search-button
cross-out

Η γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη Γαλλία: Μαρί Τρεντινιάν, μια γυναίκα σύμβολο

Η δολοφονία της ηθοποιού Μαρί Τρεντινιάν από τον σύντροφό της, τραγουδιστή Μπερτράν Καντά είναι μια συγκλονιστική υπόθεση γυναικοκτονίας.
Η γυναικοκτονία που συγκλόνισε τη Γαλλία: Μαρί Τρεντινιάν, μια γυναίκα σύμβολο

Η 21η Ιανουαρίου βύθισε για ακόμη μια φορά σε θλίψη μια από τις πιο διάσημες καλλιτεχνικές οικογένειες της Γαλλίας.

Την οικογένεια Τρεντινιάν που από το 2003 ζει στη βαριά σκιά μιας από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις γυναικοκτονίας με θύμα την Μαρί Τρεντινιάν.

Στις 21 Ιανουαρίου η Μαρί θα είχε φυσήξει τα κεράκια της τούρτας για τα εξηκοστά της γενέθλια περιτριγυρισμένη από τους τέσσερις αγαπημένους της γιους, την μητέρα της Ναντίν και βέβαια τον σπουδαίο πατέρα της Ζαν-Λουί που παρά τα 92 του χρόνια θα ήταν εκεί για να την αγκαλιάσει τρυφερά.

Ο χρόνος όμως, για την Μαρί Τρεντινιάν σταμάτησε την 27 η Ιουλίου 2003 όταν έπεσε σε εγκεφαλικό κώμα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Εκεί, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ο τελευταίος μεγάλος και μοιραίος έρωτας, που είχε έρθει στο δρόμο της λίγους μήνες νωρίτερα στο πρόσωπο του τραγουδιστή Μπερτράν Καντά, θα της έκοβε το νήμα της ζωής στα 41 της χρόνια. Αιτία θανάτου που επήλθε πέντε μέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, εγκεφαλικό οίδημα.

Τι συνέβη σ’εκείνο το πολυτελές δωμάτιο, που η Μαρί είχε κάνει σπίτι της για λίγες εβδομάδες καθώς βρισκόταν στη χώρα της Βαλτικής για τα γυρίσματα μιας τηλεταινίας με θέμα τη ζωή της Κολέτ με τίτλο “Colette, une femme libre”, το γνωρίζει πραγματικά μόνο ο άνθρωπος που στέρησε τη ζωή από τη σύντροφό του κι από τα τέσσερα παιδιά της το δικαίωμα να μεγαλώσουν έχοντας στη ζωή τους τη μητέρα τους.

Μια ιστορία για ένα sms που η Μαρί έλαβε από τον τέως σύζυγό της και πατέρα του τέταρτου γιου της, η σπίθα της ζήλιας που αδιάντροπα επικαλέστηκαν οι συνήγοροι του δολοφόνου της, το δικό της φλογερό ταμπεραμέντο, η δική του σκοτεινή παρόρμηση. Τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί ως εξήγηση της καθαρής γυναικοκτονίας που συντελέστηκε εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ.

Dolus eventualis, 8 χρόνια φυλακή και η ζωή συνεχίζεται
Εκείνος, ένας σταρ της γαλλικής μουσικής σκηνής των δεκαετιών του ’80 και του ’90, ο frontman του συγκροτήματος Noir Désir. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους μας ταξιδεύει ακόμα εκεί που άνεμος μας οδηγεί.

Ο Μπερτράν Καντά, γεννημένος το 1964, καλλιτεχνική φύση, αγαπά την ποίηση από παιδί και μεγαλώντας θα μελοποιηεί τα ποιήματά του με το συγκρότημά του. Κατακτά τη θέση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα και βλέπει τους δίσκους του συγκροτήματός του να γίνονται χρυσοί και πλατινένιοι. Λίγο πριν κλείσει τα 30 ερωτεύεται την Ουγγαρέζα Κριστίνα Ράντι κι αποκτά μαζί της δυο παιδιά, το δεύτερο μόλις το 2002, την ίδια χρονιά που γνωρίζει την Μαρί Τρεντινιάν.

Μέσα σε 18 μήνες από το ξεκίνημα της γεμάτης πάθος γνωριμίας τους, που κάνει και τους δυο να αφήσουν τους συντρόφους τους, η Μαρί θα είναι νεκρή, ο Καντά ένας δολοφόνος καταδικασμένος για δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο και η Κριστίνα μια κατεστραμμένη γυναίκα που λίγα χρόνια αργότερα θα αυτοκτονήσει και που για τον θάνατό της θα ανοίξει δικαστική έρευνα καθώς σε ανύποπτο χρόνο είχε καταγγείλει την βίαιη συμπεριφορά του συζύγου της. Όταν έβαλε τέλος στη ζωή της, ο Καντά αποδείχθηκε πως κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο. Δεν βρέθηκε ποτέ ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του.

Για αυτή την κατάληξη δεν έφταιξε ο ανυπότακτος έρωτας, ούτε το πάθος. Έφταιξε ο δολοφόνος της Μαρί Τρεντινιάν, Μπερτράν Καντά που μετά την αποφυλάκισή του προσπάθησε να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία που ελάχιστοι βρέθηκαν να του δώσουν.

Στο όνομα της Μαρί
Η δολοφονία της Μαρί – ο όρος γυναικοκτονία δεν είχε εισαχθεί ευρέως στο λεξιλόγιό μας το 2003, αν και επιστημονικά διατυπωμένος από το 1976 – πήρε τεράστιες διαστάσεις στη Γαλλία αλλά και διεθνώς.

Πώς μια γυναίκα χειραφετημένη και απελευθερωμένη, μια καλλιτέχνης, μια μητέρα που μεγαλώνει τέσσερα αγόρια χάνεται ξαφνικά από τη ζωή από το χέρι μιας νοσηρής – υποτιθέμενης – αγάπης;

“Στο όνομα της Μαρί” όπως βαπτίζονται φεμινιστικές δράσεις στα χρόνια που ακολουθούν, κανείς δεν ξεχνά πως η Μαρί Τρεντινιάν ζει ως σύμβολο των αγώνων κατά της πατριαρχίας και των γυναικοκτονιών, ως σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης και ως μια αξέχαστη ενσάρκωση της ομορφιάς στην πιο φινετσάτη έκφρασή της.

“Tes rêves brisés” – “Τα τσακισμένα όνειρά σου”
Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της αποτέλεσμα των μοιραίων τραυμάτων που της προκάλεσαν τα βάναυσα χτυπήματα του συντρόφου της Μπερτράν Καντά, η μητέρα της, η σκηνοθέτης Ναντίν Τρεντινιάν τιμά την κόρη της με ένα ντοκιμαντέρ, έναν ύμνο αγάπης στην κόρη, την σύζυγο και ερωμένη, την μητέρα, την ηθοποιό, στην ελεύθερη γεμάτη πάθος γυναίκα που ήταν η Μαρί.

Πρόθεσή της να μην την θυμούνται μόνο ως την γυναίκα που πέθανε από τα χτυπήματα ενός άνδρα αλλά για το γέλιο, τη φρεσκάδα, την ομορφιά της που αποτυπώθηκε στο κινηματογραφικό φιλμ από την πρώτη της εμφάνιση στα 17 της στην ταινία “Série Noire” του Αλέν Κορνό.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το παιδί των μεταναστών από τις Σέρρες που τρελαίνει την Ευρώπη στα 19 του και τώρα κάνει το άλμα στην Ντόρτμουντ
Lifestyle

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το παιδί των μεταναστών από τις Σέρρες που τρελαίνει την Ευρώπη στα 19 του και τώρα κάνει το άλμα στην Ντόρτμουντ

Αγόρι 12 ετών ανασύρθηκε από την παραλία της Χανιώτης στη Χαλκιδική χωρίς τις αισθήσεις του – Τον έσωσαν οι ναυαγοσώστες
Ελλάδα

Αγόρι 12 ετών ανασύρθηκε από την παραλία της Χανιώτης στη Χαλκιδική χωρίς τις αισθήσεις του – Τον έσωσαν οι ναυαγοσώστες

Αβάσταχτος πόνος  στη Σκιάθο για την 38χρονη Κωνσταντίνα που πέθανε είκοσι ημέρες αφότου γέννησε το τρίτο παιδί της: Προσπαθούσαν οι γιατροί να ρίξουν την πίεσή της, δεν τα κατάφεραν… Ο Θεός αυτό αποφάσισε…
Videos

Αβάσταχτος πόνος στη Σκιάθο για την 38χρονη Κωνσταντίνα που πέθανε είκοσι ημέρες αφότου γέννησε το τρίτο παιδί της: Προσπαθούσαν οι γιατροί να ρίξουν την πίεσή της, δεν τα κατάφεραν… Ο Θεός αυτό αποφάσισε…

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαίρη Νταλμάς
Lifestyle

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαίρη Νταλμάς

Αποσωληνώθηκε η 7χρονη Πατρίτσια που έχασε τους γονείς και το αδερφάκι της σε τροχαίο στη Χαλκιδική
Ελλάδα

Αποσωληνώθηκε η 7χρονη Πατρίτσια που έχασε τους γονείς και το αδερφάκι της σε τροχαίο στη Χαλκιδική

Εκτέλεσαν Κολομβιανή influencer στη μέση του δρόμου – Περίμενε με το αυτοκίνητό της στο φανάρι
Κόσμος

Εκτέλεσαν Κολομβιανή influencer στη μέση του δρόμου – Περίμενε με το αυτοκίνητό της στο φανάρι

Στη φυλακή ο 30χρονος Αιγύπτιος: «Με πλήρωσαν 2.500 ευρώ για να βάλω χειροβομβίδα στο σπίτι του Ντογιάκου»
Ελλάδα

Στη φυλακή ο 30χρονος Αιγύπτιος: «Με πλήρωσαν 2.500 ευρώ για να βάλω χειροβομβίδα στο σπίτι του Ντογιάκου»

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Νεκροί δύο πυροσβέστες 26 και 28 ετών
Ελλάδα

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Νεκροί δύο πυροσβέστες 26 και 28 ετών

zinapost.gr