Φιλέτο λαβράκι πανέ με αρωματική κρούστα και πατάτες στο φούρνο από την Εύα Παρακεντάκη

Αυτό το πιάτο μπορεί να κάνει τους πάντες να εκπλαγούν! Νομίζεις ότι είναι τηγανητό αλλά δεν είναι!

Είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο στο φούρνο. Η τραγανή του χρυσοκίτρινη κρούστα κλέβει την παράσταση και τα τσίπς που το συνοδεύουν δένουν αρμονικά μαζί του, σε ένα διαφορετικό fish&chips, πιο υγιεινό και πιο νόστιμο.

 Υλικά

  • 6 φιλέτα λαβράκι
  • 4 πατάτες
  • 1 κ.γ. φρέσκο λεμονοθύμαρο
  • ½ λεμόνι
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • Ξύσμα από ½  lime
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για την αρωματική κρούστα

  • 1 κ.γ. βασιλικός φρέσκος
  • 1 κ.γ. λεμονοθύμαρο φρέσκο
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • Ξύσμα από ½  lime
  • 1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις σε πατάτες μας πολύ λεπτές ροδέλες. Ανακατεύουμε τις πατάτες με το αλάτι, το πιπέρι, το λεμονοθυμάρο, το χυμό λεμονιού, τα ξύσματα και το μισό λάδι. Τις στρώνουμε σε ταψί και τις ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι να μαλακώσουν και όχι να ψηθούν τελείως.

Παράλληλα ανακατεύουμε τα υλικά της κρούστας σε ένα μπολ, αλατίζουμε τα φιλέτα ψαριού και τους βάζουμε πιπέρι. Τα περνάμε από το μείγμα της κρούστας, έτσι ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές.

Βγάζουμε τις πατάτες από το φούρνο και τοποθετούμε επάνω τους τα φιλέτα ψαριού. Λαδώνουμε την κρούστα των φιλέτων με το υπόλοιπο λάδι, προσέχοντας να μη διαλυθεί η κρούστα. Εν τω μεταξύ ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C.

Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να πάρει χρώμα η κρούστα.