search-button
cross-out

Νηστίσιμο παστέλι: Τονωτικό και πλούσιο σε βιταμίνη Ε

Παστέλι, ένα γλυκό σνακ τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο, με ρίζες από την Ιλιάδα του Ομήρου.
Νηστίσιμο παστέλι: Τονωτικό και πλούσιο σε βιταμίνη Ε

Τελικά η νηστεία μπορεί με τις κατάλληλες συνταγές να είναι μια πολύ καλή αφορμή για επιστροφή στην υγιεινή διατροφή. Και επειδή στα βασικά τις υγιεινής διατροφής συγκαταλέγονται τα σνακ, μοιραζόμαστε μαζί σας μια καταπληκτική και εύκολη συνταγή για ένα γλυκό σνακ τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Παστέλι, λοιπόν, ένα γλύκισμα με ρίζες από την Ιλιάδα του Ομήρου, ιδανικό για τις απογευματινές λιγούρες.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι απλά:
500γρ ανθόμελο
500γρ σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή/ και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή εναλλακτικά λίγο καλαμποκέλαιο

Πως το κάνουμε:
Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας για να μη μας καεί.
Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σιγοβράζει. Αμέσως μετά προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε το παχύρευστο μίγμα. Για να ελέγξουε το μείγμα μας εάν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. Ένας άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα, είναι έτοιμο.

Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλλίδες πάνω.

Αφού κρυώσει, απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την περιχύνουμε με το ανθόνερο. Εναλλακτικά αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε τη λαδόκολλα με καλαμποκέλαιο Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε, ιδανικά χρησιμοποιώντας ένα μικρό λαδωμένο πλάστη. Προσέχουμε το πάχος να είναι 1 εκατοστό περίπου και αφού κρυώσει λίγο, μετά από περίπου 15 λεπτά, χαράζουμε μ’ ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
Μόλις κρυώσει, χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω, όπως θέλουμε, και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι στο ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να προσέξετε να μην παραβράσει και καραμελώσει.

Αν θέλετε το παστέλι σας να είναι πιο μαλακό, δεν έχετε παρά να προσθεσετε περισσότερο μέλι. Αν βράσετε το μελί σας περισσότερο, το παστέλι σας θα γίνει πιο σκληρό.

Επίσης, στην αγορά μπορείτε να βρείτε διάφορα μέλια, με μαστίχα Χίου, με Goji berries, με βασιλικό πολτό και κανέλλα, τα οποία μπορούν να δώσουν μια ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση στο παστέλι σας, ενώ μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σουσάμι για να γίνει πιο πυκνό.

Kαλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!

Πηγή: dogma.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η ελληνική αποστολή μπαίνει με πλοιάριο στον Σηκουάνα
Ελλάδα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η ελληνική αποστολή μπαίνει με πλοιάριο στον Σηκουάνα

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα
Lifestyle news

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα

ΗΠΑ: «Ο κακοποιητής μου είναι σήμερα εδώ» – Η Μις Κάνσας γίνεται viral μετά τη στέψη της
Lifestyle news

ΗΠΑ: «Ο κακοποιητής μου είναι σήμερα εδώ» – Η Μις Κάνσας γίνεται viral μετά τη στέψη της

Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τελευταίο τηλεφώνημα – «Ξεκίνησε να κλαίει… »
Lifestyle news

Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τελευταίο τηλεφώνημα – «Ξεκίνησε να κλαίει… »

Μάστιγα για τις αεροπορικές: Πώς οι επιβάτες τιμωρούν τις εταιρείες για τα ακριβά εισιτήρια
Κόσμος

Μάστιγα για τις αεροπορικές: Πώς οι επιβάτες τιμωρούν τις εταιρείες για τα ακριβά εισιτήρια

Η  συγκινητική ιστορία της Χριστίνας Λιασίδου- Οι δυο “άγνωστοι” σωτήρες της, η επιθυμία της και η συγκινητική στιγμή μετά τον θάνατο της
Zina's Blog

Η συγκινητική ιστορία της Χριστίνας Λιασίδου- Οι δυο “άγνωστοι” σωτήρες της, η επιθυμία της και η συγκινητική στιγμή μετά τον θάνατο της

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ
Lifestyle news

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ

“Διάφανη αγάπη” – Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: “Ήθελα να δουλέψω σε ένα πρότζεκτ με ποιότητα σαν αυτό”
TV News

“Διάφανη αγάπη” – Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: “Ήθελα να δουλέψω σε ένα πρότζεκτ με ποιότητα σαν αυτό”

zinapost.gr