search-button
cross-out

Ντομάτες γεμιστές με κινόα και φαγόπυρο

Η κινόα και το φαγόπυρο είναι εξαιρετικά διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια, είναι σχεδόν της μόδας, πίσω όμως από το “κύμα ενθουσιασμού”, τα δύο αυτά υλικά είναι πραγματικοί θησαυροί, συμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής.
Ντομάτες γεμιστές με κινόα και φαγόπυρο

Πλούσια σε πρωτεϊνη, αμινοξέα και φυτικές ίνες, δεν περιέχουν γλουτένη και είναι κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αφού ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εκτός όμως από τον “super food” χαρακτήρα τους είναι και εξαιρετικά νόστιμα, ειδικά όταν μαγειρεύονται, όπως εδώ στα γεμιστά.

Στην πραγματικότητα, δεν αφαιρούμε τίποτα από τα κλασικά και αγαπημένα γεμιστά, για την ακρίβεια προσθέτουμε. Περιορίζουμε την ποσότητα του ρυζιού και συμπληρώνουμε με κινόα και φαγόπυρο. Η μίξη του φαγόπυρου, της κινόα και του ρυζιού μαζί με τα τόσα ζαρζαβατικά δίνουν μια νόστιμη, μελωμένη γέμιση που θα σας εκπλήξουν!

Αν θέλετε βάλτε και καμιά πατατούλα σε φέτες ανάμεσα στα γεμιστά, έτσι όπως απορροφούν τα ζουμάκια του φαγητού γίνονται λουκούμι.

Μια δοκιμή θα σας πείσει, σίγουρα…

ΥΛΙΚΑ (για 10 μέτριες ντομάτες)

10 ώριμες και σφιχτές ντομάτες, μέτριες σε μέγεθος

5 κουταλιές της σούπας κινόα

5 κουταλιές της σούπας φαγόπυρο

5 κουταλιές της σούπας μπασμάτι ή καστανό ρύζι

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια

½ μάτσο δυόσμο (ή μισή – μισή ποσότητα δυόσμου και ματζουράνας)

1 μικρό πράσινο κολοκυθάκι τριμμένο (προαιρετικά)

½ πιπεριά Φλωρίνης πολτοποιημένη (προαιρετικά)

το εσωτερικό από τις ντομάτες πολτοποιημένο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις ντομάτες. Κόβουμε τα καπάκια και με ένα μικρό κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Αυτή η ψίχα της ντομάτας μας χρειάζεται για να μαγειρέψουμε το φαγητό, δίνει μια πολύ ωραία σάλτσα. Κρατάμε την ψίχα από τις ντομάτες σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε στο μούλτι. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί και τις αλατίζουμε ελαφρά.

Αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκιές ή αν δεν μας αρέσει τόσο η αλκαλικότητα που δίνει η ντομάτα, αυτή η υπόξινη γεύση, ρίχνουμε ελάχιστη κρυσταλλική ζάχαρη, μια “πρέζα”, για να γλυκάνει κάπως. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο και το ξερό, μαζί και το σκόρδο πολτοποιημένα. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να “μαραθούν”, όχι να τσιγαριστούν.

Προσθέτουμε το φαγόπυρο, την κινόα και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε στο μείγμα και τα ¾ περίπου από τον χυμό της ντομάτας, ψιλοκόβουμε τον δυόσμο, βάζουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Είμαστε έτοιμοι να γεμίσουμε τις ντομάτες, καλό είναι πριν το κάνουμε αυτό, να χαράξουμε τον πάτο της κάθε ντομάτας έτσι ώστε να μπορεί να απορροφά υγρά από το ταψί κατά το ψήσιμο και να γίνεται πιο ζουμερή η γέμιση. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι αναποδογυρίζουν να γεμιστά στο ταψί, τα βάζουν δηλαδή να ψηθούν με τα κλειστά καπάκια προς τα κάτω. Γεμίσουμε τις ντομάτες μέχρι τη μέση ή το πολύ μέχρι τα ¾, ώστε να υπάρχει χώρος να φουσκώσει η γέμιση με το ψήσιμο και να μην ξεχειλίσει.

Όταν γεμίσουμε όλες τις ντομάτες, ρίχνουμε από πάνω τους και το υπόλοιπο χυμό ντομάτας, κλείνουμε τα καπάκια τους, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και αν θέλουμε να κάνουν λίγη κρούστα τις πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα στους 180 βαθμούς.

Τα γεμιστά, όπως ξέρετε, τρώγονται θαυμάσια ζεστά ή κρύα, της ημέρας ή και λίγες μετά, με φέτα ή γιαούρτι.

Καλή όρεξη!

Δείτε όλη τη συνταγή στο video

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

zinapost.gr