search-button
cross-out

Τηλεργασία και έλεγχοι: Ποιες βεβαιώσεις ισχύουν και τι προβλέπεται

Στόχος να περιοριστούν οι μετακινήσεις των εργαζομένων «μαϊμού»
Τηλεργασία και έλεγχοι: Ποιες βεβαιώσεις ισχύουν και τι προβλέπεται

«Σφίγγει» από σήμερα ο κλοιός στις μετακινήσεις των πολιτών με εντατικούς ελέγχους προκειμένου να περιοριστούν οι εργαζόμενοι με «μαϊμού» βεβαιώσεις καθώς και οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία η αναστολή που μετακινούνται στους δρόμους ή βρίσκονται στον χώρο δουλειάς.

Το αυστηρό lockdown που ξεκίνησε στην Αττική και σε άλλες περιοχές στοχεύει έχει ως βασικό άξονα να ελέγξει τις εστίες μετάδοσης του ιού στους χώρους δουλειάς. Γι αυτό παράλληλα με τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων (τηλεργασία, μάσκες, αποστάσεις), η κυβέρνηση καλεί προαιρετικά τους εργαζόμενους να υποβληθούν rapid test για COVID-19 καλύπτοντας το κόστος.

Μάλιστα από τη Δευτέρα που ξεκινούν συστηματικότεροι έλεγχοι θα γίνεται διασταύρωση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που έχει αρχείο με τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για να «επιβιώσουν» εργαζόμενοι και εργοδότες στη διάρκεια του lockdown πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

1. Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων όσον αφορά στους κανόνες για την τηλε-εργασία, τη χρήση μη ιατρικής μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.

Το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλε-εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση. Για τον υπολογισμό του 50% δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια.

Η υποχρεωτική τηλεργασία προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» με το ειδικό έντυπο (4.1), ενώ η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να σπεύσουν να προαναγγείλουν τους τηλεργαζόμενους για το Φεβρουάριο πριν αρχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι.

Δημόσιο: Στο μέγιστο βαθμό θα εφαρμόζεται η τηλεργασία στο δημόσιο όπου συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων ενώ εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα ευπαθή άτομα. Στις υπηρεσίες θα βρίσκεται μόνο το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και στις περιπτώσεις που δε μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής.

2. .Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν, κατόπιν αιτήματός τους προς τον εργοδότη τους, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό. Σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής των ανωτέρω δυνατοτήτων, ο εργοδότης, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότης (ΚΑΔ), θέτει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του για το χρονικό διάστημα που αιτείται ο εργαζόμενος και πάντως όχι πέραν της 28/2/2021. Ο εργαζόμενος καθίσταται δικαιούχος αποζημίωσης ειδικού σκοπού που υπολογίζεται ανά μήνα κατ` αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες. Παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

3. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr. Επίσης όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα «Εργάνη» θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, ενώ οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

4. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους θα μπορούν να επιδεικνύουν όπως και πριν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων τύπου Α από το forma.gov.gr και τη βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”. Σημειώνουμε πάντως ότι στο προηγούμενο lockdown είχαν εντοπιστεί στο δρόμο από αστυνομικούς δήθεν εργαζόμενοι με βεβαιώσεις με πλαστές σφραγίδες εταιριών που κυκλοφορούσαν χωρίς περιορισμούς όλο το 24ωρο.

Προβλέπεται ευελιξία δυο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός

5. Στον δημόσιο τομέα οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

6. Rapid test. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr (ergasiatesting.gov.gr), όπου οι εργοδότες με επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και εφόσον οι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα δηλώνουν την πρόθεσή τους, ώστε να κάνουν rapid test για COVID-19 μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος. Ισχύει η χορήγηση άδειας 3 ωρών εντός ωραρίου εργασίας στον μισθωτό για διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό.

7. Στο προσκήνιο επανέρχονται οι άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και γι αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr