search-button
cross-out

Μπαίνεις, ψωνίζεις, φεύγεις χωρίς να πληρώσεις. Ήρθε το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία

Μπαίνεις, ψωνίζεις, φεύγεις χωρίς να πληρώσεις. Ήρθε το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία

Πριν από λίγο καιρό ο εμπορικός κολοσσός της Amazon είχε ανακοινώση το πλάνο του να ανοίξει σε μεγάλες πόλεις του κόσμου τα πρώτα σουπερμάρκετ τα οποία δεν θα είχαν ταμεία. Μην βιαστείς να φανταστείς ένα πρωτοποριακό κατάστημα χωρίς συμβατικά ταμεία αλλά με μηχανήματα αυτόματων πληρωμών να σε περιμένουν στην έξοδο. Γιατί όταν η Amazon είπε «χωρίς ταμεία» εννοούσε χωρίς κανενός είδους ταμεία, τίποτα που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλες ουρές, καταλήγοντας στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου για τον κάθε πελάτη.

Η ανακοίνωση φαίνεται πως είχε άμεση πρακτική εφαρμογή με την μεγάλη εταιρία να εγκαινιάζει ήδη το πρώτο, πιλοτικό κατάστημα στο οποίο ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να πληρώσει αφού ολοκληρώσει τα ψώνια του. 

Το μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών, πόλη όπου βρίσκεται έτσι κι αλλιώς η βάση της Amazon, και θα λειτουργεί με την εξής απλή και πολύ βοηθητική για τον πελάτη λογική. Το καταναλωτικό κοινό απλώς μπαίνει στο κατάστημα, περιπλανιέται στους διαδρόμους με τα προϊόντα, βάζει ο,τι θέλει καλάθι του και στη συνέχεια αποχωρεί. 

Αυτό που συμβαίνει κατά την διάρκεια των αγορών είναι το ότι υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας κάμερες παρακολουθούν τον πελάτη για όση ώρα κάνει τα ψώνια του και καταγράφουν μία-μία τις αγορές του. Στη συνέχεια το σύνολο του κόστους υπολογίζεται και αφαιρείται από τον λογαριασμό του στο Αmazon, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την πιστωτική ή την χρεωστική του κάρτα.

Με αυτόν τον τρόπο όσο κι αν βιάζεται κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να «κολλήσει» σε ουρές ή να χάσει χρόνο προσπαθώντας να βγάλει άκρη με κάποιο μηχάνημα αυτόματης πληρωμής. 

Ίσως κάποιος να αναρωτιέται πώς οι υπεύθυνοι της Amazon είναι τόσο σίγουροι ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί πράγματι να λειτουργήσει χωρίς λάθη και, κατ’επέκταση, χωρίς ζημίες για την εταιρία. Παρόλα αυτά εκείνοι εξηγούν πως το κατάστημα βρισκόταν σε συνεχείς δοκιμές από το 2016 και πλέον ο τρόπος λειτουργείας του είναι απολύτως ακριβής και επιτυχής.

Αρχικά το μαγαζί θα δουλεύει 5 μέρες την εβδομάδα, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ στα άμεσα σχέδια της Amazon είναι να ανοίξει άμεσα κι άλλα “Amazon Go” καταστήματα σε άλλες μητροπόλεις του πλανήτη, σε μία γιγαντιαία επένδυση δεκάδων δισεκατομμυρίων που σύντομα θα φτάσει και στην Ευρώπη.

Αν και η πρωτοποριακή τεχνολογία της Amazon θα «εξαφανίσει» σταδιακά θέσεις εργασίας, οι επικεφαλείς της εταιρίας τοποθετούνται πάνω στο λεπτό αυτό ζήτημα και στην κριτική, εξηγώντας ότι  οι ρομποτικές κάμερες θα ελέγχονται και θα τσεκάρονται από προσωπικό στο κατάστημα, αλλά και στην εταιρία, κάτι που θα ανοίξει ακόμα περισσότερες δουλειές σε βάθος χρόνου.

Πηγή: womantoc.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Shopping

Latest

zinapost.gr