search-button
cross-out

Κοτόπουλο ψητό με τραγανή κρούστα μυρωδικών

Κοτόπουλο ολόκληρο, ξεροψημένο απέξω αλλά ζουμερό μέσα. Αυτό μας εξασφαλίζει αυτή η συνταγή.
Κοτόπουλο ψητό με τραγανή κρούστα μυρωδικών

Ακόμα κι αν επιλέξετε να μην κάνετε γεμιστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλά θέλετε να κινηθείτε σε περισσότερο παραδοσιακά ελληνικά μονοπάτια, το ολόκληρο πουλερικό στο φούρνο με πατάτες “απογειώνεται” με αυτό το μείγμα.

Το βούτυρο με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά δίνουν καταπληκτική γεύση στην πέτσα του κοτόπουλου αλλά ποτίζουν και την σάρκα του όσο εκείνο σιγοψήνεται. Το μείγμα των μυρωδικών με το βούτυρο είναι ιδανικό και για γαλοπούλα, που όπως και να το κάνουμε είναι πιο… άνοστη από το κοτόπουλο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την ποσότητα και των μυρωδικών και του βούτυρου για να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο πουλερικό. Τα μυρωδικά που σας δίνω σε αυτή τη συνταγή είναι ενδεικτικά. Το ποιά ακριβώς θα χρησιμοποιήσετε και σε ποιά αναλογία εξαρτάται αποκλειστικά από τα γούστα σας. Ο συνδυασμός ρίγανης και θυμαριού είναι κλασικός και πολύ αγαπημένος.

Η προσθήκη μαντζουράνας ενισχύει τη γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης φασκόμηλο ή δενδρολίβανο, αν σας αρέσει η ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση τους. Μια πολύ καλή επιλογή είναι και ο ξερός βασιλικός, όπως και η αποξηραμένη λουίζα. Να θυμάστε ότι καλό είναι να μην αναμειγνύουμε πολλά μυρωδικά μαζί γιατί το αποτέλεσμα είναι συχνά αρκετά βαρύ και πολύπλοκο. Συνήθως, μέχρι τρία μυρωδικά είναι μια καλή μίξη.

Υλικά για το ψητό κοτόπουλο

ένα μεγάλο ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 2 – 2,5 κιλά

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό πολύ μαλακό (αφήστε το εκτός ψυγείου 1 ώρα)

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό

1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο ξερό ή μαντζουράνα αν θέλετε πιο ελαφριά γεύση

1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

1 κουταλιά της σούπας σκόνη μουστάρδας ή μουστάρδα

2 σκελίδες σκόρδο

ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

Για την κοιλιά του κοτόπουλου

1 μικρό μανταρίνι

2-3 σκελίδες σκόρδο

Λίγα κλαδάκια θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο ή μαντζουράνα

Για γαρνιτούρα

πατάτες

χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού

ελαιόλαδο

μουστάρδα

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, ρίχνουμε το κάρυ, τη μουστάρδα ή τη σκόνη μουστάρδας. Σε ένα γουδί ρίχνουμε τα ξερά μυρωδικά μαζί με πιπέρι κι ένα κουταλάκι αλάτι και τα χτυπάμε καλά μέχρι να τριφτούν και να βγάλουν να έλαιά τους. Ρίχνουμε το μείγμα από το γουδί στο μπολ με το βούτυρο. Τρίβουμε ξύσμα από λεμόνι και από πορτοκάλι. Τρίβουμε και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά για να φτιάξουμε ένα μείγμα. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω σε ένα φύλλο λαδόχαρτο και με τα χέρια μας ξεκολλάμε την πέτσα από το δέρμα… είναι κάπως βάρβαρο αυτό αλλά το κάνουμε στον… βωμό της νοστιμιάς. Παιρνουμε μικρές ποσότητες με τα δάχτυλα από το μείγμα του βούτυρου με τα μυρωδικά και αλείφουμε το κοτόπουλο κάτω από το δέρμα του αλλά και πάνω από αυτό. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει πολύ στο να κάνει μια πολύ λαχταριστή και ξεροψημενη κρούστα. Αλείφουμε καλά με το βούτυρο όλο το κοτόπουλο. Βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, το μανταρίνι, τα κλαδάκια των μυρωδικών. Δένουμε με σπάγκο τα πόδια του κοτόπουλου ώστε να είναι σταθερά. Το βάζουμε σε γάστρα ή ταψί. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις απλώνουμε γύρω από το κοτόπουλο. Έχουμε κρατήσει από το μείγμα του βούτυρου μια μικρή ποσότητα, περίπου μία κουταλιά. Εκεί ρίχνουμε χυμό από 1-2 λεμόνια και 1-2 πορτοκάλια, ανάλογα με το μέγεθός τους. Προσθέτουμε και ελαιόλαδο, περίπου μισό φλιτζάνι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και επιπλέον μουστάρδα για πιο ενισχυμένη γεύση και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μείγμα στο κοτόπουλο με τις πατάτες. Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 2.5-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός του κοτόπουλου.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

zinapost.gr