Πασχοκούλουρο από την Εύα Παρακεντάκη

Η κουλούρα της Λαμπρής είναι η πιο ωραία

Υλικά

325 γρ. Αλεύρι για τσουρέκι

20 γρ. μαγιά νωπή ή τρία φακελάκια ξερή

90 γρ. ζάχαρη

80 γρ. βούτυρο αγελάδος

60 γρ. Γάλα φρέσκο

50 γρ. νερό

Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

1 αβγό

½ κ.γ. μαχλέπι

½ κ.γ.  αλάτι

½ κ.γ. μαστίχα

3-4 πασχαλινά αβγά (κόκκινα)

ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

Φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, το μαχλέπι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ. Τρίβουμε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα. Βάζουμε τη μαστίχα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα, το νερό σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ίσα ίσα να γίνει  χλιαρό το μείγμα και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι. Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να ξεκολλήσει από τον κάδο του μίξερ. Βγάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγουμε σε μακρόστενα κορδόνια. Τα σκεπάζουμε πάλι  με μία πετσέτα και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να ξεκουραστούν. Κατόπιν, πλέκουμε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνουμε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει κουλούρα το τσουρέκι και το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζουμε τα πασχαλινά αβγά και το βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς με ένα ταψάκι από κάτω που έχει νερό. Το αφήνουμε περίπου 40-60 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Πριν το φουρνίσουμε αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στο φούρνο στους 160C για 40 λεπτά περίπου.