Χταπόδι σε καλοκαιρινή σαλάτα πληγούρι

Χταπόδι σε καλοκαιρινή σαλάτα με πληγούρι, δροσερή και αρκούντως πικάντικη

Χταπόδι που βράζει και νοστιμίζει στο κόκκινο κρασί και υγιεινό πληγούρι με καλοκαιρινά λαχανικά. Το αγαπημένο χταπόδι “αγαπά” πολύ τη συνοδεία του άμυλου και του υδατάνθρακα. Για αυτό και στις περισσότερες συνταγές με χταπόδι συναντάμε τα ζυμαρικά (συνταγή: χταπόδι με μακαρόνια), τις πατάτες, τα όσπρια.

Το πληγούρι παίρνει άξια τη θέση του συνοδευτικού στο χταπόδι και τα λαχανικά δίνουν χρώμα και γεύση στη σαλάτα. Μην παραλείψετε την καυτερή πιπερίτσα και τον δυόσμο, είναι τα δύο συστατικά που χαρίζουν ένταση στο πιάτο. Αν δεν είναι του γούστου σας τα καυτερά, βάλτε λίγη ποσότητα αλλά βάλτε, δίνουν… πόντους νοστιμιάς.

Το χταπόδι με την καλοκαιρινή σαλάτα με πληγούρι του foodurismo μπορεί πολύ εύκολα να αποτελέσει αυτόνομο γεύμα, μπορεί όμως να είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο ανάμεσα σε άλλα για ένα ωραίο τσιμπολόγημα με φίλους. Είναι ο,τι πρέπει για περιόδους νηστείας αλλά και για χορτοφάγους.

ΥΛΙΚΑ (για 2 κανονικές μερίδες ή για 4 ως… μεζέ)

Για το βράσιμο του χταποδιού

600 γρ. χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο (χρησιμοποίησα μόνο πλοκάμια)

300 ml κόκκινο κρασί

2 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά της σούπας ολόκληρα πιπέρια

Για τη σαλάτα πληγούρι

100 γρ. πληγούρι

200 ml ζεστό νερό

1 κούπα πιπεριές σε κυβάκια (μικρή κόκκινη, μια μικρή κίτρινη)

1 μικρή πράσινη ή κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

12-15 ντοματίνια ολόκληρα ή σε κομμάτια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μέντας

Για τη σος

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο ή ξύδι από σταφύλια

χυμό από μισό λάιμ συν λίγο από το ξύσμα του (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λεμόνι)

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το χταπόδι με το κρασί και τα μυρωδικά. Ο χρόνος βρασμού του δεν είναι ακριβής, καθώς εξαρτάται από το ίδιο το χταπόδι. Προσέξτε να έχετε τη φωτιά στο σιγανό για να μην στεγνώσει και κολλήσει. Τσεκάρετε με τη μύτη ενός πιρουνιού αν η σάρκα του χταποδιού έγινε τρυφερή, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και το κρατάτε σε ένα πιάτο, χωρίς το ζουμί του. Μουλιάζετε το πληγούρι στο ζεστό νερό για 15 περίπου λεπτά. Αφού το πληγούρι φουσκώσει, βλέπετε αν έχει απορροφήσει όλο το νερό, αν όχι, πετάτε ο,τι έχει μείνει. Συνήθως, μένει ελάχιστο νερό ή καθόλου. Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά σας. Βάζετε το πληγούρι σε ένα ευρύχωρο μπολ και ρίχνετε μέσα όλα τα λαχανικά και το ξύσμα λάϊμ. Ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τη μισή σος και ανακατεύετε. Κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια και το προσθέτετε και αυτό στη σαλάτα με το πληγούρι. Ανακατεύετε και σερβίρετε σε μια πιατέλα. Βάλτε λίγα φύλλα δυόσμου ή μέντας και νοστιμίστε με την υπόλοιπη σος