Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και ρικότα, ένα εύκολο και αγαπημένο πιάτο. Ιδανική ιδέα για να κάνετε τα ζυμαρικά και το σπανάκι… αλλιώς!

Ο,τι και να βάλει κανείς μέσα στα κανελόνια γίνεται… γιάμι! Από σπανάκι με τυριά, μέχρι κιμά, μικρά κομμάτια κρέατος, αλλαντικά, διάφορα λαχανικά. Η “αγκαλιά” του ζυμαρικού και η… κάλυψη με κρέμα ή σάλτσα φτιάχνει ένα πολύ ωραίο φαγητό αλλά και τη διάθεση με την οποία καθόμαστε στο τραπέζι.

Γενικά στο foodurismo.com αγαπάμε τα ζυμαρικά με το σπανάκι, θυμάστε φαντάζομαι τις πένες με το σπανάκι και την τυρένια κρέμα στον φούρνο. Σε αυτή τη συνταγή, το σπανάκι… εισχώρησε στα κανελόνια και καλύφθηκαν όλα μαζί με μια κλασική μπεσαμέλ.

Χρησιμοποίησα, για ευκολία, σπανάκι κατεψυγμένο και ψιλοκομμένο και προτίμησα να βάλω στη γέμιση ρικότα, ένα κρεμώδες τυρί πολύ ωραίο στη υφή του. Μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και ένα ανθότυρο αντί για ρικότα ή να κάνετε μίξη το ανθότυρο ή την ρικότα με μια μαλακή φέτα, το αποτέλεσμα είναι εξίσου ωραίο με το να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο είδος τυριού. Τα κανελονια γεμιστα με σπανακι και ρικότα τρώγονται πολύ ευχάριστα την ώρα που ξεφουρνίζονται αλλά αν μείνουν και στο ψυγείο καταναλώνεται μια χαρά και την επόμενη!

Υλικά για κανελονια γεμιστα με σπανακι και ρικοτα (για ένα μεγάλο πυρέξ) 3

50 γρ. κανελόνια (1 ½ συσκευασία)

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο

500 γρ. ρικότα (ή ανθότυρο)

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4-5 κ.σ ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι,

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Αχνίζουμε το κατεψυγμένο σπανάκι σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε μια κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάζουμε το κατεψυγμένο σπανάκι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Το σπανάκι σιγά σιγά ξεπαγώνει και μαλακώνει. Προσέχουμε να μην “αρπάξει” και κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Θέλουμε να ξεπαγώσει εντελώς και να εξατμιστούν τα υγρά του. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε τελείως τη φωτιά και αφήνοντας την κατσαρόλα στο μάτι, ρίχνουμε στο μείγμα του σπανακιού τη ρικότα και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά. Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Πάμε να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινο κουτάλι. Η ένταση της φωτιάς δεν πρέπει να είναι υψηλή γιατί θα καεί το μείγμα και θα πικρίσει. Θέλουμε να ψήσουμε ελαφρά το αλεύρι στο βούτυρο, ίσα που να ροδίσει ελαφρά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο και να ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα. Ρίχνουμε όλο το γάλα και αφήνουμε να βράσει ελαφρά μέχρι να δέσει η κρέμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρειαστούμε. Λαδωνουμε καλά ένα τετράγωνο πυρέξ ή ταψί. Ρίχνουμε στον πάτο του μερικές κουταλιές μπεσαμέλ και την απλώνουμε να πάει παντού φτιάχνοντας ένα λεπτό στρώμα. Με κορνέ ή με ένα κουτάλι του γλυκού γεμίζουμε τα κανελόνια. Τα αραδιάζουμε στο ταψί χωρίς κενά μεταξύ τους. Απλώνουμε από πάνω όλη την μπεσαμέλ και τα καλύπτουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε τα κανελόνια με σπανάκι του foodurismo να σταθεί για μερικά λεπτά και σερβίρουμε.