search-button
cross-out

Χειμερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να παρατηρούν οι καταναλωτές

Συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας
Χειμερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να παρατηρούν οι καταναλωτές

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 και θα διαρκέσουν έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Με αυτή την αφορμή, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, επισημαίνει στους καταναλωτές μερικά από τα δικαιώματά τους, κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, με σκοπό την ασφαλέστερη και συνετή διενέργεια των αγορών:

Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.
Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Τα καταστήματα STOCK ή OUTLET υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις: (α) την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και (β) τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών. Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».
Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ. Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Συνελήφθη η δημοσιογράφος για τις “χρυσές απάτες” με τα ταξίδια και στο Αμπού  Ντάμπι.  Τα ονόματα  των υπουργών που χρησιμοποιούσε
Videos

Συνελήφθη η δημοσιογράφος για τις “χρυσές απάτες” με τα ταξίδια και στο Αμπού Ντάμπι. Τα ονόματα των υπουργών που χρησιμοποιούσε

Στον εισαγγελέα αυτή την ώρα η δημοσιογράφος που συνελήφθη για τις απάτες με τα ταξίδια
Videos

Στον εισαγγελέα αυτή την ώρα η δημοσιογράφος που συνελήφθη για τις απάτες με τα ταξίδια

Κώστας Ηλιάκης: 19 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού – Ημέρα πένθους για την Πολεμική Αεροπορία
Ελλάδα

Κώστας Ηλιάκης: 19 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού – Ημέρα πένθους για την Πολεμική Αεροπορία

«Με πυροβόλησαν» – Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στον δράστη της δολοφονίας του 41χρονου  στη Ραφήνα
Ελλάδα

«Με πυροβόλησαν» – Πώς έφτασε η ΕΛΑΣ στον δράστη της δολοφονίας του 41χρονου στη Ραφήνα

To Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» μας περιμένει και φέτος  να στηρίξουμε τα παιδιά με καρκίνο στο πιο ξεχωριστό καλοκαιρινό γεγονός, το  «Riviera Shopping  for  a  Good Cause»
ΑΓΟΡΕΣ

To Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» μας περιμένει και φέτος να στηρίξουμε τα παιδιά με καρκίνο στο πιο ξεχωριστό καλοκαιρινό γεγονός, το  «Riviera Shopping for a Good Cause»

Τραγικό τέλος για τον 65χρονο ψαρά που αγνοούνταν: H σορός του εντοπίστηκε κοντά στη Σπιναλόγκα
Ελλάδα

Τραγικό τέλος για τον 65χρονο ψαρά που αγνοούνταν: H σορός του εντοπίστηκε κοντά στη Σπιναλόγκα

Νεογνό στα σκουπίδια: Για απόπειρα παιδοκτονίας διώκεται η 34χρονη – Σήμερα απολογείται
Ελλάδα

Νεογνό στα σκουπίδια: Για απόπειρα παιδοκτονίας διώκεται η 34χρονη – Σήμερα απολογείται

Final Four 2025: Συνελήφθη η πρώην δημοσιογράφος για απάτες με πολυτελή ταξίδια
Ελλάδα

Final Four 2025: Συνελήφθη η πρώην δημοσιογράφος για απάτες με πολυτελή ταξίδια

zinapost.gr