search-button
cross-out

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Τι έδειξαν οι εξετάσεις των περιστατικών στην Ελλάδα

“Ψυχραιμία” συστήνει στους γονείς ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εμφάνιση στην Αθήνα “ύποπτων” περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά, ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών. “Δεν αποκλείεται να είναι απλές ηπατίτιδες”, υποστηρίζει ο ίδιος μιλώντας στο iatropedia.gr.
Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Τι έδειξαν οι εξετάσεις των περιστατικών στην Ελλάδα

Κανένας ιός δεν ανιχνεύθηκε στις εξετάσεις που έγιναν στα τρία μικρά παιδιά από την Αθήνα, τα οποία βρέθηκαν με συμπτώματα που ενοχοποιήθηκαν αρχικά για οξεία ηπατίτιδα. Για το σοβαρό κλινικό σύνδρομο αγνώστου αιτιολογίας δηλαδή, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία και στη συνέχεια περιγράφηκε σε περισσότερες από 20 χώρες, ανά την υφήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από 350 παιδιά έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα με οξεία ηπατίτιδα σε όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 16 από αυτά οδηγήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

“Δεν αποκλείεται τα τρία παιδιά στην Ελλάδα να είχαν απλή ηπατίτιδα”, αναφέρει o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγώντας πως τα τρία περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, είναι απλώς “ύποπτα” και όχι “επιβεβαιωμένα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

“Τα παιδιά έπαθαν πιθανότητα μία ηπατίτιδα. Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτή η οξεία ηπατίτιδα, η κεραυνοβόλος κλπ. Τα παιδιά πήγαν καλά. Φοβήθηκαν δύο με τρεις ημέρες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Δηλαδή, να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Αυτά ήταν “ύποπτα” κρούσματα, ήπια και το πιθανότερο είναι να μην είναι καν αυτή η οξεία ηπατίτιδα. Είναι αμφίβολο αν είναι”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία
Τα δύο από τα τρία παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πόνο στην κοιλιακή χώρα και εμέτους) και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Χρειάστηκαν νοσηλεία λίγων ημερών στο νοσοκομείο Παίδων, από το οποίο τελικά πήραν γρήγορα εξιτήριο.

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες (>500 IU/ml) σε τυχαίο προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το νήπιο δεν εισήχθη σε νοσοκομείο, αλλά ολοκλήρωσε την αποθεραπεία στο σπίτι του.

“Όλα τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση” ανέφερε στην ανακοίνωση της Πέμπτης, ο ΕΟΔΥ.

Στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των γιατρών αποδίδει τον εντοπισμό αυτών των τριών περιστατικών στην Ελλάδα, ο Καθηγητής κ. Κωνσταντόπουλος:

“Παλαιότερα δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί ούτε οι γιατροί, ούτε ο κόσμος. Και τώρα με το παραμικρό ίκτερο που βλέπουν, λένε “είναι οξεία ηπατίτιδα”. Μα αν ήταν οξεία ηπατίτιδα θα γινόταν κι εδώ στην Ελλάδα κάτι πιο δυσάρεστο από αυτό που περιγράφεται στα τρία αυτά περιστατικά”, αναφέρει.

Δεν εντοπίστηκε κανένας ιός στις εξετάσεις των παιδιών
Και στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, η περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση που έγινε δεν έδειξε την ύπαρξη ιού, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία για την πρόκληση της ηπατίτιδας. Πολύ περισσότερο “οξείας”.

«Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2», τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

“Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο ιό που δεν κατατάσσεται στους ιούς της ηπατίτιδας και προσβάλλει ωστόσο το συκώτι”, σημειώνει ο Καθηγητής και προσθέτει πως μπορεί οι εξετάσεις να ήταν αρνητικές, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως δεν οφείλονται τα συμπτώματα σε κάποιον από τους άλλους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα.

Αυτοί είναι συνήθως, οι ιοί της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (Epstein-Barr, EBV), του μεγαλοκυτταροϊού (cytomegalovirus, CMV), αδενοϊών κλπ.

“Δεν ανιχνεύτηκε ούτε ο αδενοϊός, ούτε Covid-19, ούτε κανένας ιός. Ήταν αρνητικές οι εξετάσεις, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Γιατί μπορεί να είναι αυτά τα περιστατικά Epstein-Barr και τα αντισώματα να μην είχαν ακόμα δημιουργηθεί και να μην ανιχνεύθηκαν. Πολλοί “αθώοι” ιοί προσβάλλουν το συκώτι, αλλά περιγράφονται σαν διαφορετικές οντότητες, όχι σαν ηπατίτιδες. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν λέγαμε “έχει ηπατίτιδα” λέγαμε “έχει λοιμώδη μονοπυρήνωση”, ή έχει “μεγαλοκυτταρικά έγκλειστα”. Και ας ανέβαζαν τρανσαμινάσες, 500, 600, 700… Περιμέναμε να κάνει τον κύκλο του και να φύγει”, λέει ο ειδικός.

