search-button
cross-out

Ποια είναι η 26χρονη Ελληνίδα που μίλησε στη γαλλική βουλή και καταχειροκροτήθηκε

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν νέα παιδιά που βγαίνουν μπροστά και υπερασπίζονται τη γενιά τους.
Ποια είναι η 26χρονη Ελληνίδα που μίλησε στη γαλλική βουλή και καταχειροκροτήθηκε

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια γενιά που έχει περάσει πολύ δύσκολα. Μια γενιά, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κρίσεις, με πολέμους, ακόμα και με μια πανδημία που… σταμάτησε τον πλανήτη για περισσότερο από 1 χρόνο.

Κι όμως υπάρχουν νέα παιδιά που αρνούνται να «δεχτούν τη μοίρα τους» και να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια επειδή «έτσι έτυχε». Υπάρχουν νέα παιδιά που βγαίνουν μπροστά και με τις πράξεις τους διεκδικούν κάτι καλύτερο για τους συνομήλικούς τους, γεμίζοντας αισιοδοξία εμάς, τους μεγαλύτερους, ότι το μέλλον είναι σε καλά χέρια.

Όταν μέσα σε όλα τα παραπάνω βρίσκεται και μία Ελληνίδα, δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε περήφανοι και ελπίδα για το μέλλον της χώρας μας.

Ο λόγος για την 26χρονη Μυρτώ Μεζίνη, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις, όταν εμφανίστηκε στη γαλλική Βουλή, προκειμένου να μιλήσει στην ολομέλεια και στην ουσία να ζητήσει από τους Γάλλους βουλευτές την μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος VIE, πρόγραμμα που δίνει κίνητρα στους Γάλλους εργοδότες για να εμπιστευθούν τους νέους πτυχιούχους, με την ίδια να αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα success story ενός νέου κοριτσιού, στο οποίο δόθηκαν οι σωστές ευκαιρίες κι εκείνη τις άρπαξε και διέπρεψε.

Η Μυρτώ αναφέρθηκε στον τρόπο, με τον οποίο μπορούν αξιοποιηθούν καλύτερα οι νέοι ευρωπαίοι πτυχιούχοι στη γαλλική αγορά εργασίας, αναφερόμενη ουσιαστικά σε ένα πρόβλημα που όλοι όσοι βρίσκονται στη δεκαετία των 20 έχουν αντιμετωπίσει, αναζητώντας εργασία.

Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Εργοδότες που δεν προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους χωρίς εμπειρία, τη στιγμή που για να αποκτήσει κάποιος νέος εμπειρία πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος που θα τον προσλάβει. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι, αγανακτισμένοι από τέτοιες τακτικές, να παρατούν την αναζήτηση εργασίας στον τομέα των σπουδών του και να ψάχνουν εργασία σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Η Μυρτώ κατάφερε να “σπάσει” αυτόν τον φαύλο κύκλο, χρησιμοποιώντας αυτό το γαλλικό πρόγραμμα, και πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή…..

Δείτε την ομιλία πατώντας ΕΔΩ

Πώς συνέβησαν όλα

Όλα συνέβησαν με τη βοήθεια της business France, ενός κρατικού γαλλικού φορέα, ο οποίος έχει σκοπό να προωθήσει την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον. Ένας από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι το πρόγραμμα VIE, το οποίο χρηματοδοτεί κατά ένα μεγάλο μέρος την τοποθέτηση νέων Ευρωπαίων πτυχιούχων ηλικίας 18-28 χρόνων σε γαλλικές εταιρείες σε κάθε γωνιά της γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι υπό το καθεστώς VIE υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε 124 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Για να τονιστεί η σημασία του προγράμματος και να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς κάνει, καθώς και για να συζητηθούν αναλυτικά η χρηματοδότησή του, η λειτουργία του, τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματά του, διοργανώθηκε μια συζήτηση στην ολομέλεια της γαλλικής βουλής στις 11 Απριλίου.

