search-button
cross-out

Η πιο αρωματική λεμονόπιτα

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια και μια καλή συνταγή τότε είναι η ιδανική ευκαιρία να φτιάξεις ένα καταπληκτικό γλυκό, όπως η  lemon pie  ή λεμονόπιτα κατά το ελληνικότερο.
Η πιο αρωματική λεμονόπιτα

Tο πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της συγκεκριμένης λεμονόπιτας, σου καθαρίζει το στόμα, σου φρεσκάρει τη μύτη, σου ξυπνάει τις αισθήσεις. Τόση είναι η φρεσκάδα του λεμονιού που σου αφήνει. Η συνταγή αυτή δεν θέλει βάση τάρτας αλλά ένα αφράτο παντεσπάνι. Η κρέμα δεν είναι βαριά και πηχτή αλλά λεμονάτη, ανάλαφρη και διαυγής. Με ένα κέικ δηλαδή και μια κρέμα έχετε φτιάξει την πιο απίθανη lemon pie. Η χρήση της καστανής ζάχαρης δεν επηρεάζει τη γεύση, αλλάζει μόνο το χρώμα της κρέμας λεμονιού, την κάνει λίγο πιο σκούρα, σαν ανοιχτόχρωμο μέλι δηλαδή. Αν θέλετε να έχετε διαυγή κρέμα λεμονιού τότε χρησιμοποιείστε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

Υλικά για τη λεμονόπιτα

Για το παντεσπάνι (ταψί 24 εκ.)

4 αυγά

225 γρ. ζάχαρη λευκή

110 γρ. φαρίνα κόκκινη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή ένα φακελάκι βανίλια

ξύσμα από μισό λεμόνι (προαιρετικά)

Κρέμα

330 γρ. ζάχαρη λευκή

340 ml νερό

60 ml χυμό λεμονιού

φρεσκοστυμμένο ξύσμα από 1-2 λεμόνια ανάλογα το μέγεθός τους

40 γρ. κορν φλάουρ

1 κρόκος αυγού

Ξύσμα και λεπτές φέτες λεμονιού για το στόλισμα

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Σε καθαρό μπολ χτυπάμε σε μετρό προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια σε μαρέγκα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το μπέικιν στο αλεύρι. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης τη μαρέγκα και το αλεύρι εναλλάξ. Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις σαν να διπλώνουμε το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Το παντεσπάνι θα φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού, αυτή είναι η ένδειξη ότι είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι εμείς ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. Η ένταση της φωτιάς είναι μέτριο προς δυνατό αλλά προσέχουμε να μην κοχλάσει το μείγμα. Όταν αρχίσει το μείγμα να πήζει, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και τον κρόκο. Ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το παντεσπάνι στα δύο. Ακουμπάμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι σε μια πιατέλα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα λεμονιού, ακουμπάμε από πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού. Γαρνίρουμε με επιπλέον ξύσμα και λεπτές φέτες λεμονιού.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Μαγνησία: Πρόβατα έφαγαν 300 κιλά κάνναβης-  Όσα λέει ο ιδιοκτήτης του  θερμοκηπίου: ΄Ήταν χαρούμενα με αυτό που κατανάλωναν. Έτρεχαν πιο γρήγορα από τα κατσίκια
Zina's Blog

Μαγνησία: Πρόβατα έφαγαν 300 κιλά κάνναβης- Όσα λέει ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου: ΄Ήταν χαρούμενα με αυτό που κατανάλωναν. Έτρεχαν πιο γρήγορα από τα κατσίκια

Άρτα: Τραγική κατάληξη για τον πατέρα και τον γιο που αγνοούνταν – Βρέθηκαν νεκροί σε χαράδρα
Ελλάδα

Άρτα: Τραγική κατάληξη για τον πατέρα και τον γιο που αγνοούνταν – Βρέθηκαν νεκροί σε χαράδρα

Το γαλάζιο ψάρι που αλιεύεται στην Αλάσκα γίνεται άσπρο μετά το μαγείρεμα και εντυπωσιάζει
Κόσμος

Το γαλάζιο ψάρι που αλιεύεται στην Αλάσκα γίνεται άσπρο μετά το μαγείρεμα και εντυπωσιάζει

Αχαϊα: Είχαν κρύψει την κοκαϊνη σε…κοτέτσι! Εξάρθρωση κυκλώματος από την ΕΛ.ΑΣ.
Ελλάδα

Αχαϊα: Είχαν κρύψει την κοκαϊνη σε…κοτέτσι! Εξάρθρωση κυκλώματος από την ΕΛ.ΑΣ.

Γαμπρός σκοτώθηκε στο γλέντι του γάμου του από εορταστικούς… πυροβολισμούς
Κόσμος

Γαμπρός σκοτώθηκε στο γλέντι του γάμου του από εορταστικούς… πυροβολισμούς

Έτσι είναι σήμερα η “κοντή” από το Παρα Πέντε 18 χρόνια μετά το τέλος της σειράς!
Lifestyle news

Έτσι είναι σήμερα η “κοντή” από το Παρα Πέντε 18 χρόνια μετά το τέλος της σειράς!

Για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή ο 27χρονος οδηγός που σκότωσε και εγκατέλειψε την 21χρονη Έμμα: Έπαθα σοκ όταν την χτύπησα…Ήταν ένα τροχαίο, δεν ήταν δολοφονία… Καταστράφηκα
Zina's Blog

Για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή ο 27χρονος οδηγός που σκότωσε και εγκατέλειψε την 21χρονη Έμμα: Έπαθα σοκ όταν την χτύπησα…Ήταν ένα τροχαίο, δεν ήταν δολοφονία… Καταστράφηκα

“Ο Παράδεισος των κυριών”, επιστρέφει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου
Media news

“Ο Παράδεισος των κυριών”, επιστρέφει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου

zinapost.gr