοπάρτι».
Έτσι αποφασίστηκε το σκληρό lockdown – Οι απόψεις των λοιμωξιολόγων που «συγκρούστηκαν»

Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις ήταν το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι εκθετική (με εξαίρεση τους δήμους Πατρέων και Χαλκιδαίων που «κοκκίνισαν» από χτες) και η πίεση στο Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή διαχειρίσιμη.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Newsit, «η κυβέρνηση, αν και όπου η κατάσταση γίνει εκρηκτική, είναι αποφασισμένη να παρέμβει ανά πάσα στιγμή. «Έχουμε αποδείξει ότι πάνω από όλα βάζουμε τη δημόσια υγεία» προσθέτει.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των λοιμωξιολόγων
Στη «μαραθώνια»  συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων «αντιπαρατέθηκαν» δύο προσεγγίσεις.

Η μία προέτρεπε για προληπτικό, αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου του 2020,  καθώς τα δεδομένα από τις μεταλλάξεις αλλά και τα ευρήματα των λυμάτων, συνθέτουν μια εξόχως ανησυχητική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η άλλη προσέγγιση ήθελε να ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την κινητικότητα των πολιτών (απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα στις 18:00, κλείσιμο των καταστημάτων το Σάββατο, λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away κ.α.), και «κοκκίνισμα» περιοχών με έντονο ιικό φορτίο, με άμεση εφαρμογή από σήμερα των μέτρων που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές.

Η λύση που υιοθετήθηκε ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, καθώς όπου έχει χτυπήσει «καμπάνα κινδύνου» τα μέτρα είναι αυστηρά, και όπου η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη τα μέτρα είναι στοχευμένα.

Τόσο οι Επιστήμονες, όσο και η Κυβέρνηση έλαβαν σοβαρά υπόψιν, δύο ακόμη παραμέτρους στην τελική τους απόφαση: την κόπωση του κόσμου – καθώς συμπληρώνεται σε ένα μήνα… ένας χρόνος περιορισμών στη ζωή τους – αλλά και τις ανάγκες της οικονομίας.

Δημόσιος κίνδυνος τα «κορoνοπάρτι»
Οι Επιστήμονες, όπως και η Πολιτεία, κάνουν έκκληση για αποφυγή συγκεντρώσεων στα σπίτια, καθώς τα «κορoνοπάρτι» δυσκολεύουν τις ιχνηλατήσεις και αυξάνουν κατακόρυφα τη μετάδοση του φονικού ιού.

«Δυστυχώς, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές κατά κύριο λόγο είναι κρυφές, είναι μυστικές, δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν πραγματοποιείται επίσημα ιχνηλάτηση, που αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού» δήλωσε  η  Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου..

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της οικογενειακής διασποράς του ιού από τους γονείς στα παιδιά, καθώς ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε στα 43 έτη.

«Έχουμε μπροστά μας μια ανηφόρα. Κάνω έκκληση στην κοινή λογική μας και συστήνω να κάνουμε υπομονή» τόνισε, εκ μέρους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι κλειδί σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο η αυστηροποίηση των μέτρων, όσο η πιστή τήρηση τους.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Uncategorized

Latest

zinapost.gr