search-button
cross-out

Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας αποκαλύπτει την καλύτερη συνταγή για το πιο νόστιμο ψάρι

Ο Μοναχός Νικήτας ρίχνει τα δίχτυα του στην αγιορείτικη θάλασσα και μαγειρεύει τις ψαριές τους για τους μοναχούς στο Κουτλουμουσιανό Κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας και για τους επισκέπτες τους. «Η ζωή μας είναι η θάλασσα», συνηθίζει να λέει, ενώ πριν ακολουθήσει το μοναχικό βίο, εργάστηκε σε ταβέρνες και εστιατόρια.
Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας αποκαλύπτει την καλύτερη συνταγή για το πιο νόστιμο ψάρι

Σε ηλικία 20 ετών συνάντησε τον γέροντα, άγιο τώρα, Παΐσιο. Η επαφή αυτή στάθηκε καταλυτική για την πορεία του Νικήτα. Ο γέροντας, χωρίς να τον γνωρίζει, τον αποκάλεσε με το όνομά του. Μετά τη συνάντησή τους, ο Νικήτας στράφηκε στον Θεό και αποφάσισε να γίνει μοναχός, χωρίς να, ωστόσο να εγκαταλείψει την άλλη του μεγάλη αγάπη: τη μαγειρική.

Αγιορείτικη συνταγή για ψάρι από τον Μοναχό Νικήτα

Υλικά
1 κιλό ψάρι χονδρό σε φέτες (ροφός, συναγρίδα ή σφυρίδα)
5 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κουταλιά της σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¾ φλιτζανιού λάδι
½ κρασοπότηρο λεμονί
Αλάτι & Πιπέρι

Επί το έργον:
Αποβραδίς πλένουμε καλά τις φέτες από το ψάρι και τις καθαρίζουμε από τα αίματα. Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι μία – μία και τις βάζουμε πάλι σε τρυπητό. Την άλλη μέρα τις ξεπλένουμε και τις απλώνουμε σε έναν νταβά. Βράζουμε τα κρεμμύδια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε στο μύλο για να γίνουν χυλός. Απλώνουμε αυτόν τον χυλό πάνω στα ψάρια.

Προσθέτουμε νερό για να σκεπαστούν τα ψάρια δύο δάχτυλα περίπου. Έχουμε ετοιμάσει τα ξύλα έτσι ώστε η φωτιά όταν την ανάψουμε, να αγκαλιάσει τον νταβά. Βάζουμε επάνω τον νταβά και αφήνουμε να πάρει βράση. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό και ρίχνουμε τα σκόρδα, το λάδι και το σέλινο. Κουνάμε συχνά τον νταβά σε όλη τη διάρκεια του βρασίματος.

Όταν το ζουμί αρχίσει να πήζει αφαιρούμε τα ξύλα και αφήνουμε μόνο τα κάρβουνα, ώστε το φαγητό να σιγοβράσει για να μη κολλήσει. Το μαγείρεμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά τον νταβά, ρίχνουμε το λεμόνι και τον κουνάμε καλά.

Κατεβάζουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι. Σκεπάζουμε για να μείνει ζεστό ώσπου να σερβίρουμε. Όταν βγάλουμε το καπάκι πρέπει να προσέξουμε ώστε να πέσει μέσα στον νταβά νερό.

Το φαγητό αυτό γίνεται πολύ ωραίο αν προσθέσουμε αγκινάρες ή φρέσκια κουκιά. Αυτό γίνεται εξαρχής πριν ρίξουμε στο νταβά τον χυλό των κρεμμυδιών!

Πηγή:mountathos.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Συνελήφθη επειδή φωτογράφιζε κοπέλες… την ώρα που έκαναν ντους στην παραλία!
Ελλάδα

Συνελήφθη επειδή φωτογράφιζε κοπέλες… την ώρα που έκαναν ντους στην παραλία!

O  Γρηγόρης Αρναούτογλου, αποχαιρετά τους τηλεθεατές  παρέα με τις «Άγριες Μέλισσες»-Γιατί ο ασφαλίτης «Ντούνιας» έχει πάντα ένα μαντήλι στην τσέπη του;
TV Program

O Γρηγόρης Αρναούτογλου, αποχαιρετά τους τηλεθεατές παρέα με τις «Άγριες Μέλισσες»-Γιατί ο ασφαλίτης «Ντούνιας» έχει πάντα ένα μαντήλι στην τσέπη του;

Οκτάχρονο αγόρι που είχε χαθεί βρέθηκε ζωντανό στον υπόνομο μετά από οκτώ ημέρες
Κόσμος

Οκτάχρονο αγόρι που είχε χαθεί βρέθηκε ζωντανό στον υπόνομο μετά από οκτώ ημέρες

Ζήνα  Κουτσελίνη:  Η Ιωάννα Μαλέσκου υπερθεμάτισε χωρίς να έπρεπε…Ο ΣΚΑΪ δεν προστάτευσε την Ιωάννα..
Media news

Ζήνα Κουτσελίνη: Η Ιωάννα Μαλέσκου υπερθεμάτισε χωρίς να έπρεπε…Ο ΣΚΑΪ δεν προστάτευσε την Ιωάννα..

Κρήτη: Επιδειξίας βοσκός σόκαρε ένα ζευγάρι Γάλλων στα Χανιά
Ελλάδα

Κρήτη: Επιδειξίας βοσκός σόκαρε ένα ζευγάρι Γάλλων στα Χανιά

Άγιοι Απόστολοι: τόποι που δίδαξαν και ο τρόπος μαρτυρίου τους
Ελλάδα

Άγιοι Απόστολοι: τόποι που δίδαξαν και ο τρόπος μαρτυρίου τους

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Η άποψη της μητέρας είναι ότι τα παιδιά ήταν άρρωστα» λέει ο δικηγόρος της
Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Η άποψη της μητέρας είναι ότι τα παιδιά ήταν άρρωστα» λέει ο δικηγόρος της

Ο Χάρης Χριστόπουλος και η Anita Brand  γιόρτασαν με ένα Εxclusive Cocktail Event τα τρία χρόνια επιτυχημένης κυκλοφορίας των Affordable Luxury καλλυντικών “Anita Brand Cosmetics”!
Famous people

Ο Χάρης Χριστόπουλος και η Anita Brand γιόρτασαν με ένα Εxclusive Cocktail Event τα τρία χρόνια επιτυχημένης κυκλοφορίας των Affordable Luxury καλλυντικών “Anita Brand Cosmetics”!

zinapost.gr