search-button
cross-out

Με τον άνδρα μου είμαστε πια σαν αδέλφια… Τι έφταιξε;

Με τον άνδρα μου είμαστε πια σαν αδέλφια… Τι έφταιξε;

Γράφει η Αλεξάνδρα Ζωγράφου-Ψυχοθεραπεύτρια

Ας αρχίσουμε ορίζοντας τι σημαίνει αυτή η τόσο διαδεδομένη έκφραση, προφανώς και δεν χωράει άλλη εξήγηση από το ότι οι δύο σύντροφοι δεν είναι πλέον εραστές, δεν έχουν πλέον ερωτική ζωή μεταξύ τους. Πρόκειται για μία πολύ διαδεδομένη πραγματικότητα, κι αφορά ιδιαίτερα τις μακροχρόνιες σχέσεις μέσα στα πλαίσια του γάμου και της οικογένειας.

Μπορεί μια τέτοια συνθήκη να διατηρηθεί στο χρόνο;

Κακά τα ψέματα, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των σχέσεων των ενηλίκων είναι η ερωτική επαφή. Σε μία κοινωνία που μιλάει ανοιχτά για το σεξ αλλά παράλληλα η έλλειψή του θεωρείται ταμπού οδηγεί στον αφανισμό της ίδιας της σχέσης. Έστω κι αν προέρχεται μόνο από τον ένα σύντροφο η έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας πρόκειται για ένα «καμπανάκι» για τη δυσλειτουργία της σχέσης. Η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας είναι ένας «κώδωνας κινδύνου» για τη σχέση. Ένα καμπανάκι ότι κάτι έχει αλλάξει και αν δεν καταβληθεί προσπάθεια εκ μέρους και των δύο πλευρών, ο δεσμός θα οδηγηθεί στη λήξη του ή αν μη τι άλλο, στο συμβιβασμό.

Ποιες αιτίες μπορούν να καταστρέψουν την ερωτική ζωή του ζευγαριού;

Όταν δια στόματος δε μπορεί να εκφραστεί το πρόβλημα εκεί έρχεται το σώμα μας να μιλήσει με αλήθειες. Και το σώμα δεν λέει εύκολα ψέματα. Αν δεν αισθάνεσαι καλά, δεν λειτουργείς στο σεξ!

Οι αιτίες που καταστρέφουν την ερωτική ζωή ενός ζευγαριού σχετίζονται πάντα με οποιαδήποτε εμπειρία μπορεί να πλήξει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου όπως η απώλεια εργασίας, απώλεια ενός ατόμου, η ύπαρξη μιας ψυχικής διαταραχής (λ.χ. κατάθλιψη), οι δυσκολίες της καθημερινότητας (λ.χ. στρες, οικονομικά προβλήματα κτλ) που επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση ενός ατόμου.

Αναγνώριση του Προβλήματος – Επίτευξη Αλλαγής

Πολλές φορές, «κλείνουμε» τα μάτια σε μία δυσκολία, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει. Μεταθέτουμε την προσοχή αλλού επειδή ουσιαστικά φοβόμαστε να τη διαχειριστούμε.

Αφού λοιπόν, αναγνωρίσουν την ύπαρξη του προβλήματος, οι σύντροφοι ενδείκνυνται να μιλήσουν για αυτό.

Τι νιώθουν, τι πιστεύουν, τι επιθυμούν, τι ανησυχίες έχουν. Το ζευγάρι πρέπει να συζητά όλα τα προβλήματά του, να θίγονται όλα τα κακώς κείμενα μιας σχέσης, αλλιώς μένουν απωθημένα, δημιουργούνται «αποστήματα» και το σύστημα αρχίζει να απορυθμίζεται.

Να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες τους. Ένα ζευγάρι δεν έχει μόνο όμορφες στιγμές, καλό είναι να συζητά όχι μόνο τα ευχάριστα, αλλά και τα δυσάρεστα. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργούνται απωθημένα και μία σωρεία προβλημάτων, που θα ξεχυθούν σε ανείπωτη στιγμή με τη μορφή χείμαρρου.

