search-button
cross-out

Σακχαρώδης Διαβήτης και Παιδί

Σακχαρώδης Διαβήτης και Παιδί

Γράφει ο
Νικόλαος Κεφαλάς
Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος
Διαβητολογικό Ιατρείο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ολική έλλειψη ινσουλίνης, λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-νησιδίων του Langerhans, στο πάγκρεας (τύπου 1) ή ελαττωμένη λειτουργικότητα της ινσουλίνης (τύπου 2). Η συχνότητα του διαβήτη αυξάνεται συνεχώς: ο τύπου 1, καθώς είναι μια αυτοάνοση νόσος, φαίνεται ότι ακολουθεί τον αυξημένο επιπολασμό αυτών των νόσων, ενώ ο τύπου 2 ακολουθεί την επιδημία παχυσαρκίας που υπάρχει στη χώρα μας.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 φαίνεται να εμφανίζεται και σε νεαρότερες ηλικίες (κάτω από την ηλικία των 6 ετών), όλο και περισσότερο. Κάποιος θα σκεφτόταν ότι η αντιμετώπιση του θα ήταν εύκολη, με τη χορήγηση ινσουλίνης, αλλά η πρακτική θα τον είχε διαψεύσει. Οι προκλήσεις και οι παγίδες για τον  ιατρό αλλά και για τον ασθενή εμφανίζονται ακόμη από τη διάγνωση και σίγουρα επιτείνονται από την μικρή ηλικία των ασθενών.

Με την ανακοίνωση της διάγνωσης στον ασθενή και την οικογένειά του, υπάρχει, σχεδόν πάντα, ένα «πένθος» για το γεγονός αυτό. Κυρίως η οικογένεια του νεοδιαγνωσμένου διαβητικού, ιδιαίτερα αν αυτό είναι μικρό παιδί, θεωρεί ότι έχει έρθει το «τέλος» για αυτό. Είναι στα χέρια των εκπαιδευτών και της οικογένειας, αυτό να ξεπεραστεί γρήγορα.

Η εκπαίδευση της διαβητικής οικογένειας έχει αρκετά σημεία που πρέπει να καλυφθούν: διάφορες ινσουλίνες που κυκλοφορούν, νέου τύπου ινσουλίνες, υπογλυκαιμίες, υπεργλυκαιμίες, άσκηση, ασθένειες, διατροφή, τρόπος χορήγησης ινσουλίνης, μέτρηση σακχάρου αίματος, πρόγραμμα ημέρας του διαβητικού, ψυχολογία του διαβητικού, στόχοι για τον διαβήτη και τον ασθενή.

Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο της οικογένειας, χωρίς να παραβλέπουμε έναν καλό έλεγχο. Για την καλύτερη και αρτιότερη εκπαίδευση, καθώς και για την επαφή με την οικογένεια, είναι απαραίτητη η παρουσία μιας ομάδας ειδικών: νοσηλεύτρια εκπαιδευμένη στον διαβήτη, διαιτολόγος, ψυχολόγος και τελευταίος και σίγουρα όχι ο πιο σημαντικός, ο ιατρός. Το κάθε μέλος της ομάδας θα επικεντρώσει στο κομμάτι της θεραπείας που ξέρει καλύτερα. Η ομάδα αυτή θα πρέπει να επικοινωνεί μεταξύ της, ώστε να εκτιμηθούν τυχόν ιδιαιτερότητες του ασθενούς και της οικογένειας του.

Ρύθμιση Σακχαρώδη διαβήτη

Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι μια ισορροπία ανάμεσα σε ινσουλίνη, διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Αυτό ακριβώς φοβίζει τους γονείς μικρών παιδιών με διαβήτη: θα δεχθούν εύκολα να κάνουν μετρήσεις και ενέσεις; Θα μπορούν να ελέγξουν τη διατροφή και τη δραστηριότητα τους; Θα μπορούν να αντιληφθούν τις υπογλυκαιμίες; Το γεγονός ότι τα παιδιά είναι μικρά είναι το πλεονέκτημα τους. Ο τρόπος συμπεριφοράς τους μπορεί να διαμορφωθεί και να διδαχθεί. Εδώ κομβικό ρόλο παίζουν οι γονείς και η ομάδα του διαβήτη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα συστήματα χορήγησης ινσουλίνης (στυλό ή αντλίες), καθώς και οι τεχνολογίες ελέγχου σακχάρου με πολλά χρώματα, σχήματα και ελάχιστη ποσότητα αίματος (3 ml) είναι εξαιρετικά φιλικά σε παιδιά και η εξοικείωση τους με αυτά είναι θαυμαστή. Οι στερητικές δίαιτες του διαβήτη είναι πλέον παρελθόν. Σε συνδυασμό με τις νέες ινσουλίνες, μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στο διατροφικό πρόγραμμα των μικρών παιδιών με διαβήτη, σχετικά με τις ποσότητες φαγητού και την ώρα του γεύματος. Όσο για τις υπογλυκαιμίες, συχνός έλεγχος και ο χρόνος θα φέρουν και την αντίληψη τους.

