search-button
cross-out

Εύκολα σοκολατάκια μανταρίνι, βελούδινα και αρωματικά

Τα σοκολατάκια με άρωμα και γεύση μανταρίνι θα γίνουν από τα αγαπημένα σας!
Εύκολα σοκολατάκια μανταρίνι, βελούδινα και αρωματικά

Η εποχή των μανταρινιών έφτασε. Οι μικροί μυρωδάτοι καρποί κατακλύζουν πάγκους μανάβικων και λαϊκών αγορών. Με μυρωδιά χαρακτηριστική και γεύση όλο φρεσκάδα τα μανταρίνια κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος του φθινοπώρου.

Ο ένας τρόπος είναι να ζεστάνεις φλούδα μέσα στην κρέμα γάλακτος. Ο άλλος, πιο… δραστικός, είναι να προσθέσεις ξύσμα. Γενικά, το ξύσμα των εσπεριδοειδών είναι ένα φοβερό υλικό για να νοστιμίσεις γλυκά και φαγητά. Σε αυτά τα σοκολατάκια, το ξύσμα έχει το εξής πλεονέκτημα, δεν υπόκειται σε βρασμό άρα δεν χάνει καθόλου από το έντονο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση. Η υφή της γκανάζ που παίρνει τη μορφή του… σοκολατακίου είναι βελούδινη, απαλή, εθιστική.

Υλικά για σοκολατάκια μανταρίνι  (για 40-50 τμχ)

300 γρ. κουβερτούρα 54% περιεκτικότητα σε κακάο

200 γρ. κρέμα γάλακτος

πλήρης φλούδα από 1 μανταρίνι (βιολογικό ή από κήπο, αράντιστο)

ξύσμα από 1 μανταρίνι (βιολογικό ή από κήπο, αράντιστο)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη κακάο

100 γρ. κουβερτούρα 54% (λιωμένη)

Εκτέλεση

Κόβουμε με μαχαίρι σε πολύ μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τις φλούδες από το μανταρίνι. Φέρνουμε την κρέμα σε σημείο βρασμού, χωρίς όμως να κοχλάζει. Αφαιρούμε τις φλούδες και ρίχνουμε το ξύσμα μανταρινιού. Προσέχουμε να είναι πολύ λεπτοτριμμένο. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό να σταθεί και μετά ανακατεύουμε με πλαστική σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια της σοκολάτας εντελώς. Αν τα κομμάτια της σοκολάτας είναι κάπως μεγάλα ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την μέθοδο μπεν μαρί για να λιώσει εντελώς. Βάζετε δηλαδή το μπολ με τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος πάνω σε μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσέξτε όμως το μπολ με το μείγμα της σοκολάτας να μην ακουμπάει στο καυτό νερό. Γενικά, να ξέρετε ότι η υψηλή θερμοκρασία χαλάει τη σύσταση της σοκολάτας, θέλει λίγο προσεκτικούς χειρισμούς. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία γκαράζ. Αδειάζουμε τη ζέστη γκαναζ σε άλλο καθαρό μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Για να καταλάβουμε ότι η γκαναζ έχει τη σωστή θερμοκρασία, την ακουμπάμε με το δάχτυλό μας και αυτό δεν λερώνεται. Η γκανάζ πρέπει να είναι σε υφή όπως η μαλακή πλαστελίνη, ώστε να μπορεί εύκολα να πλαστεί σε σοκολατάκια. Βάζουμε σε ένα φλιτζανάκι λίγο ηλιέλαιο και βρέχουμε ελαφρά με αυτό τα χέρια μας ώστε να μην κολλήσει η σοκολάτα καθώς την πλάθουμε. Αν καλύψουμε τα σοκολατάκια με κακάο, βάζουμε μια ποσότητα κακάο σε ένα μικρό μπολ και τα κυλάμε σε αυτό. Τα φυλάμε κατευθείαν σε γυάλινο μπολ. Αν θέλουμε να καλύψουμε τα σοκολατάκια με σοκολάτα, λιώνουμε 100 γραμμάρια κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύμματα (χωρίς να προσθέσουμε κάτι σε αυτήν) και την αφήνουμε να κρυώσει. Βουτάμε τα σοκολατάκια στη λιωμένη σοκολάτα, τα καλύπτουμε καλά με αυτή και με δυο πιρούνια ή δυο οδοντογλυφίδες τα βγάζουμε από τη ρευστή σοκολάτα και τα ακουμπάμε σε χαρτί ψησίματος. Η σοκολάτα με την οποία τα καλύπτουμε όταν κρυώσει έρχεται στην αρχική της μορφή, δηλαδή γίνεται στέρεη. Έτσι, τα σοκολατάκια είναι απέξω ελαφρώς σκληρά, σαν την κλασική σοκολάτα, και από μέσα μαλακά. Είναι πολύ ωραία ιδέα να τα φτιάξετε με αυτόν τον τρόπο, έχουν ενδιαφέρον στην υφή τους Τα αφήνουμε να παγώσουν και τα φυλάμε σε γυάλινο μπολ.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

zinapost.gr