search-button
cross-out

Κορωνοϊός: «Αρνητές» του… ρεβεγιόν οι επιστήμονες – Νέα τοπικά lockdown στον ορίζοντα, αχτίδα χαλάρωσης μετά τις 20 Ιανουαρίου

Ανένδοτοι οι ειδικοί σε κάθε σενάριο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά - Δύσκολος και ο Ιανουάριος - Ανοιχτά σήμερα σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο με «click away» και, προαιρετικά, τα κομμωτήρια
Κορωνοϊός: «Αρνητές» του… ρεβεγιόν οι επιστήμονες – Νέα τοπικά lockdown στον ορίζοντα, αχτίδα χαλάρωσης μετά τις 20 Ιανουαρίου

Ανένδοτοι εμφανίζονται οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων -ακόμη και για τις λίγες ώρες- του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απορρίπτοντας κάθε προοπτική συνάθροισης και έντονης διασκέδασης πέραν του «στενού κύκλου» της οικογένειας.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να καταστήσουν απολύτως σαφές το μέγεθος της ανησυχίας τους για πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, οι επιστήμονες εμφανίζονται συστηματικά τις τελευταίες ώρες ως «αρνητές» του ρεβεγιόν, παροτρύνοντας τους πολίτες να μην παρασυρθούν από το εορταστικό κλίμα τα φετινά Χριστούγεννα.

«Δεν υπάρχει ρεβεγιόν»

Στην κατεύθυνση αυτή, την… ετυμολογία επιστράτευσε από πλευράς του ο Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, προκειμένου να προειδοποιήσει για τυχόν συνέπειες της εορταστικής καταστρατήγησης των μέτρων τους πολίτες. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η λέξη ρεβεγιόν προέρχεται από μια λατινική λέξη και σημαίνει δυνατός ενώ περιλαμβάνει μέσα την έννοια του ξενυχτιού, επισήμανε ο κ. Γώγος, για να συμπεράνει ότι εξαιτίας αυτού δεν υπάρχει ρεβεγιόν, υπάρχει μια μεσημεριανή συνάντηση-μεσημεριανό τραπέζι και σε καμία περίπτωση ολονυχτία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής χαρακτήρισε «τετελεσμένο γεγονός» τα 9 άτομα στο ρεβεγιόν, αλλά προέτρεψε τους κατοίκους των «κόκκινων» περιοχών, όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, να περιοριστούν σε μικρότερο αριθμό συνδαιτημόνων. «Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε. Στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Από 21 Γενάρη και μετά…

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, να «μείνουμε σπίτι» μέχρι τις 20 Γενάρη συνέστησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εκτιμώντας πως ο Ιανουάριος θέλει προσοχή. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές -πλην της Κοζάνης και της Δυτικής Αττικής, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, δηλαδή οι:

· Καρδίτσα,

· Μαγνησία,

· Χίος,

· Αχαΐα,

· Θάσος και

· Λάρισα.

Επιστροφή στον Μάρτιο

Επιβολή αυστηρού lockdown τύπου Μαρτίου έχει ζητήσει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι συγκεντρώσεις ανά δύο οικογένειες σε διαφορετικές ημέρες είναι επικίνδυνες. «Μπαίνοντας βγαίνοντας στα σπίτια, ο ιός θα μεταδοθεί εκεί που δεν υπάρχει», σημείωσε προσθέτοντας ότι αν και η κυκλοφορία είναι μικρότερη απ’ ότι πριν μερικές εβδομάδες, παραμένει υψηλή, ενώ οι εντατικές είναι πλήρεις.

Την ίδια ώρα, ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος απέδωσε στο βαθμό εφαρμογής των μέτρων τις γιορτές, την όποια εξέλιξη της πανδημίας το Γενάρη, εξηγώντας πως για να αποφύγουμε πλήρη lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν ο κ. Μόσιαλος πρότεινε κάθε οικογένεια να είναι μόνη της, «εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», σημείωσε.

Με τους επιστήμονες να εκπέμπουν σαφή, προειδοποιητικά μηνύματα, εκτός από την ευλαβική τήρηση των μέτρων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέα τοπικού χαρακτήρα lockdown «εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Απαντώντας, ειδικά για το ρεβεγιόν, ο ίδιος περιέγραψε πως «το βασικό ζητούμενο και τις γιορτές, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ξέρουμε ότι έχουμε φίλους, συγγενείς, αλλά ας προσπαθήσουμε και αυτές τις ημέρες να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, οι άλλοι μπορούν να είναι άλλα τέσσερα άτομα, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

«Στενός κύκλος»

Για το λόγο αυτό ο κ. Πέτσας προέτρεψε να «μην αλλάξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα επισκεφτούν το σπίτι μας ή θα πάμε εμείς σ’ άλλου το σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Η συζήτηση για τα πρόσωπα, λοιπόν, συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι περιορίζουμε τις επαφές» και αποσαφήνισε πως δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης του ωραρίου κυκλοφορίας τις ημέρες των γιορτών. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ως προς την απαρέγκλιτη τήρηση του ωραρίου κυκλοφορίας, ενώ ξεκαθάρισε πως όχι μόνο δεν επίκειται αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας ακόμη και ανήμερα των γιορτών, αλλά δεν αποκλείεται και περαιτέρω αυστηροποίηση στις «κόκκινες» περιοχές.

«Θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο. Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ιδίως τώρα που είμαστε σε ένα καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να ελέγξουμε τέτοιες τοπικές εστίες μέχρι τότε», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Ανοιχτά σήμερα τα σούπερ μάρκετ

Μοναδική εορταστική νότα αποτελεί σήμερα η λειτουργία των σούπερ μάρκετ, από όσες αλυσίδες το επιθυμούν, διαμορφώνοντας αντίστοιχα και το ωράριο λειτουργίας τους. Ανοιχτά, αλλά για παραλαβή προϊόντων με τη μέθοδο click away θα είναι σήμερα και τα εμπορικά καταστήματα από τις τις 11:00 έως τις 20:00.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Ελισάβετ Μουτάφη-Μάνος Νιφλής:  Ο κεραυνοβόλος έρωτας και η συγκατοίκηση από την πρώτη νύχτα της γνωριμίας τους
TV Program

Ελισάβετ Μουτάφη-Μάνος Νιφλής: Ο κεραυνοβόλος έρωτας και η συγκατοίκηση από την πρώτη νύχτα της γνωριμίας τους

Εξάρχεια: Αυτό είναι το σημείωμα που άφησε το ζευγάρι πριν αυτοκτονήσει
Ελλάδα

Εξάρχεια: Αυτό είναι το σημείωμα που άφησε το ζευγάρι πριν αυτοκτονήσει

Μιχάλης Σεΐτης: Ένας γενναίος αθλητής που δεν σταματά να τρέχει στο στίβο της ζωής
Zina's Blog

Μιχάλης Σεΐτης: Ένας γενναίος αθλητής που δεν σταματά να τρέχει στο στίβο της ζωής

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή βρέθηκε  78χρονη με τραύμα στην κοιλιά – Σε κωματώδη κατάσταση ο σύζυγός της
Ελλάδα

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή βρέθηκε 78χρονη με τραύμα στην κοιλιά – Σε κωματώδη κατάσταση ο σύζυγός της

Το προξενιό της Ιουλίας: Η Κυριακούλα προσπαθεί να αποτρέψει τον Γρηγόρη να πάρει μια απόφαση για την οποία μπορεί να μετανιώσει!
TV Program

Το προξενιό της Ιουλίας: Η Κυριακούλα προσπαθεί να αποτρέψει τον Γρηγόρη να πάρει μια απόφαση για την οποία μπορεί να μετανιώσει!

ΜasterChef: H απόφαση των κριτών φέρνει ποικίλες αντιδράσεις και στα δυο μαγειρικά στρατόπεδα
TV Program

ΜasterChef: H απόφαση των κριτών φέρνει ποικίλες αντιδράσεις και στα δυο μαγειρικά στρατόπεδα

Εξάρχεια: «Τα κορμιά μας δεν προσφέρουνε τίποτα» – Τι έγραφε το σημείωμα αυτοκτονίας
Ελλάδα

Εξάρχεια: «Τα κορμιά μας δεν προσφέρουνε τίποτα» – Τι έγραφε το σημείωμα αυτοκτονίας

Σασμός:  Αργυρώ και Αστέρης κάνουν ευτυχισμένοι σχέδια για το μέλλον, όμως η μοίρα δεν είναι με το μέρος τους!
TV Program

Σασμός: Αργυρώ και Αστέρης κάνουν ευτυχισμένοι σχέδια για το μέλλον, όμως η μοίρα δεν είναι με το μέρος τους!

zinapost.gr