search-button
cross-out

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε με το κρέας ή τη γαλοπούλα

Χρήσιμες συμβουλές για τον ασφαλή χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου -και όχι μόνο- γεύματος
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε με το κρέας ή τη γαλοπούλα

Συμβουλές για ασφαλή χειρισμό του κρέατος πριν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα εορταστικά γεύματα της περιόδου δίνει ο ΕΟΔΥ.

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε «τροφική δηλητηρίαση», εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος.

Το φαινόμενο αυτό  παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων.

Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύξτε σωστά το κρέας

Αποψύξτε το κρέας τοποθετώντας το:

  • σε ένα δοχείο στο ψυγείο
  • σε μια πλαστική τσάντα σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά), ή
  • στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

Μην αφήνετε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός  βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται  αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριστείτε το ωμό κρέας σωστά

  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.
  • Διατηρήστε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
  • Μην πλένετε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες  επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση  άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρέψτε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετήστε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.
  • Το μαγείρεμα της γέμισης για τη γαλοπούλα σε σκεύος διασφαλίζει ότι η  γέμιση θα μαγειρευτεί επαρκώς. Εάν μαγειρεύετε τη γέμιση μέσα στη  γαλοπούλα, τοποθετήστε τη λίγο πριν το ψήσιμο.
  • Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της γέμισης θα φτάσει στους 74ο
  • Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό.

Χειριστείτε τα περισσεύματα με ασφάλεια

  • Δε χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει  καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε.
  • Τεμαχίστε το κρέας και τοποθετήστε το σε μικρές  ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).
  • Καταναλώστε τη μαγειρεμένη γαλοπούλα καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτή, εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά της.  Τοποθετήστε τα περισσεύματα στην κατάψυξη.
  • Αναθερμαίνετε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρετε.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η ελληνική αποστολή μπαίνει με πλοιάριο στον Σηκουάνα
Ελλάδα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η ελληνική αποστολή μπαίνει με πλοιάριο στον Σηκουάνα

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα
Lifestyle news

Πάλεψε με τον καρκίνο, έκλεισε τα 23 & είναι «φωτοτυπία» του πατέρα του: Αληθινός μαχητής ο γιος του Παναγιώτη Φασούλα

ΗΠΑ: «Ο κακοποιητής μου είναι σήμερα εδώ» – Η Μις Κάνσας γίνεται viral μετά τη στέψη της
Lifestyle news

ΗΠΑ: «Ο κακοποιητής μου είναι σήμερα εδώ» – Η Μις Κάνσας γίνεται viral μετά τη στέψη της

Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τελευταίο τηλεφώνημα – «Ξεκίνησε να κλαίει… »
Lifestyle news

Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τελευταίο τηλεφώνημα – «Ξεκίνησε να κλαίει… »

Μάστιγα για τις αεροπορικές: Πώς οι επιβάτες τιμωρούν τις εταιρείες για τα ακριβά εισιτήρια
Κόσμος

Μάστιγα για τις αεροπορικές: Πώς οι επιβάτες τιμωρούν τις εταιρείες για τα ακριβά εισιτήρια

Η  συγκινητική ιστορία της Χριστίνας Λιασίδου- Οι δυο “άγνωστοι” σωτήρες της, η επιθυμία της και η συγκινητική στιγμή μετά τον θάνατο της
Zina's Blog

Η συγκινητική ιστορία της Χριστίνας Λιασίδου- Οι δυο “άγνωστοι” σωτήρες της, η επιθυμία της και η συγκινητική στιγμή μετά τον θάνατο της

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ
Lifestyle news

Κιάρα Φεράνι: Η αποκαθήλωση μιας influencer – Πώς από την κορυφή βρέθηκε στον πάτο εξαιτίας ενός… κέικ

“Διάφανη αγάπη” – Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: “Ήθελα να δουλέψω σε ένα πρότζεκτ με ποιότητα σαν αυτό”
TV News

“Διάφανη αγάπη” – Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: “Ήθελα να δουλέψω σε ένα πρότζεκτ με ποιότητα σαν αυτό”

zinapost.gr