search-button
cross-out

Πολίτικο κιουνεφέ: Το λαχταριστό γλύκισμα που «παντρεύει» τυρί με σιρόπι!

Το Κιουνεφέ, ή κιουνφέ όπως συχνά αποκαλείται στην Πόλη, είναι ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα με τυρί και σιρόπι!
Πολίτικο κιουνεφέ: Το λαχταριστό γλύκισμα που «παντρεύει» τυρί με σιρόπι!

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για θεϊκό, σοροπιαστό κανταΐφι κιουνεφέ με κριτσανιστό φύλλο γεμιστό με γλυκό τυρί που λιώνει στο στόμα και σίγουρα θα ενθουσιάσετε μικρούς και μεγάλους.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 10 μερίδες κιουνεφέ είναι:

150 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
400 γρ. τυρί dil (ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρέλα)
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
χυμό απο ½ λεμόνι (λίγο λιγότερο)
½ κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
½ φλ. φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)

Επί το έργον:

Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το καταΐφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
Βάζουμε το κομμένο καταΐφι σε μπολ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Κατόπιν, το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το τυρί μας σε πολύ λεπτές φέτες/φλύδες.
Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο προσέχοντας να μην το κάψουμε.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το «ξασμένο» καταΐφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Χωρίζουμε το καταΐφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ. και απλώνουμε το μισό απο το καταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
Βάζουμε το ¼ από το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές. Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο.
Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια/δόσεις.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για 45-50΄ περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3΄ (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει).
Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό και με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.

Πηγή: constantinoupoli.com

dogma.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η ελληνική αποστολή μπαίνει με πλοιάριο στον Σηκουάνα
Ελλάδα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η ελληνική αποστολή μπαίνει με πλοιάριο στον Σηκουάνα

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα
Lifestyle news

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα

ΗΠΑ: «Ο κακοποιητής μου είναι σήμερα εδώ» – Η Μις Κάνσας γίνεται viral μετά τη στέψη της
Lifestyle news

ΗΠΑ: «Ο κακοποιητής μου είναι σήμερα εδώ» – Η Μις Κάνσας γίνεται viral μετά τη στέψη της

Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τελευταίο τηλεφώνημα – «Ξεκίνησε να κλαίει… »
Lifestyle news

Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τελευταίο τηλεφώνημα – «Ξεκίνησε να κλαίει… »

Μάστιγα για τις αεροπορικές: Πώς οι επιβάτες τιμωρούν τις εταιρείες για τα ακριβά εισιτήρια
Κόσμος

Μάστιγα για τις αεροπορικές: Πώς οι επιβάτες τιμωρούν τις εταιρείες για τα ακριβά εισιτήρια

Η  συγκινητική ιστορία της Χριστίνας Λιασίδου- Οι δυο “άγνωστοι” σωτήρες της, η επιθυμία της και η συγκινητική στιγμή μετά τον θάνατο της
Zina's Blog

Η συγκινητική ιστορία της Χριστίνας Λιασίδου- Οι δυο “άγνωστοι” σωτήρες της, η επιθυμία της και η συγκινητική στιγμή μετά τον θάνατο της

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ
Lifestyle news

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ

“Διάφανη αγάπη” – Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: “Ήθελα να δουλέψω σε ένα πρότζεκτ με ποιότητα σαν αυτό”
TV News

“Διάφανη αγάπη” – Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: “Ήθελα να δουλέψω σε ένα πρότζεκτ με ποιότητα σαν αυτό”

zinapost.gr