search-button
cross-out

Φοβίες

Φοβίες

Γράφει η Αλεξάνδρα Ζωγράφου-Ψυχοθεραπεύτρια

Παρά το γεγονός ότι οι φοβίες είναι κοινές, δεν προκαλούν σημαντική δυσφορία πάντα,ώστε να διαταράξουν σημαντικά τη ζωή του ατόμου.

Για παράδειγμα,εάν υπάρχει μια φοβία για τα φίδια, δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην καθημερινή δραστηριότητα. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε μια σοβαρή φοβία στον συνωστισμό σε ανοιχτούς ή  κλειστούς χώρους,αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για κάποιον που ζει σε πόλη.

Αν η φοβία δεν επηρεάζει πραγματικά τη ζωή σας τόσο πολύ, πιθανώς τίποτα δεν πρέπει να σας ανησυχεί, αλλά αν η αποφυγή του αντικειμένου,δραστηριότητας η κατάστασης που προκαλεί φοβία επηρεάζει την κανονική λειτουργία σας ή σας κρατά από το να κάνετε πράγματα που διαφορετικά θα απολαμβάνατε, ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια. Η απλή φοβία αναφέρεται σε υπέρμετρο και ανεξέλεγκτο φόβο μιας συγκεκριμένης κατάστασης, αντικείμενο ή ζώου.

Σε άμεση έκθεση στο φοβικό αντικείμενο το άτομο εκδηλώνει έντονα συμπτώματα άγχους και αποφεύγει κάθε πιθανή δραστηριότητα που θα τον έφερνε σε επαφή με αυτό. Πολλες φοβίες της κατηγορίας αυτής εκδηλώνονται για πρώτη φορά κατά την παιδική ηλικία και συχνά παρέχονται με το πέρας του χρόνου. Εάν  η εκδήλωση τους συνεχιστεί και κατά την περίοδο ενηλικίωσης του ατόμου, τα συμπτώματα συχνά μεγενθύνονται  και δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητα του.

Η κοινωνική φοβία αφορά έντονο άγχος και φόβο έκθεσης σε καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές.Ο πάσχων φοβάται ότι οι άλλοι τον παρατηρούν και τον κριτικάρουν, νιώθει έντονη αμηχανία και φόβο ότι θα εξευτελιστεί δημόσια και αποφεύγει οποιαδήποτε σχετική  δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η κοινωνική φοβία επιφέρει σοβαρές επιπλοκές  στην καθημερινή ζωή του ατόμου, στις κοινωνικές του συνδιαλλαγές, ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας του,  εάν εκτίθεται καθημερινά στον  κόσμο.Σε ορισμένες περιπτώσεις κοινωνικής φοβίας, εκδηλώνεται φοβική αντίδραση σε μια ή  δυο συγκεκριμένες περιστάσεις,όπως για παράδειγμα, σε ομιλίες σε ευρύ κοινό ή σε κοινωνική συνεύρεση δείπνου ή  άλλης ψυχαγωγίας. Σε πιο ακραίες μορφές αφορά οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα του ατόμου, περιορίζοντας εξαιρετικά την καθημερινότητα του, δυσχεραίνοντας τις προσωπικές του σχέσεις και καταλήγοντας συχνά, σε αποκλειστικά μοναχικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Η κοινωνική φοβία ξεκινά συχνά από την εκδήλωση ντροπαλότητας κατά την παιδική ηλικία, λαμβάνοντας κατά την εφηβεία που διαμορφώνεται και η ευρύτερη κοινωνική ζωή του ατόμου-ευρύτερες διαστάσεις.

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κοινωνική φοβία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη διαφοροποίηση στη συχνότητα εκδήλωσης σε σχέση με το φύλο. Η αγοραφοβία αφορά την εκδήλωση υπέρμετρου άγχους κατά την παραμονή του ατόμου σε μέρη όπου η διαφυγή θεωρείται δύσκολη ή  σε περίπτωση κρίσης πανικού, η παροχή βοήθειας από τρίτους φαίνεται μη διαθέσιμη. Ετυμολογικά  ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «αγορά», υποδηλώνοντας το φόβο παραμονής του ατόμου σε χώρους έξω από το σπίτι ή  μακριά από ένα «ασφαλές» μέρος. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν κατά την παρουσία του σε πλήθος κόσμου, κατά την αναμονή σε ουρά, σε ταξίδι με τραίνο ή  αυτοκίνητο ή  κατά το πέρασμα από γέφυρα ή  άλλη «επικίνδυνη» τοποθεσία. Η αγοραφοβία συναντάται σε υψηλότερο ποσοστό στις γυναίκες και εκδηλώνεται συνήθως για πρώτη φορά κατά την περίοδο της εφηβείας και πριν την ηλικία των 35 ετών.

Η αγοραφοβία αποτελεί πράγματι την πιο σημαντική υποκατηγορία φοβιών,  καθώς επιφέρει σημαντικές δυσχέρειες σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής του ανθρώπου.

Αντιθέτως,οι απλές φοβίες κατατάσσονται ως λιγότερο δυσμενείς καθώς το αντικείμενο του φόβου είναι πιο συγκεκριμένο «οριοθετημένο», το άτομο μπορεί πιο εύκολα να εκφράσει τι ακριβώς το φοβίζει και να τροποποιήσει προς όφελος του τη συμπεριφορά του.

Βιβλιογραφικα αναφέρεται ότι ένα στα δέκα άτομα εκδηλώνει μια απλή φοβία, μια ή  περισσότερες φορές στη ζωή του,χωρίς να υπόκειται ιδιαίτερες δυσχέρειες στην καθημερινότητα του.Ειναι γεγονός,μάλιστα ότι ένα ποσοστό αυτών των περιπτώσεων ξεπερνά το συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 6976361788

mail:[email protected]

www.alexandrazografou.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

zinapost.gr