search-button
cross-out

Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση

Σοκ προκαλούν οι νέες καταγγελίες που έρχονται στο φως για την Κιβωτό του Κόσμου, μετά την αποκάλυψη πως έχει ξεκινήσει έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου αλλά και για ζητήματα διαβίωσης και διαχείρισης. Πως άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου.
Κιβωτός του Κόσμου: Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια και σεξουαλική παρενόχληση

Η είδηση έγινε γνωστή χθες (17.11.2022) και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας βρίσκεται προβεβλημένο στέλεχος της ΜΚΟ. Ερευνώνται καταγγελίες πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά αγόρια σε δομές που διατηρεί η Κιβωτός του Κόσμου. Η πρώτη καταγγελία έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη, κρίθηκε σοβαρή και η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα.

Ο 19χρονος που έχει κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση έχει ήδη καταθέσει. Είπε ότι το μέλος της ΜΚΟ έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό του, ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής καθώς και ότι το 2021 το συγκεκριμένο πρόσωπο ασέλγησε εις βάρος του.

Σε βάρος του ίδιου προσώπου, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπήρξε κι άλλη καταγγελία, και πάλι για το 2021, για περιστατικό στη Χίο. Άνθρωπος που φιλοξενούνταν εκεί, είχε μπει σε δωμάτιο και είχε βρει τον καταγγελλόμενο να κακοποιεί να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με νεαρό αγόρι. Ενημερώθηκε η αστυνομία, αλλά το θύμα αρνήθηκε να καταθέσει.

«Μας απομόνωναν»
Όλα αυτά ενώ στο φως έρχονται και νέες καταγγελίες – μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει κάποια στιγμή την Κιβωτό του Κόσμου και πλέον έχουν μεγαλώσει και φύγει από τις δομές της.

Καταγγέλλουν ξύλο, πολύμηνες τιμωρίες, εκμετάλλευση, παρενόχληση, κακοποίηση. Αυτά περιγράφουν στην Καθημερινή τρεις άνθρωποι που έζησαν στην Κιβωτό του κόσμου. Ένας απ’ αυτούς, ένας 27χρονος, περιέγραψε πως άτομο που δούλευε στη δομή είχε πάει σε διαμέρισμα όπου κρατούνταν απομονωμένος, είχε ξαπλώσει δίπλα του και είχε βάλει το χέρι του στα γεννητικά όργανα του παιδιού.

Στην ερώτηση «τι κάνεις», απάντησε «θα σου αρέσει». Ο νεαρός τον χαστούκισε και ο άνδρας έφυγε. Όταν το συζήτησε με φίλο του, είχε κι εκείνος παρόμοια εμπειρία, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό», τόνισε ο 27χρονος.

Ο ίδιος λέει πως είναι ευγνώμων στην Κιβωτό γιατί του έμαθαν γράμματα αλλά τονίζει ότι τον απέτρεψαν από το να πάει λύκειο. Είναι ένα παιδί που πήγε στην Κιβωτό λόγω κακοποίησης, η πλάτη του είχε ανοίξει από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του, ενώ τον έστελναν να ζητιανεύει στα φανάρια.

Αν και αρχικά η Κιβωτός του Κόσμου λέει πως έμοιαζε παράδεισος, σύντομα τα πράγματα άλλαξαν. «Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», λέει στην Καθημερινή, παραδεχόμενος πως ήταν ατίθασο παιδί. Οι τιμωρίες (απομόνωση, αποκλεισμός από δραστηριότητες, κουβάλημα) έμπαιναν «αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσαν να δουλέψεις».

Ήταν 14 όταν πήγε στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό. Οι δουλειές, λέει, ήταν καθημερινές: καθάριζαν τουαλέτες και αποθήκες, κουβαλούσαν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν ετικέτες γιατί, όπως λέει, τους ζητούσαν να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, ήταν ληγμένα!

Ένα καλοκαίρι, καταγγέλλει ο 27χρονος, παρέμεινε μαζί με άλλα παιδιά, επί τρεις μήνες, σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν κι ένας παιδαγωγός, αλλά συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εμπειρία με παιδιά, ήταν υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι. Ο μόνος λόγος για τον οποίο έβγαιναν από το σπίτι ήταν για να πάνε για δουλειά σε ένα χωράφι στην Αττική. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα».

«Δεν μας τάιζαν»
Νεαρή γυναίκα που έζησε στην Κιβωτό του Κόσμου, σε δομή στη Χίο, έξι χρόνια, καταγγέλλει απάνθρωπη συμπεριφορά. «Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά» λέει η κοπέλα, που πήγε σε δομή στα 7 της χρόνια. Τότε, λέει, μαζί με άλλα παιδιά τους έβγαζαν μέσα στον ήλιο να μαζεύουν κουκουνιάρια.

«Δεν τους ένοιαζε η ηλικία, δουλεύαμε μες τον ήλιο. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια», σημειώνει.

Η 20χρονη Σοφία, που έζησε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο από τα 12 έως τα 18 της χρόνια και περιγράφει τον εαυτό της ως δύσκολο και οξύθυμο παιδί, εξιστορεί κι εκείνη στην Καθημερινή πολύμηνες τιμωρίες. Ένα καλοκαίρι, λέει, μαζί με άλλα κορίτσια που είχαν επίσης τιμωρηθεί, τους επιτρεπόταν να βγαίνουν από το δωμάτιο μόνο για να καθορίζουν την τουαλέτα και να βοηθούν τη μαγείρισσα και τις άφηναν να κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε τουαλέτα.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr