Μικρά μυστικά για χαρούμενους γονείς

Υπάρχουν μερικά μυστικά που, αν καταφέρετε να υιοθετήσετε, θα γίνει το μεγάλωμα του παιδιού σας λιγότερο αγχωτικό και σίγουρο πιο ευχάριστο. Ας δούμε ποια είναι αυτά:   Η παύση: Όταν το μωρό αρχίζει να κλαίει, η πρώτη αντίδραση των γονιών είναι να τρέξουν πάνω του πανικόβλητοι και να του προσφέρουν γάλα. Κάντε μια παύση, ακούστε το […]

Υπάρχουν μερικά μυστικά που, αν καταφέρετε να υιοθετήσετε, θα γίνει το μεγάλωμα του παιδιού σας λιγότερο αγχωτικό και σίγουρο πιο ευχάριστο. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
 

Η παύση: Όταν το μωρό αρχίζει να κλαίει, η πρώτη αντίδραση των γονιών είναι να τρέξουν πάνω του πανικόβλητοι και να του προσφέρουν γάλα. Κάντε μια παύση, ακούστε το κλάμα του μωρού σας, ανακαλύψτε για ποιον πραγματικά λόγο κλαίει και ανταποκριθείτε ήρεμα στις ανάγκες του. Επίσης να θυμάστε ότι καθώς μεγαλώνουν τα μωρά, καταφέρνουν να ηρεμούν και μόνα τους.

Η απόσταση: Όταν βλέπετε το παιδάκι σας να παίζει ήσυχα μόνο του με τα παιχνίδια του, χαρούμενο και ευτυχισμένο, μην επεμβαίνετε. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα ούτε να του προτείνετε μια άλλη δραστηριότητα, ούτε να του προσφέρετε φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μπορεί να απασχολείται μόνο του και να διασκεδάζει τον εαυτό του, γι’ αυτό καθίστε στην άκρη.

Η υπομονή: Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν μπορεί να έχει πάντα αυτό που θέλει τη στιγμή που το θέλει. Από μικρή ηλικία εξηγήστε του τη σημασία και την αξία της υπομονής, πράγμα που θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο μεγαλώνοντας.

Η ευγένεια: Οι καλοί τρόποι δεν είναι μια παλαιομοδίτικη συνήθεια. Μιλάτε πάντα στο παιδί σας με ευγένεια και ζητήστε του να κάνει το ίδιο. Μην ικανοποιείτε τις επιθυμίες του, όταν είναι απαιτητικό ή γκρινιάρικο και επιμείνετε στους καλούς τρόπους.

Η ανεξαρτητοποίηση: Στόχος της ανατροφής σας θα πρέπει να είναι το παιδί σταδιακά να αυτονομηθεί και να μπορεί να κάνει μόνο του πράγματα για τον εαυτό του. Αν θέλετε να γίνει μια ολοκληρωμένη και ισχυρή προσωπικότητα, μην είστε κολλημένοι πάνω του και μην κάνετε εσείς τα πάντα για εκείνο. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που θα μάθει να φορά τα παπούτσια του μόνο του, μην του τα ξαναφορέσετε εσείς κλπ.

Πηγή: mother.gr