Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή. Το success story του σημαντικότερου ελληνικού γυναικείου περιοδικού

Μια ημέρα του1949, ένας κύριος παρατηρεί τα περιοδικά σ’ ένα περίπτερο στην Οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας. Εντύπωση του προκαλεί το εξώφυλλο του γαλλικού ELLE και του μπαίνει η ιδέα ότι θέλει να δημιουργήσει ένα γυναικείο περιοδικό. Όταν το ανακοινώνει στον περίγυρό του, εισπράττει αρνητικά σχόλια και απορία.
Την εποχή εκείνη μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος και η χώρα ζούσε από το σχέδιο Marshall και τα τρόφιμα της UNRA.
Πως ήταν δυνατόν να σχεδιάσει επιχειρηματικά κάποιος σ’ ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον γεμάτο ανασφάλεια; Ο κύριος όμως, ονόματι Ευάγγελος Τερζόπουλος, εκεί που οι άλλοι έβλεπαν ερείπια, εκείνος έβλεπε το μέλλον και τις ευκαιρίες της μεταπολεμικής ανάπτυξης.
Υπήρχε όμως και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Δεν είχε κεφάλαιο. Καταφέρνει να πάρει δάνειο και τολμά το εγχείρημα. Στην προσπάθειά του τον βοηθά το επιχειρηματικό μυαλό του καθώς και ότι ήξερε να γράφει. Χαρακτηριστικό του ρίσκου που ανέλαβε ο Τερζόπουλος είναι το γεγονός ότι εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν είχαν ακόμη δικαίωμα ψήφου!
Έτσι γεννήθηκε, ως εβδομαδιαία έκδοση, την 1η Φεβρουαρίου του 1950 με αρχικό τίτλο «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ», το περιοδικό που με την έκδοση του εκπροσώπησε το νεωτερικό της εποχής, πέτυχε μεγάλη κυκλοφορία και φυσικά δημιούργησε την αγορά των γυναικείων περιοδικών στη σύγχρονη Ελλάδα.
Το πρώτο φύλλο, πέτυχε πωλήσεις 30.000 τεύχη αντίτυπα πανελλαδικά. Μετά από το τεύχος 5 ο Τερζόπουλος αποφασίζει να μειώσει την τιμή από 6 σε 3 χιλιάδες δραχμές.
Απόφαση που επέδρασε καταλυτικά στην κυκλοφορία του περιοδικού, απογειώνοντας την. Το επόμενο βήμα του ήταν καινοτομικό, καθώς εισήγαγε για πρώτη φορά το χαρτί illustration και τα πιεστήρια offset. H ποιότητα της έκδοσης προσέλκυσε μαζικά τους διαφημιζόμενους και μετά όλα πήραν το δρόμο τους.
Η θεματολογία του «ΓΥΝΑΙΚΑ » περιελάμβανε μόδα, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, άρθρα για το σπίτι, το παιδί , τη νοικοκυρά και πρακτικά θέματα (, κέντημα, ραπτική). Παράλληλα φιλοξενούσε μια σειρά άρθρων για ενημέρωση, ψυχαγωγία, υγεία, ψυχολογία, διηγήματα και ποιήματα. Την πρώτη περίοδο της έκδοσης συνεργάστηκαν με τη «ΓΥΝΑΙΚΑ» σημαντικά ονόματα ελλήνων λογοτεχνών, διανοουμένων και δημοσιογράφων.
Στους πρώτους συνεργάτες του περιοδικού συγκαταλέγονται οι Κώστας Βάρναλης, Παύλος Νιρβάνας, Σπύρος Μελάς, Στάθης Δρομάζος, Τάσος Λειβαδίτης, Μανώλης Φουρτούνης, Τάσος Βουρνάς, Έλλη Παππά.
Ο Ευάγγελος Τερζόπουλος άφησε την διέυθυνση της ΓΥΝΑΙΚΑΣ το 1974. Την ανέλαβε ο γιος του Άρης, ήταν μόλις 29 ετών.
Η έκδοση συνεχίστηκε για 20 χρόνια ακολουθώντας την άνθηση του νέου κύματος των περιοδικών που συντελέστηκε με την έκδοση του ιστορικού «ΚΛΙΚ» από τον Άρη Τερζόπουλο και τον Πέτρο Κωστόπουλο στα τέλη του ’80. Στα ‘00ς αναλαμβάνει ο εγγονός του Τερζόπουλου, Ευάγγελος, που όμως απέτυχε να οδηγήσει το περιοδικό στη νέα εποχή του Internet, με αποτέλεσμα το 2007 να τερματιστεί ουσιαστικά μια περίοδος που ξεκίνησε το 1950 και η «ΓΥΝΑΙΚΑ » να αναστείλει την έκδοσή της.
Ένα χρόνο μετά, επανεκδίδεται μέσω του ομίλου Αλαφούζου μαζί με το κυριακάτικο «πακέτο» της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Στις αρχές του 2014 διακόπτεται η έκδοση για μια ακόμη φορά, για να περάσει λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, στην εταιρία «Unique Media» του Δημήτρη Αργυρόπουλου. Το περιοδικό επανεκδίδεται και συνοδεύει πάλι την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κάθε μήνα.
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.