search-button
cross-out

Κορονοϊός: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας από Σεπτέμβρη-Τι θα ισχύει

Τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο όσο και από τους λοιμωξιολόγους θεωρείται κρίσιμης σημασίας ο απόλυτος έλεγχος των κλειστών χώρων της εστίασης κατά την διάρκεια του φθινοπώρου.
Κορονοϊός: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας από Σεπτέμβρη-Τι θα ισχύει

Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση, μπροστά σε ένα δύσκολο φθινόπωρο, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, να μπορέσει να κρατήσει την χώρα «ανοιχτή». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα γίνει βήμα πίσω στα μέτρα προστασίας, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται η εφαρμογή της νέας πρότασης, που έχει πέσει στο τραπέζι και η οποία θέτει εκτός καταστημάτων εστίασης, τους μη εμβολιασμένους.

Τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο όσο και από τους λοιμωξιολόγους θεωρείται κρίσιμης σημασίας ο απόλυτος έλεγχος των κλειστών χώρων κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, με την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας, να κλείνουν τις πόρτες τους τελικά για τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό.

Μέχρι σήμερα οι λεγόμενοι μεικτοί χώροι είναι μόνο εκείνοι που λειτουργούν στα εξωτερικά μέρη των καταστημάτων. Η σταδιακή επιδείνωση του καιρού όμως θα καταστήσει αδύνατη αυτή την χρήση με αποτέλεσμα οι εσωτερικοί χώροι -και ως συνέπεια- η λειτουργία όλων των εσωτερικών χώρων να μετατρέπεται σε covidfree.

Από την άλλη πλευρά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, απλώς παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κατεβάσουν το πιστοποιητικό στο κινητό τους εύκολα και σε λίγα λεπτά, μέσω του emvolio.gov.gr (https://eudcc.gov.gr/start/).

Την κυβερνητική στρατηγική σκιαγράφησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Πέμπτη. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου, όταν και είναι προγραμματισμένο να εκπνεύσουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο δεν άφησε μεγάλα περιθώρια παρερμηνειών. «Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει», ανέφερε.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια περιορίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά πρωτίστως προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών και επικίνδυνων συμπτωμάτων σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος νοσήσει. Αυτή η προστασία έχει ευεργετική επίδραση και στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων που θα χρειαστεί βοήθεια είναι πολύ μικρός και δεν θα υπερφορτώσει τις μονάδες.

Κρίσιμο το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μαζικό κύμα εξόδου σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κατά τον Δεκαπενταύγουστο προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπράβελος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αγγελική Δαμανάκη, πνευμονολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, επισημαίνει: «Είναι κάτι που περιμέναμε, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 65 ασθενείς, εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ».

Φόβοι για έκρηξη της πανδημίας το φθινόπωρο
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων και την πορεία του ιού από το φθινόπωρο.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για εκρηκτικό συνδυασμό με την νυχτερινή διασκέδαση και τους εορτασμούς για τον Δεκαπενταύγαστο. Ακόμη, σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή», κάνοντας έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε πως «δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν ακολουθούμε ενσυνείδητα τα πρωτόκολλα. Πρέπει όλοι μας να φερθούμε με υπευθυνότητα.»

Τέλος επεσήμανε ότι η αυξητική πορεία δε μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων».

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr