Τάρτα φράουλας με ελαιόλαδο από την Εύα Παρακεντάκη (νηστίσιμη)

Λιχουδιά μοναδική για όσους νηστεύουν αλλά και...όχι!

Για την τάρτα

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. νερό, παγωμένο

Για την γέμιση

  • 3 σφηνάκια λικέρ
  • 500 γρ. φράουλες
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • Γάλα αμυγδάλου και φιλέ αμυγδάλου για άλειμμα πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το ελαιόλαδο

Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη.

Την διπλώνουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για μισή ώρα. Την βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να αρχίσει η ζύμη μας να μαλακώνει. Απλώνουμε μία λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Απλώνουμε μία λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Ανοίγουμε  με έναν πλάστη την παγωμένη ζύμη και τη βάζουμε πάνω στην αλευρωμένη λαδόκολλα.

Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την καλύπτουμε με μία άλλη  λαδόκολλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη.

Αφαιρούμε την επάνω  λαδόκολλα, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη μας και  τη  μεταφέρουμε σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 27 εκ.

Τη ζύμη που περισσεύει από την φόρμα μας την αφήνουμε .Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης σε διαφορετικά σημεία.

Για τις φράουλες

Έχουμε πλύνει και κόψει τις φράουλες και τους βάζουμε σε ένα μπολ  με 2-3 κ.σ. καστανή ζάχαρη και το λικέρ. Τις αφήνουμε στο ψυγείο όση ώρα κάνουμε την διαδικασία. Σουρώνουμε τις φράουλες από τα περιττά ζουμιά και τις στρώνουμε μέσα στην τάρτα μας. Γυρίζουμε και σκεπάζουμε με το ζυμάρι που περισσεύει. Αλείφουμε με γάλα αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με φιλές αμυγδάλου.

Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 170.