search-button
cross-out

Κις Λορέν, η πληθωρική τάρτα των γιορτών

Η πληθωρική και αγαπημένη Κις Λορέν (quiche Lorraine) είναι μια τάρτα που έχει αγαπηθεί στην Ελλάδα και τη συναντάμε αρκετά συχνά σε μπιστρό, καφέ αλλά και σπιτικά τραπεζώματα.
Κις Λορέν, η πληθωρική τάρτα των γιορτών

Η γαλλική λέξη quiche προέρχεται από παραφθορά της γερμανικής küchen που σημαίνει κέικ. Οι ρίζες αυτού του διάσημου γαλλικού πιάτου χάνονται στον μακρινό 16ο αιώνα. Σε γιορτές αρτοποιίας και της γαλλικής υπαίθρου η Κις Λορέν φτιαχνόταν με τα υπόλοιπα του ζυμαριού από ψωμί και ψηνόταν στο φούρνο με κομμάτια από χοιρινή κοιλιά, αυγά και κρέμα.

Εδώ και χρόνια η Κις Λορέν έχει ξεφύγει από τα γαλλικά σύνορα, έχει ταξιδέψει μακριά και έχει αγαπηθεί από πολλούς που αρέσκονται να την μαγειρεύουν και να την απολαμβάνουν. Πρόκειται για ένα λιπαρό πιάτο, βαθιά νοστιμιάς, που αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό σε ένα τραπέζι ή το καλύτερο “πρώτο” πιάτο μαζί με μια πράσινη δροσερή σαλάτα.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων “αγαπούν” τις πλούσιες γεύσεις και η Κις Λορέν του foodurismo είναι ο,τι πρέπει για το εορταστικό τραπέζι σας !

Υλικά για Κις Λορέν 

Για την τάρτα

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

180 γρ. βούτυρο αγελαδινό κρύο (σε κύβους)

1 αυγό

30 ml κρύο νερό

μια “τσιμπιά” αλάτι

Για τη γέμιση

200 γρ. μπεϊκον καλής ποιότητας (χρησιμοποίησα καπνιστό με ελαιόλαδο, και δεν είχε πολύ λίπος)

200 γρ. γραβιέρα Ελβετίας (gruyere) ή έμενταλ

4 αυγά

400 ml κρέμα γάλακτος

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (⅓ του κουταλιού του τσαγιού)

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας και τα ζυμώνουμε. Η ζύμη αρχικά θα έχει τη μορφή “βρεγμένης άμμου”, θα είναι δηλαδή σαν χοντρά ψίχουλα, που όταν τα σφίξετε στην παλάμη σας αποκτούν συνεκτική υφή και γίνονται ενιαία ζύμη. Η ζύμη της τάρτας μοιάζει με αυτήν των κουραμπιέδων, εξαιτίας του βουτύρου που περιέχει. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την καλύπτετε με μεμβράνη και τη βάζετε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30-32 εκατοστών και απλώνετε με τις παλάμες σας τη ζύμη. Πιέζετε σιγά σιγά τη μπάλα της ζύμης μέχρι αυτή να απλώσει σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού. Θα χρειαστεί να ανασηκώνετε και πλαϊνά τοιχώματα στην τάρτα και να φτιάξετε μια κοιλότητα που να έχει βάθος ενάμιση περίπου δάχτυλο ώστε να χωρέσει την ρευστή γέμιση. Προσπαθήστε όσο γίνεται να έχει η τάρτα ίσο πάχος σε όλη την επιφάνειά της. Τρυπήστε με πηρούνι την τάρτα. Βάλτε την τάρτα στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά. Αυτό βοηθά στο ψηθεί χωρίς να φουσκώσει σε κάποια σημεία και να χάσει το σχήμα της. Απλώστε πάνω στην τάρτα ένα χαρτί ψησίματος, αδειάστε ρεβύθια ή βαρίδια για ψήσιμο και βάλτε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφήστε την να ψηθεί για 10-12 λεπτά. Βγάλτε την από τον φούρνο, αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος και τα βαρίδια. Αλείψτε με ένα πινέλο λίγο ασπράδι στην επιφάνεια, όχι όμως μεγάλη ποσότητα. Μπορείτε απλώς να βουτήξετε το πινέλο σας στα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε για τη γέμιση, η ποσότητα που θα χρειαστεί για να αλείψετε με το πινέλο είναι πολύ μικρή, όσο για να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην τάρτα και να μην “ποτίσει” από τη γέμιση. Αφού αλείψετε την τάρτα με το αυγό τη βάζετε ξανά στο φούρνο για 10 ακόμα λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μπέικον που έχετε κόψει σε κομμάτια και το αφήνετε να ροδίσει χωρίς όμως να σκουρύνει πολύ και τα ξεραθεί. Θέλουμε απλώς να γίνει ελαφρά τραγανό και να βγάλει το λίπος. Το βγάζετε από το τηγάνι και το ακουμπάτε σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Βγάζετε από τον φούρνο την τάρτα, που έχει μισοψηθεί, και απλώνετε τα κομματάκια του μπέικον, αδειάζετε και το μείγμα των αυγών και της κρέμας γάλακτος. Τρίβετε την γραβιέρα ή το έμενταλ και καλύπτετε την επιφάνεια. Ψήνετε την τάρτα ολοκληρωμένη για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Aυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα!
Ελλάδα

