search-button
cross-out

Η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα: Τι ισχύει έως τις 06:00 της 3ης Ιανουαρίου-Όλα τα μέτρα

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου έως και τις 06:00 της 3ης Ιανουαρίου 2022, τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, με στόχο τη μετάλλαξη Όμικρον.
Η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα: Τι ισχύει έως τις 06:00 της 3ης Ιανουαρίου-Όλα τα μέτρα

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (24.12.2021) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ όλη η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα. Πρόκειται για την πρώτη φάση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να προαναγγέλλει νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κι άλλων ανάλογα με το πως θα πάνε τα πράγματα τα Χριστούγεννα.

Δείτε εδώ όλη την ΚΥΑ για τα νέα μέτρα

Στις 27 Δεκεμβρίου άλλωστε συνεδριάζει ξανά η επιτροπή των ειδικών, για να εξετάσει την πορεία της πανδημίας και την εφαρμογή όσων ισχύουν από σήμερα και αναλόγως να προτείνουν ή όχι κι άλλα μέτρα.

Η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται:

  1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών

  1. Τήρηση αποστάσεων 1,) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  3. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ξεκινούν από 300 ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

η μη χρήση μάσκας ή υπέρβαση του ορίου συνοδών/επισκεπτών ανά ασθενή επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ και πρόστιμο 1.000 ευρώ στην επιχείρηση.

Στις εκκλησίες, η μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας φέρνει πρόστιμο 1.500 ευρώ είτε στον κατά το νόμο υπεύθυνο είτε στον ιερέα που θα είναι παρών κατά τον έλεγχο.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr