search-button
cross-out

Ενδοοικογενειακή βία στην περίοδο της καραντίνας.

Ενδοοικογενειακή βία στην περίοδο της καραντίνας.

Γράφει η Αλεξάνδρα Ζωγράφου-Ψυχοθεραπεύτρια

Τα μέτρα καραντίνας που έχουν επιβληθεί  με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, μπορεί να παγιδεύουν γυναίκες ή άντρες στον ίδιο χώρο με τους βίαιους συντρόφους τους.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια τεράστια παγκόσμια άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας το τελευταίο διάστημα.

Τί είναι όμως η ενδοοικογενειακή βία;

Η ενδοοικογενειακή βία είναι κάθε είδους σωματική ή λεκτική βία που μπορεί να ασκείται μέσα στην οικογένεια από ένα ή περισσότερα μέλη της. Το χειρότερο σε αυτήν την μορφή βίας είναι ότι τα άτομα που την υφίστανται δεν την αντιλαμβάνονται εύκολα και δεν την καταγγέλλουν εύκολα.  Η συναισθηματική εμπλοκή με τον βίαιο σύντροφο, πατέρα, αδερφό και ο ταυτόχρονος ο  φόβος λειτουργούν αποτρεπτικά από το να προβούν σε καταγγελία και έτσι ο κύκλος της βίας συνεχίζεται.

Συνήθως στην ενδοοικογενειακή βία ο θύτης έχει βίαια ξεσπάσματα απέναντι στο θύμα του και τις περισσότερες φορές σύντομα το μετανιώνει. Αυτό δίνει την ψευδαίσθηση στο θύμα ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι δεν θα επαναληφθεί. Είναι σχεδόν σίγουρο όμως ότι ένα βίαιο ξέσπασμα θα ακολουθηθεί σύντομα από ένα άλλο και ένα άλλο και ούτω καθεξής.

Μεγάλο ποσοστό θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες που υποφέρουν από βίαιους συντρόφους. Η αδυναμία εγκατάλειψης του βίαιου συντρόφου οφείλεται σε πολλούς λόγους κάποιους πρακτικούς και κάποιους ψυχολογικούς.

Οι βασικοί πρακτικοί λόγοι που οδηγούν μια γυναίκα να υπομένει την συγκατοίκηση με έναν βίαιο σύντροφο είναι η έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησία και η  έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια της. Αντικειμενικά δύσκολοι παράγοντες που στα μάτια του θύματος όμως φαντάζουν ανυπέρβλητοι και έτσι δεν αναζητά καν λύσεις.

Υπάρχουν όμως και ψυχολογικά εμπόδια στο να ζητήσει μια γυναίκα βοήθεια και να απελευθερωθεί από έναν βίαιο σύντροφο. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό-τροχοπέδι. Η πολύ χαμηλή   δηλαδή εκτίμηση που έχει μια γυναίκα για τον εαυτό της και η  πεποίθηση ότι αυτός ο σύντροφος είναι ότι καλύτερο μπορεί να βρεί.  Επίσης η ψευδής «ζώνη ασφάλειας» που αισθάνεται. Το γνωστό είναι για πολλούς ανθρώπους πάντα καλύτερο από το άγνωστο. Ο φόβος του να αλλάξουν την ζωή τους, ακόμα και αν η ζωή τους δεν τους αρέσει, επικρατεί και έτσι υπομένουν μια κατάσταση ζοφερή.

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας πέφτουν όμως , σε μικρότερο ποσοστό και οι άντρες. Λόγω σωματική διάπλασης η βία την οποία υφίστανται από τις γυναίκες τους είναι συνήθως λεκτική. Η λεκτική βία είναι εξίσου εξουθενωτική και επικίνδυνη. Κρύβεται πολλές φορές πίσω από την ειρωνεία και την προσβολή, τον εξευτελισμό, την κακόβουλη κριτική, τα προσβλητικά «αστεία». Η λεκτική βία κρύβεται περιέργως και πίσω από την «βουβή» τιμωρία όπου ο εκνευρισμένος σύντροφος αρνείται να μιλήσει, διατηρώντας μια παγερή και «θορυβώδη» σιωπή.

Σε φυσιολογικές συνθήκες κάποιος, ο οποίος έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας , έχει βρει κάποιες διεξόδους στην καθημερινότητά του. Στην συγκεκριμένη κατάσταση καραντίνας την οποία βιώνουμε δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Η παραμονή στο σπίτι , η έλλειψη κοινωνικών επαφών, σε πολλές περιπτώσεις οι αυξημένες οικονομικές δυσκολίες της περιόδου κάνουν τους βίαιους ανθρώπους πιο ευερέθιστους και εντέλει πιο βίαιους.

Η συγκατοίκηση μαζί τους 24 ώρες το 24 ωρο γίνεται πραγματικά αφόρητη. Σε αυτές τις συνθήκες η ανάγκη για δράση από τα θύματα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Είναι βασικό να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει διέξοδος! #μενουμεσπιτι δεν σημαίνει υπομένουμε την βία! #μενουμεσπιτι δεν σημαίνει υποφέρουμε! Υπάρχει η γραμμή SOS 15900 την οποία μπορεί κάποιος να καλέσει όλο το 24ωρο. Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν στις κλήσεις και συμβουλεύουν όσους έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας για το τί να πράξουν και πώς να το πράξουν ώστε να ξανα αισθανθούν ασφαλείς. Ακόμα και αν κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει , υπάρχει η λύση της αποστολής email:[email protected]

Κανένας δεν αξίζει μια βίαιη συμπεριφορά και σε κανέναν δεν θα πρέπει να συγχωρείται-δικαιολογείται μια βίαιη συμπεριφορά. Εάν σας αφορά τους ίδιους αλλά και εάν έχετε στο περιβάλλον σας ανθρώπους που είναι θύματα οικογενειακής βίας μην αδιαφορείτε.

Μένουμε σπίτι πρέπει να σημαίνει μένουμε ασφαλείς όλοι!

Γι’ αυτό προσπαθήστε τώρα να τις απολαύσετε!

#ΜένουμεΣπίτι #ΜένουμεΘετικοί

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 6976361788

mail:[email protected]

www.alexandrazografou.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

zinapost.gr