Η επικοινωνία, η εγγύτητα, η συναισθηματική και ψυχολογική κάλυψη αμφότερων των συντρόφων είναι ουσιώδους σημασίας για τη διατήρηση της σχέσης.

Μετά τη συζήτηση, ενδείκνυται η καταβολή προσπάθειας εκ μέρους και των δύο.

Τέλος, όταν δύο σύντροφοι, παρά τις προσπάθειες τους, δεν μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί, καλό θα ήταν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για να τους βοηθήσει, μέσα από τη διαδικασία της συμβουλευτικής ζεύγους (ή θεραπεία γάμου). Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα η θεραπεία ζεύγους είναι, και τα δύο μέλη της σχέσης να επιθυμούν αβίαστα τη συμμετοχή τους, επενδύοντας τόσο το χρόνο, όσο και την εμπιστοσύνη τους σε αυτή τη διαδικασία.

Ας μην αφήνουμε τις σχέσεις μας να «βαλτώνουν» στη ρουτίνα, τη συνήθεια, την αδιαφορία… Ας φροντίζουμε τη σχέση μας με τον/την σύντροφό μας ως ένα πολύτιμο πετράδι, ως ένα παιδί που αναζητά διαρκώς φροντίδα και στοργή. Έτσι, θα μπορέσουμε να χαρούμε το παρόν, την κάθε στιγμή, σαν ένα γέννημα της ένωσής μας, της επιθυμίας μας να είμαστε μαζί!

Όπως ήταν στην αρχή, αν θυμάστε…

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 6976361788

mail:[email protected]

www.alexandrazografou.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

Το προξενιό της Ιουλίας κάνει πρεμιέρα απόψε
Media news

Το προξενιό της Ιουλίας κάνει πρεμιέρα απόψε

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Ο Αποστόλης είναι ζωντανός
TV News

“Ο Παράδεισος των κυριών” – Ο Αποστόλης είναι ζωντανός

Η 34χρονη από το Καμερούν περιγράφει όσα έζησε  χέρια του αστυνομικού που τη βίαζε και την εξέδιδε: Ήθελα να αυτοκτονήσω. Μου είχε βγάλει και όπλο και με απείλησε…
Zina's Blog

Η 34χρονη από το Καμερούν περιγράφει όσα έζησε χέρια του αστυνομικού που τη βίαζε και την εξέδιδε: Ήθελα να αυτοκτονήσω. Μου είχε βγάλει και όπλο και με απείλησε…

Λούτσα: Πώς εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων – Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ
Ελλάδα

Λούτσα: Πώς εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι Τούρκων – Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ

Καταγγελία σοκ  για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου έξω από σχολείο – Τι λέει η διευθύντρια του Σχολείου
Zina's Blog

Καταγγελία σοκ για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου έξω από σχολείο – Τι λέει η διευθύντρια του Σχολείου

Μητέρα αστυνομικού που βίαζε και εξέδιδε 34χρονη από το Καμερούν:  Αυτή προσπαθούσε να τον παντρευτεί, αυτή ήθελε παντρειά… Ποιος τη θέλει αυτή τη γυναίκα, αυτή εκδιδόταν σε ξενοδοχεία…
Zina's Blog

Μητέρα αστυνομικού που βίαζε και εξέδιδε 34χρονη από το Καμερούν: Αυτή προσπαθούσε να τον παντρευτεί, αυτή ήθελε παντρειά… Ποιος τη θέλει αυτή τη γυναίκα, αυτή εκδιδόταν σε ξενοδοχεία…

Στον ανακριτή ο αστυνομικός που κατηγορείται για σωματεμπορία & βιασμό κατ’ εξακολούθηση – Αρνείται τις κατηγορίες
Zina's Blog

Στον ανακριτή ο αστυνομικός που κατηγορείται για σωματεμπορία & βιασμό κατ’ εξακολούθηση – Αρνείται τις κατηγορίες

Έφηβος κατήγγειλε για ασέλγεια πατέρα συμμαθητή του
Ελλάδα

Έφηβος κατήγγειλε για ασέλγεια πατέρα συμμαθητή του

zinapost.gr