search-button
cross-out

Επιστράτευση γιατρών: Τις επόμενες ώρες τα φύλλα πορείας – Τι λένε ΙΣΑ και ΠΙΣ

Επιστράτευση γιατρών: Τις επόμενες ώρες τα φύλλα πορείας – Τι λένε ΙΣΑ και ΠΙΣ
Επιστράτευση γιατρών: Τις επόμενες ώρες τα φύλλα πορείας – Τι λένε ΙΣΑ και ΠΙΣ

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, η επιστράτευση αφορά 206 γιατρούς στην Αττική, που πρέπει να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην περιφέρεια Αττικής.

Η διάρκεια της επιστράτευσης είναι για ένα μήνα και οι ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες στα κριτήρια είναι και το να είναι εμβολιασμένοι και να μην ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Παρ’ ο, τι η λίστα με τους 206 γιατρούς βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Υγείας η εικόνα που έχω είναι πως τα φύλλα πορείας θα εκδοθούν σήμερα, τις επόμενες ώρες, και οι γιατροί θα αναμένονται στα πόστα τους από αύριο» λέει στο newsit.gr ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ο κος Πατούλης, εμμέσως πλην σαφώς, λέει ότι η απόφαση του Βασίλη Κικίλια  ήταν μονόδρομος μετά τη δήλωση συμμετοχής να συνδράμουν στο ΕΣΥ μόλις 67 ιδιώτες γιατροί.

Όπως το θέτει ο ίδιος: «Αυτό που έχει τώρα την ύψιστη αξία είναι να σωθούν ζωές, όλες οι άλλες κουβέντες περιττεύουν. Δεν είναι ώρα για κριτικές. Χθες ήταν η μεγαλύτερη μέρα εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία, οι εικόνες που βλέπαμε από τις εφημερίες ήταν σοκαριστικές. Τις 2 με  3 επόμενες εβδομάδες θα δίνεται μεγάλη μάχη στα νοσοκομεία, όλοι οι γιατροί πρέπει να σκύψουν πάνω από κάθε κλίνη. Ο ΙΣΑ έκανε ως εδώ αυτό που μπορούσε για να συνδράμει στο κάλεσμα. Δυστυχώς, η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Να πω όμως ότι η δεξαμενή άντλησης από την οποία ψάχναμε τους γιατρούς είχε πολλές τρύπες- πάνω από 18.000 γιατροί έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Στον ΙΣΑ παρ’ όλα αυτά κάναμε έκκληση με κάθε δυνατό τρόπο. Και θα συνεχίσουμε. Σε λίγη ώρα έχουμε διάσκεψη με τις Επιστημονικές Επιτροπές των παραπάνω ειδικοτήτων που επιστρατεύονται σε μια ύστατη προσπάθεια που κάνουμε. Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό».

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο κος Πατούλης, το υπουργείο Υγείας έκανε τη χαρτογράφησή του και βρήκε 206 γιατρούς που θα επιστρατευτούν από τη δεξαμενή του ΕΟΠΥΥ. «Γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά αυτό.  Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του τώρα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ακόμα αντίθετη με την απόφαση η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
«Είναι για εμάς μια θλιβερή απόφαση που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους» λέει με τη σειρά της  στο newsit.gr η Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ (των ιδιωτών γιατρών δηλαδή που συνεργάζονται με τον Οργανισμό). Όπως συνεχίζει να εξηγεί το σκεπτικό της: «Αυτοί οι γιατροί που επιστρατεύουν τώρα θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί από τις εφεδρείες. 260 γιατροί του ΕΣΥ περνάνε τώρα από τη διαδικασία της κρίσης. Γιατί δεν αξιοποιούν αυτούς; Αυτοί οι άνθρωποι αναμένουν ανακοίνωση πρόσληψης. Αυτοί που επιστρατεύονται ασχολούνται με περιστατικά covid και non covid στην κοινότητα, σε επισκέψεις στα σπίτια, σε κάθε γειτονιά. Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τον πληθυσμό που μένει πίσω χωρίς κάλυψη; Ούτε και το θέμα της αστικής ευθύνης είναι ακόμα λυμένο. Είναι πρωτόγνωρη η απόφαση της επίταξης του ιδιωτικού τομέα».

Σημειώνεται εδώ, πως τις προηγούμενες ημέρες διαφάνηκε πως έχει ξεσπάσει «ιατρικός εμφύλιος πόλεμος» ανάμεσα στον ΠΙΣ και τον ΙΣΑ σχετικά με το θέμα της επιστράτευσης, με τον τελευταίο να «αδειάζει« για τις έντονες αντιδράσεις τους τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr