search-button
cross-out

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.700 κρούσματα αναμένεται σήμερα – Έρχονται μέτρα και περιορισμοί

Με rapid test οι ανεμβολίαστοι σε εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους εστίασης εισηγούνται οι εμπειρογνώμονες - Μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους - Στις 18:00 οι έκτακτες ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη - Τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου – Αυξημένο testing και σαρωτικοί έλεγχοι πιστοποιητικών - «Μάχη» στα νοσοκομεία
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.700 κρούσματα αναμένεται σήμερα – Έρχονται μέτρα και περιορισμοί

Η έξαρση της διασποράς του κορωνοϊού στην χώρα μας, που αποτυπώνεται στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων σπάζοντας κάθε ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας αλλά και στην ασφυκτική πίεση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχει θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες. Σήμερα, τα κρούσματα αναμένεται να ανέλθουν σε 6.700 σε όλη την Ελλάδα, στοιχείο που δείχνει τη διασπορά και την έξαρση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 18:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοινώνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου αυτού κύματος.

Έχει προηγηθεί το πρωί της Τρίτης, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το μείγμα μέτρων τα οποία θα τεθούν σε ισχύ. Κι αυτό διότι μέσα σε δύο ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 12.000!

Κατά πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενταθούν τα τεστ στους ανεμβολίαστους και οι έλεγχοι των αρμοδίων οργάνων στους χώρους όπου αυτό προβλέπεται.

Βάσει αυτων, αρνητικό αποτελεσμα rapid test θα είναι πλέον το «διαβατήριο» των ανεμβολίαστων πολιτών για να μπουν στα εμπορικά κέντρα καθώς και σε όλους τους μικτούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εξωτερικοί χώροι.

Ακόμη, εισηγούνται αρνητικό rapid test για τους ανεμβολιαστους και για την είσοδο τους σε τραπεζικά καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, οι ειδικοί της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην εισήγησή τους προτάσσουν την αναγκαιότητα των ελέγχων στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ όπως και της ταυτοπροσωπίας των ελεγχόμενων.

Ακόμη προτείνεται: Μάσκες παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η εισήγηση της Επιτροπής είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν να έχουν οριζόντια εφαρμογή και όχι κατά τόπους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου φάνηκε πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο απορρίπτουν το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων καθώς και αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας, όπως το ωράριο, στην εστίαση, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε και τους εμβολιασμένους.

Σήμερα το πρωί η πρώτη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ έδειξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότερα από 4.300 κρούσματα, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση για τουλάχιστον άλλα 2.000 κρούσματα στην επόμενη καταγραφή. Κατά πληροφορίες η σημερινή ημερήσια καταγραφή έχει δείξει 6.700 κρούσματα, που θα αποτελεί και ρεκόρ κρουσμάτων στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας. Συνήθως τα πρωινά δεδομένα είναι αριθμητικά περισσότερα καθώς αφορούν και περισσότερους ελέγχους του προηγούμενου 24ωρου που έχουν διενεργηθεί ως το προηγούμενο μεσημέρι. Έτσι, τα στοιχεία της δεύτερης ενσωμάτωσης θετικών αποτελεσμάτων αριθμητικά συνήθως είναι λιγότερα από εκείνα που αντλούνται το πρωί.

Διαβάστε επίσης: Θωμαΐδης: Πάμε για 10.000 κρούσματα

Παράλληλα στις 13:00 σήμερα, συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει αύριο Τετάρτη) προκειμένου να προχωρήσει σε εισηγήσεις σχετικά με τα μέτρα τα οποία συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στόχο θα έχουν να αποφευχθεί περαιτέρω έξαρση της πανδημίας που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα νοσοκομεία.  Έτσι, στις 18:00 ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει εκτάκτως τα νέα μέτρα.

Τι θα ανακοινωθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους  εμβολιασμένους. Επίσης παρελθόν θα θεωρούνται τα πλαϊνά προστατευτικά στα μαγαζιά. Οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο.

Ωστόσο υπάρχουν και πιο αυστηρά μέτρα στο τραπέζι, καθώς στη λίστα των ειδικών και της κυβέρνησης είναι η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε σινεμά και θέατρα που μέχρι στιγμής θεωρούνται μεικτοί χώροι. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως αυτό το μέτρο εξετάζεται προς το παρόν μόνο για τις «κόκκινες» περιοχές. Τέλος ένα ακόμη μέτρο που θα δυσκολέψει τη ζωή όσων έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο είναι η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες αυστηρά και μόνο με την επίδειξη rapid test.

