search-button
cross-out

Πατάτες στιφάδο – Χωρίς κρέας καλύτερα!

Οι πατάτες στιφάδο είναι ένα πιάτο απλό αλλά βαθιάς νοστιμιάς.
Πατάτες στιφάδο – Χωρίς κρέας καλύτερα!

Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, ακόμα και για εκείνους που δεν νηστεύουν για μεγάλες περιόδους, τα φαγητά γίνονται λιτά, χορτοφαγικά, απαλλαγμένα από ζωική πρωτεΐνη.

Οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για τους περισσότερους είναι ημέρες κατάνυξης, αποτοξίνωσης σωματικής και πνευματικής, προετοιμασιών για το τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα και των παραδοσιακών αγορών για τα βαφτιστήρια.

Οι πατάτες στιφάδο είναι ακριβώς σε αυτό το πνεύμα, είναι ένα νόστιμο, χορταστικό φαγητό, καθόλου χρονοβόρο στην προετοιμασία του, ιδανικό αν νηστεύετε, αν είστε χορτοφάγος ή απλώς θέλετε να το απολαύσετε.

Τα κρεμμυδάκια γίνονται ολόγλυκα στο μαγείρεμα, οι πατάτες μελώνουν και τα μπαχαρικά κάνουν αυτό το φαγητό πιο ιδιαίτερο, πιο πολύπλοκο στη γεύση. Μπαχάρι, κανέλα και δάφνη αυτό είναι το τρίπτυχο αυτού του φαγητού, μαζί με το αυθάδικο ξύδι στο τέλος κάνουν ένα φαγητό μούρλια !

Υλικά για 4 άτομα

1/2 κιλό πατάτες

½ κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδου φρέσκα ή κατεψυγμένα

125 ml κόκκινο κρασί

1 κ.σ. πελτέ

6-8 κόκκους μπαχάρι

2-3 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλας

αλάτι και πιπέρι

1 κ.σ. ξύδι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Σε μια πλατιά και ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε περίπου ⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε το μπαχάρι, την κανέλα, τη δάφνη. Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζάνι νερό και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ περίπου ώρα, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε το ξύδι, ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού και είμαστε έτοιμοι ! Με τις πατάτες στιφάδο ταιριάζει πολύ το ζυμωτό ψωμί και η φέτα ή μια ωραία γραβιέρα.

Δείτε όλη τη συνταγή στο video

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης σε μια σπάνια φωτογραφία ποζάρει μόλις 3 ετών με τον πατέρα του λίγο πριν εκείνος φύγει για τον πόλεμο
Lifestyle news

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης σε μια σπάνια φωτογραφία ποζάρει μόλις 3 ετών με τον πατέρα του λίγο πριν εκείνος φύγει για τον πόλεμο

Το πιο δυσπρόσιτο ψιλικατζίδικο του κόσμου κρέμεται σε έναν απότομο βράχο, 120 μέτρα από το έδαφος
Κόσμος

Το πιο δυσπρόσιτο ψιλικατζίδικο του κόσμου κρέμεται σε έναν απότομο βράχο, 120 μέτρα από το έδαφος

Στο πένθος τα Χανιά για τον 23χρονο που σκοτώθηκε τη Μ. Πέμπτη – Η «προφητική» μαντινάδα
Ελλάδα

Στο πένθος τα Χανιά για τον 23χρονο που σκοτώθηκε τη Μ. Πέμπτη – Η «προφητική» μαντινάδα

Κρήτη: Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του – «Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Ελλάδα

Κρήτη: Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του – «Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος

«Η Κάκια Αναλυτή πέθανε και το τσιγάρο έκαιγε στο τασάκι. Δεν άντεξε μακριά από τον Κώστα Ρηγόπουλο»
Lifestyle news

«Η Κάκια Αναλυτή πέθανε και το τσιγάρο έκαιγε στο τασάκι. Δεν άντεξε μακριά από τον Κώστα Ρηγόπουλο»

Βούλα: «Βλέπουν» κόντρες μηχανών πίσω από την θανατηφόρα παράσυρση της 72χρονης από δύο μοτοσικλέτες
Ελλάδα

Βούλα: «Βλέπουν» κόντρες μηχανών πίσω από την θανατηφόρα παράσυρση της 72χρονης από δύο μοτοσικλέτες

Φάκελος “υιοθεσίες”- Η ιστορία του Γιάννη: «Δε γεννήθηκα νεκρός. Ζω και ψάχνω την αλήθεια»
Zina's Blog

Φάκελος “υιοθεσίες”- Η ιστορία του Γιάννη: «Δε γεννήθηκα νεκρός. Ζω και ψάχνω την αλήθεια»

Είναι κοúκλος, ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του: Ο γιος του Γιώργου Μαργαρίτη ανέβηκε στην πίστα & έφερε «λıποθuμiες»
Lifestyle news

Είναι κοúκλος, ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του: Ο γιος του Γιώργου Μαργαρίτη ανέβηκε στην πίστα & έφερε «λıποθuμiες»

zinapost.gr