search-button
cross-out

Αγιορείτικα ρεβύθια στο φούρνο όπως τα μαγείρευε ο Μοναχός Επιφάνιος

Ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, ήταν ένας αγιορείτη πατέρας που αγάπησε τη μαγειρική και εκείνη του το «ανταπέδωσε» κάνοντάς τον διάσημο στα πέρατα της γης, μιας και στην κουζίνα του είχα υποκλιθεί διάσημοι σεφ, όπως ο Τζέιμι Όλιβερ. «Με αυτές τις συνταγές θέλω να σας ωθήσω να δείξετε περισσότερη προσοχή στην παραδοσιακή μαγειρική, τη λεγόμενη μεσογειακή. Αυτή είναι ταυτοχρόνως και η αγιορείτικη μαγειρική. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή. Εσείς μπορείτε να την πείτε καλογερική, μοναστηριακή ή και αγιορείτικη», συνήθιζε να συμβουλεύει.
Αγιορείτικα ρεβύθια στο φούρνο όπως τα μαγείρευε ο Μοναχός Επιφάνιος

Τα ρεβύθια, αλλά και γενικότερα τα όσπρια ήταν από τα αγαπημένα του υλικά. Συμβούλευε  να προσέχουμε, ώστε τα όσπρια να είναι φρέσκα για να μαγειρευτούν σωστά και να μαλακώσουν δίνοντας μας ένα φαγητό όλο θρεπτικά στοιχεία και φυσικά πεντανόστιμο. Μια από τις αγαπημένες του συνταγές ήταν τα ρεβύθια στο φούρνο, εξαιρετική επιλογή για όλη την οικογένεια, ειδικά μεσούσης της νηστείας των Χριστουγέννων.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα ρεβύθια στο φούρνο είναι:
Υλικά: 1 κιλό ρεβίθια, 5 – 6 ξερά κρεμμύδια, 200 γραμμάρια λάδι, αλάτι.

Επί το έργον:

Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε ζεστό νερό και αλάτι, σκεπασμένα. Το πρωί της επόμενης μέρας έχουν φουσκώσει. Τότε τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα δύο λίτρα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα ρεβίθια μας. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα σε δυνατή φωτιά. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο βαθμούς και παράλληλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ψιλές φέτες (ροδέλες).

Βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ τα ρεβίθια μαζί με όλο το ζουμί τους και επάνω τους τοποθετούμε όλα τα κομμένα κρεμμύδια, ενώ προσθέτουμε το λάδι και κατόπιν βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Έπειτα από μισή ώρα χαμηλώνουμε τα φούρνο στους 100ο βαθμούς. Τα αφήνουμε εκεί επί δυόμιση ώρες και τα ρεβίθια μας θα είναι πεντανόστιμα, ενώ θα έχουν λιώσει και τα κρεμμύδια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.

Πηγή: mountathos-monks.gr

dogma.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Ξύλο, απειλές, βασανιστήρια – Ο νταής πρώην σύζυγος της είχε κάνει τη ζωή κόλαση
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Ξύλο, απειλές, βασανιστήρια – Ο νταής πρώην σύζυγος της είχε κάνει τη ζωή κόλαση

Φρίκη και οργή: Νεκρός 7χρονος εξαιτίας της μητέρας του, δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους
Κόσμος

Φρίκη και οργή: Νεκρός 7χρονος εξαιτίας της μητέρας του, δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους

“Η παραλία”: Η Νικολίνα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας
TV Program

“Η παραλία”: Η Νικολίνα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

Μενίδι: Οργή για τον αμετανόητο γυναικοκτόνο – Τη σκότωσε και άφησε το μαχαίρι στο σώμα της
Ελλάδα

Μενίδι: Οργή για τον αμετανόητο γυναικοκτόνο – Τη σκότωσε και άφησε το μαχαίρι στο σώμα της

Αστυνομικός καταγγέλλει την υπηρεσιακή υποβάθμισή του μετά από καταγγελίες σε βάρος του από δόκιμη αξιωματικό που ο ίδιος ισχυρίζεται πως τον παρενοχλούσε: Πριν εκδικαστεί η υπόθεση βρίσκομαι τιμωρημένος…
Zina's Blog

Αστυνομικός καταγγέλλει την υπηρεσιακή υποβάθμισή του μετά από καταγγελίες σε βάρος του από δόκιμη αξιωματικό που ο ίδιος ισχυρίζεται πως τον παρενοχλούσε: Πριν εκδικαστεί η υπόθεση βρίσκομαι τιμωρημένος…

Θάνατος κομμώτριας στην Πάτρα: «Φαίνεται περίεργη ιστορία, η λιποαναρρόφηση είναι σοβαρή επέμβαση»
Ελλάδα

Θάνατος κομμώτριας στην Πάτρα: «Φαίνεται περίεργη ιστορία, η λιποαναρρόφηση είναι σοβαρή επέμβαση»

Κοπανάκια κοτόπουλο γλασαρισμένα με πετιμέζι και σκόρδο
Cooking

Κοπανάκια κοτόπουλο γλασαρισμένα με πετιμέζι και σκόρδο

“Ράγισαν” καρδιές στο «τελευταίο αντίο» στην 40χρονη που δολοφονήθηκε στο Μενίδι
Ελλάδα

“Ράγισαν” καρδιές στο «τελευταίο αντίο» στην 40χρονη που δολοφονήθηκε στο Μενίδι

zinapost.gr