Πολλοί γονείς με μικρά παιδιά με διαβήτη, ανησυχούν ότι θα εμφανίσουν επιπλοκές από αυτόν, καθώς θα έχουν περισσότερο καιρό τη νόσο, σε σχέση με ένα μεγαλύτερο παιδί. Αυτό φαίνεται να μην είναι αληθές. Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι η ηλικία εμφάνισης διαβήτη δεν παίζει ρόλο στην εμφάνιση επιπλοκών. Αυτό που παίζει σίγουρα ρόλο είναι ο έλεγχος του διαβήτη και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η ομάδα και η οικογένεια του διαβητικού.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε δυσλειτουργία του μορίου της ινσουλίνης σε κυτταρικό επίπεδο. Χαρακτηρίζεται από αυξημένο σωματικό βάρος των ατόμων που πάσχουν. Τα ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά παγκοσμίως. Ενώ μερικά χρόνια πριν, βλέπαμε αρκετά παιδιά να έχουν δυσανεξία στη γλυκόζη (προδιαβήτης), τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε αρκετά παιδιά με διαβήτη τύπου 2. Η θεραπεία τους είναι μια πρόκληση: βασικό κομμάτι είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ώστε να διορθωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς η φαρμακευτική αγωγή είναι περιορισμένη στις ηλικίες αυτές.

 

Συμπερασματικά
Ο διαβήτης σε παιδιά δεν πρέπει να τρομάζει. Τα παιδιά προσαρμόζονται εξαιρετικά καλά στις όποιες προκλήσεις παρουσιάζονται. Οι νέες τεχνολογίες επιτυγχάνουν καλύτερο έλεγχο με ίσως πιο πολύπλοκο αλλά και πιο φιλικό προς το παιδί τρόπο. Οι γονείς, μετά την αρχική απογοήτευση θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι.

mitera.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Advertorial

Latest

Αμφιλοχία: «Τι είναι αυτό που με βρήκε», λέει η μητέρα της 51χρονης – Το παρελθόν του δράστη
Ελλάδα

Αμφιλοχία: «Τι είναι αυτό που με βρήκε», λέει η μητέρα της 51χρονης – Το παρελθόν του δράστη

«Ακριβέ μου φίλε, δεν θα σε ξεχάσω ποτέ…» το συγκινητικό αντίο στον γιατρό
Ελλάδα

«Ακριβέ μου φίλε, δεν θα σε ξεχάσω ποτέ…» το συγκινητικό αντίο στον γιατρό

Νέστορας Νέστορας: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον 27χρονο φετινό νικητή του MasterChef
Videos

Νέστορας Νέστορας: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον 27χρονο φετινό νικητή του MasterChef

Στη φυλακή ο Ρομά που έτρεχε μεθυσμένος και σκότωσε  τον  44χρονο Βαγγέλη: Όταν σκότωσε τον αδελφό μου έτρεχε με 210 χιλιόμετρα…
Videos

Στη φυλακή ο Ρομά που έτρεχε μεθυσμένος και σκότωσε τον 44χρονο Βαγγέλη: Όταν σκότωσε τον αδελφό μου έτρεχε με 210 χιλιόμετρα…

Ξεσπά  45χρονος που   καταδικάστηκε για την  παρενόχληση  δίδυμων επτάχρονων  κοριτσιών:  Ποτέ δεν θα έκανα τέτοιο πράγμα… Όταν έμαθα ότι οι γονείς με κατηγορούν….
Videos

Ξεσπά 45χρονος που καταδικάστηκε για την παρενόχληση δίδυμων επτάχρονων κοριτσιών: Ποτέ δεν θα έκανα τέτοιο πράγμα… Όταν έμαθα ότι οι γονείς με κατηγορούν….

Αμφιλοχία-Όσα έγιναν το βράδυ πριν από τη δολοφονία της 51χρονης Άννας από τον 54χρονο κουμπάρο της
Videos

Αμφιλοχία-Όσα έγιναν το βράδυ πριν από τη δολοφονία της 51χρονης Άννας από τον 54χρονο κουμπάρο της

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 45χρονος που παρενόχλησε σεξουαλικά 7χρονες δίδυμες μπροστά στους γονείς τους
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 45χρονος που παρενόχλησε σεξουαλικά 7χρονες δίδυμες μπροστά στους γονείς τους

Ζήνα Κουτσελίνη: Η συγκινητική εξομολόγηση και τα δάκρυα της on air
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ζήνα Κουτσελίνη: Η συγκινητική εξομολόγηση και τα δάκρυα της on air

zinapost.gr