Στην ενίσχυση του ΕΣΥ θα συμβάλλει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία. Επίσης, θα επιχειρηθεί αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα προωθούνται συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές. Για την αύξηση των εμβολιασμών, συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί. σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από τη 2η δόση.

Παράλληλα, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, μια θέση που είναι αντίθετη με όσα διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη.

Η «μάχη» στις ΜΕΘ

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλίας εντείνεται όπως μαρτυρά ο αυξανόμενος αριθμός των νέων εισαγωγών αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η μετατροπή χειρουργικών αιθουσών ή ανάνηψης ή άλλων χώρων των νοσοκομείων σε προσωρινές ΜΕΘ είναι η λύση που έχουν ακολουθήσει ήδη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μην στερήσουν τη δυνατότητα εντατικής νοσηλείας στους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid.

Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ((ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται σε απλές κλίνες περισσότεροι από 900 ασθενείς, στις μόνιμες κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται 149 ασθενείς, αλλά ο συνολικός αριθμός διαςωληνωμένων είναι 173.

Η πίεση των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας γίνεται εμφανής από το γεγονός ότι διακομίστηκαν πέντε ασθενείς (δύο από Αλεξανδρούπολη, δύο από Λάρισα και ένας από Χαλκίδα) σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη.

Στα νοσοκομεία της 5ης και της 6ης ΥΠΕ, δηλαδή σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καιπως και σε εκείνα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, νοσηλεύονται περισσότεροι από 550 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 89 είναι διασωληνωμένοι.

Στα νοσοκομεία της Αττικής όπου επίσης καταγράφεται ήπια άνοδος των εισαγωγών, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 670 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 167 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 145 διασωληνωμένοι.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Σήμερα 29 Μαρτίου εορτάζει ο Άγιος Ευστάθιος o επίσκοπος Κίου
Ελλάδα

Σήμερα 29 Μαρτίου εορτάζει ο Άγιος Ευστάθιος o επίσκοπος Κίου

Ξεσπά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” ο Γρηγόρης Λέων: “Δεχόμουν απειλές για την επιστημονική μου άποψη”
Videos

Ξεσπά στις “Αλήθειες με τη Ζήνα” ο Γρηγόρης Λέων: “Δεχόμουν απειλές για την επιστημονική μου άποψη”

Όθων Παπαδόπουλος για την απόφαση που κυρήσσει ένοχη την μητέρα από την Πάτρα: «Διαφωνώ με την υπερασπιστική γραμμή – Ισοδυναμούσε με αυτοκτονία- Αντιμετώπισα ύβρεις και συκοφαντίες»
Videos

Όθων Παπαδόπουλος για την απόφαση που κυρήσσει ένοχη την μητέρα από την Πάτρα: «Διαφωνώ με την υπερασπιστική γραμμή – Ισοδυναμούσε με αυτοκτονία- Αντιμετώπισα ύβρεις και συκοφαντίες»

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης : “Πανηγυρική η αθώωση της μητέρας – Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και μπήκε φυλακή”
Videos

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης : “Πανηγυρική η αθώωση της μητέρας – Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και μπήκε φυλακή”

Η 85χρονη στην Καρδίτσα που εντοπίστηκε χωρίς κεφάλι είχε πεθάνει πριν την κατασπαράξει ο λύκος
Ελλάδα

Η 85χρονη στην Καρδίτσα που εντοπίστηκε χωρίς κεφάλι είχε πεθάνει πριν την κατασπαράξει ο λύκος

Αλέξης Κούγιας: Είμαι πεπεισμένος για την αθωότητα της κατηγορούμενης – Εξεπλάγην με την απόφαση
Zina's Blog

Αλέξης Κούγιας: Είμαι πεπεισμένος για την αθωότητα της κατηγορούμενης – Εξεπλάγην με την απόφαση

Χαιρετισμοί 2024: Τι ώρα ξεκινούν -Τι συμβολίζουν
Ελλάδα

Χαιρετισμοί 2024: Τι ώρα ξεκινούν -Τι συμβολίζουν

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας
Ελλάδα

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας

zinapost.gr