Μάλιστα, την συζήτηση άνοιξε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικού εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ, η βουλευτής Nadia Hai, και απηύθυνε μήνυμα μία άλλη βουλευτής, η Amelia Lakrifi, ενώ ανάμεσα στους επιλεγμένους ομιλητές βρέθηκε και η Μυρτώ Μεζίνη.

«Το πρόγραμμα έχει επιτρέψει σε πάνω από 100.000 νέους να ξεκινήσουν καριέρα στο διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον»

Η Μυρτώ πήρε τον λόγο και ξεκίνησε με μια μικρή παρουσίαση του εαυτού της: «Λέγομαι Μυρτώ Μεζίνη και είμαι εδώ σήμερα με την ιδιότητα της υπεύθυνης του ‘κέντρου νέων’ της VALEO, είμαι δηλαδή υπεύθυνη για τους 900 εκπαιδευόμενους και τους 250 ανθρώπους που ανήκουν στο Πρόγραμμα VIE».

Παράλληλα, εξήγησε πως «ως Ελληνίδα συμμετείχα στο πρόγραμμα VIE στη Δημοκρατία της Τσεχίας, και κατόπιν ξαναγύρισα στη Γαλλία με συμβόλαιο αορίστου διάρκειας (CDI), δηλαδή ακριβές παράδειγμα αυτού που θέλουμε για να έχουμε πολυπολιτισμικότητα».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το πρόγραμμα έχει επιτρέψει σε πάνω από 100.000 νέους, όπως εγώ, να ξεκινήσουν μία καριέρα στο διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον, και συγχρόνως επιτρέπει στις εταιρείες που το χρησιμοποιούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη γαλλική εταιρεία VALEO, η οποία, όπως είπε «είναι προμηθευτής μηχανολογικών εξαρτημάτων αυτοκινήτων, με περισσότερους από 100.000 εργαζομένους στον κόσμο, που ασχολείται με την καινοτομία για την ‘έξυπνη κίνηση’, την καινοτομία για το αυτόνομο αυτοκίνητο και την μείωση των εκπομπών Co2».

«Προτείνουμε αυτό το πρόγραμμα σχεδόν από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, για να μεγαλώσουμε την διεθνή παρουσία μας καθώς επίσης και για να επιτρέψουμε στους νέους να αναπτύξουν διεθνή καριέρα. Το VIE μάς επιτρέπει να εκπαιδεύσουμε τους αυριανούς ηγέτες σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων κα να ενισχύσουμε επίσης την παγκόσμια θέση μας» συμπλήρωσε, τονίζοντας τη σημασία τους προγράμματος VIE.

«Οι άνθρωποι του προγράμματος VIE βρίσκονται στις 4 γωνιές του κόσμου – Αμερική, Ασία, Ωκεανία, Ευρώπη….. Σε διάφορες θέσεις – μηχανικοί, Ερευνα και Ανάπτυξη, Ανθρώπινο Δυναμικό, Αγορές, Οικονομικά και πολλά άλλα τμήματα. Πραγματικές αποστολές, που είναι ό,τι καλύτερο για έναν νέο διπλωματούχο που θέλει να μάθει και να εξελιχθεί σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο» κατέληξε.

26xroni-gallia1

Ποια είναι η Μυρτώ Μεζίνη

Η Μυρτώ γεννήθηκε το 1997. Πήρε το πτυχίο της στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Sciences Po (Paris Institute of Political Studies), που θεωρείται το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο στον τομέα των πολιτικών επιστημών), με μερικούς από τους διεθνούς φήμης αποφοίτους του να είναι οι Georges Pompidou και τον Francois Mitterand μέχρι τον Emmanuel Macron.

Παράλληλα, πήρε μάστερ στο Management of Human Resources and Organisational Behaviour από το Sciences Po, ξεκινώντας έτσι μια καριέρα σε πολυεθνικές εταιρίες.

Συμμετείχε και η ίδια στο πρόγραμμα VIE μετά το τέλος των σπουδών της, όταν η γαλλική πολυεθνική που την είχε προσλάβει μέσω του αυτού του προγράμματος την έστειλε για ένα χρόνο στα γραφεία της στην Τσεχία.

Σήμερα, εργάζεται σε μία γαλλική πολυεθνική ως International Talent Acquisition Manager, υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για το πρόγραμμα VIE της εταιρίας.

Εκείνη και τα υπόλοιπα έξι άτομα που απαρτίζουν το τμήμα της, είναι υπεύθυνοι για 250 άτομα VIE στα διάφορα sites της εταιρείας σε 17 χώρες του κόσμου, καθώς και για ακόμα 900 εκπαιδευόμενους νέους που εργάζονται στην εταιρεία (interns, apprentices) σε όλη τη Γαλλία.

Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Business France, η οποία και την επέλεξε να αντιπροσωπεύσει, αναλύσει και παρουσιάσει το VIE δίνοντας την άποψη των συνεργαζόμενων με το πρόγραμμα επιχειρήσεων.

26xroni-gallia_ew_1_

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

Έβγαλαν στη δημοσιότητα την ταυτότητα της Βουγιουκλάκη, 28 χρόνια μετά τον θάνατό της κι όλοι πρόσεξαν 1 πράγμα
Lifestyle news

Έβγαλαν στη δημοσιότητα την ταυτότητα της Βουγιουκλάκη, 28 χρόνια μετά τον θάνατό της κι όλοι πρόσεξαν 1 πράγμα

Ηράκλειο: Αντιδράσεις για τον μητροπολίτη που δεν διάβασε το Ευαγγέλιο για την 17χρονη Νικολέτα
Ελλάδα

Ηράκλειο: Αντιδράσεις για τον μητροπολίτη που δεν διάβασε το Ευαγγέλιο για την 17χρονη Νικολέτα

O γιατρός μιας 114χρονης αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροβιότητάς της
Κόσμος

O γιατρός μιας 114χρονης αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροβιότητάς της

Κρήτη: Οργή και «θύελλα» αντιδράσεων για την απόφαση του Μητροπολίτη να μην διαβάσει το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας
Ελλάδα

Κρήτη: Οργή και «θύελλα» αντιδράσεων για την απόφαση του Μητροπολίτη να μην διαβάσει το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας

O 40χρονος που καταδικάστηκε σε ισόβια  για τη δολοφονία του πατέρα του ξεσπά μέσα από τη φυλακή: Δεν το έχω κάνει… Δεν θα έκανα ποτέ κακό σε κανέναν άνθρωπο…
Zina's Blog

O 40χρονος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του ξεσπά μέσα από τη φυλακή: Δεν το έχω κάνει… Δεν θα έκανα ποτέ κακό σε κανέναν άνθρωπο…

Οι περιοχές της Ελλάδας με τις περισσότερες καταθέσεις – To μοναδικό μέρος που σημειώθηκε μείωση πλούτου
Ελλάδα

Οι περιοχές της Ελλάδας με τις περισσότερες καταθέσεις – To μοναδικό μέρος που σημειώθηκε μείωση πλούτου

Ένα γράμμα στη Νικολέτα – Συγκινεί το μήνυμα καθηγητή της Ιατρικής Σχολής για τον χαμό της άτυχης 17χρονης…
Ελλάδα

Ένα γράμμα στη Νικολέτα – Συγκινεί το μήνυμα καθηγητή της Ιατρικής Σχολής για τον χαμό της άτυχης 17χρονης…

«Η παραλία»: Τα Μάταλα περνούν στην Ιστορία!  Όσα θα δούμε στα τελευταία συγκλονιστικά επεισόδια
TV Program

«Η παραλία»: Τα Μάταλα περνούν στην Ιστορία! Όσα θα δούμε στα τελευταία συγκλονιστικά επεισόδια

zinapost.gr