Aυτός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στην Ελλάδα!

Γιάννης Τοπαλούδης για βιασμό 24χρονης: Όσο ψηλά και αν βρίσκονται τα τέρατα, ‘όσα λεφτά και αν έχουν  θα τους καθίσουν στο εδώλιο
Ελλάδα

Γιάννης Τοπαλούδης για βιασμό 24χρονης: Όσο ψηλά και αν βρίσκονται τα τέρατα, ‘όσα λεφτά και αν έχουν θα τους καθίσουν στο εδώλιο

Ο Σασμός είναι ένα φαινόμενο. Νομίζω ότι έχει στοιχεία αρχαίας τραγωδίας. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται…
Media news

Ο Σασμός είναι ένα φαινόμενο. Νομίζω ότι έχει στοιχεία αρχαίας τραγωδίας. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται…

Ο «νταής των Φαρσάλων»: Τρεις δικογραφίες για τον αγρότη του «Survivor»
Media news

Ο «νταής των Φαρσάλων»: Τρεις δικογραφίες για τον αγρότη του «Survivor»

Ραγίζουν καρδιές οι γονείς της 14χρονης Γεωργίας 7 μήνες μετά τον θάνατό της σε επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου:  4 μέρες το παιδί μας έγινε μάρτυρας. Μετά πέταξε η ψυχή της…
Videos

Ραγίζουν καρδιές οι γονείς της 14χρονης Γεωργίας 7 μήνες μετά τον θάνατό της σε επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου: 4 μέρες το παιδί μας έγινε μάρτυρας. Μετά πέταξε η ψυχή της…

Η γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη Γαλλία: Μαρί Τρεντινιάν, μια γυναίκα σύμβολο
Κόσμος

Η γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη Γαλλία: Μαρί Τρεντινιάν, μια γυναίκα σύμβολο

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο Σάκης Τανιμανίδης δεν είναι του γούστου μου…Δεν λέω ότι είναι ανίκανος, αλλά προτιμώ τον Λιανό
Media news

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο Σάκης Τανιμανίδης δεν είναι του γούστου μου…Δεν λέω ότι είναι ανίκανος, αλλά προτιμώ τον Λιανό

Γνωστή τραγουδίστρια καταγγέλλει μπασκετμπολίστα για εκδικητική πορνογραφία- Καταστράφηκε όλος μου ο κόσμος…
Videos

Γνωστή τραγουδίστρια καταγγέλλει μπασκετμπολίστα για εκδικητική πορνογραφία- Καταστράφηκε όλος μου ο κόσμος…

zinapost.gr