Κωνσταντόπουλος: “Θολά τα κριτήρια για τον ορισμό του κρούσματος της οξείας ηπατίτιδας, από τον ΠΟΥ”
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον ορισμό του “κρούσματος” της οξείας ηπατίτιδας, δεν είναι εξειδικευμένα πάνω στη νέα αυτή -άγνωστης αιτιολογίας- νόσο.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει, ποια είναι τα συμπτώματα από τα οποία θα αναγνωρίσουμε μια ηπατίτιδα. Όλες οι ηπατίτιδες, όμως, και η Α και η Β κλπ. κάνουν εμέτους, διάρροιες και πόνους στην κοιλιά. Δεν συμβαίνουν αυτά τα συμπτώματα ειδικά σε αυτή η νέα οντότητα. Βρήκαν στην Ελλάδα οι γιατροί τις τρανσαμινάσες πάνω από 500. Για μένα, ήταν ήπιας μορφής ηπατίτιδα. Μην πανικοβάλλεται ο κόσμος δεν είναι κάτι σοβαρό. Ήταν προσβολή του συκωτιού για λίγες μέρες, μια απλή ηπατίτιδα άνευ ιδιαίτερης σημασίας”, λέει ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ δεν έχει ξεκαθαρίσει καν, λέει ο ειδικός, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βαριάς ηπατίτιδας που οδήγησε τα παιδιά σε μεταμόσχευση:

“Περιγράφουν τα συμπτώματα (εμέτους, ίκτερο, αυξημένες τρανσαμινάσες), αλλά δεν μας λένε, τι συνέβη με τα παιδιά που έκαναν μεταμόσχευση; Πώς ξεκινάει; Δεν λέει τίποτα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας! Ξεκίνησε κεραυνοβόλα; Ξεκίνησε σιγά – σιγά και επιδεινώθηκε μετά από 10 μέρες και έφτασαν στη μεταμόσχευση, ενώ είχαν λάβει τα παιδιά αγωγή; Δεν έχουν δώσει στοιχεία. Τα μόνα στοιχεία δημοσιευμένα που υπάρχουν γι’ αυτήν την οξεία ηπατίτιδα είναι των Αμερικανών από την Αλαμπάμα. Σε 9 περιστατικά, στα οποία είπαν ότι έκαναν βιοψία ήπατος και δεν βρήκαν αδενοϊό, δεν βρήκαν ιικά σωματίδια στο συκώτι και δεν ξέρουν που οφείλονται. Και τίποτα παραπάνω”, καταλήγει ο Καθηγητής.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Kids

Latest

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 48χρονης  Ευρυδίκης: Όσα αποκαλύπτει η δικηγόρος της
Zina's Blog

Θρίλερ με την εξαφάνιση της 48χρονης Ευρυδίκης: Όσα αποκαλύπτει η δικηγόρος της

Σασμός-Sneak Preview:  Ο Αστέρης στο νοσοκομείο! Ο Κώστας γεμάτος τύψεις κι ενοχές καταρρέει!
Zina's Blog

Σασμός-Sneak Preview: Ο Αστέρης στο νοσοκομείο! Ο Κώστας γεμάτος τύψεις κι ενοχές καταρρέει!

Γιάννης Ζουγανέλης: «Επεισόδιο» στο δρόμο πριν την εμφάνισή του στη Σκορδά – «Δεν μπορώ την αγένεια»
Lifestyle news

Γιάννης Ζουγανέλης: «Επεισόδιο» στο δρόμο πριν την εμφάνισή του στη Σκορδά – «Δεν μπορώ την αγένεια»

Συγκλονίζει ο 42χρονος  Κώστας που έχασε ξαφνικά την έγκυο γυναίκα του και το αγέννητο μωρό τους: Όταν μου ανακοινώθηκε ο θάνατος τους…
Zina's Blog

Συγκλονίζει ο 42χρονος Κώστας που έχασε ξαφνικά την έγκυο γυναίκα του και το αγέννητο μωρό τους: Όταν μου ανακοινώθηκε ο θάνατος τους…

“Σπάει” τη σιωπή της για πρώτη φορά η γυναίκα που φιλοξενούσε την 23χρονη  Φαίη:  Ψάχνουν να βρουν εξιλαστήριο θύμα; Ο κύριος Νίκος θα με βρει μπροστά του…
Zina's Blog

“Σπάει” τη σιωπή της για πρώτη φορά η γυναίκα που φιλοξενούσε την 23χρονη Φαίη: Ψάχνουν να βρουν εξιλαστήριο θύμα; Ο κύριος Νίκος θα με βρει μπροστά του…

Η απάντηση του Αλέξη Κούγια για το βούλευμα για την κατηγορουμένη μάνα της Πάτρας
Zina's Blog

Η απάντηση του Αλέξη Κούγια για το βούλευμα για την κατηγορουμένη μάνα της Πάτρας

Δίκη Φιλιππίδη:  Οι 5 Έλληνες ηθοποιοί που κλήθηκαν  ως μάρτυρες, το ξέσπασμα του Τάσου Χαλκιά, και η αντίδραση Φιλιππίδη στα δημοσιεύματα πως…έχει πεθάνει
Zina's Blog

Δίκη Φιλιππίδη: Οι 5 Έλληνες ηθοποιοί που κλήθηκαν ως μάρτυρες, το ξέσπασμα του Τάσου Χαλκιά, και η αντίδραση Φιλιππίδη στα δημοσιεύματα πως…έχει πεθάνει

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 46χρονου που προφυλακίστηκε για βιασμό της 13χρονης  θετής του κόρης
Zina's Blog

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 46χρονου που προφυλακίστηκε για βιασμό της 13χρονης θετής του κόρης

zinapost.gr